torsdag 25 november 2010
Olja och vatten
...är inte att gjuta olja på vågorna men en bra filmsnutt som visar enkelt och uppseendeväckande vad som händer när man gör fel och appropå vågor; har ni hört gåtan om två män som satt i en roddbåt? Den ena rodde åt väst och den andra åt ost. Åt vilket håll färdades båten? Den snurrade runt i cirklar, då bara en av männen faktiskt rodde… Lite så har BRF det i delar kan jag tycka, vi ror och ror medan andra äter ost. Nu har vi inga problem med det egentligen mer ämn små fnurror för det syns, märks och verkligheten kommer alltid kapp.
Kommunals klubbordförande för Storstockholms brandförsvar uttalar sig en under rubriken ”Brandkåren är ett gubbvälde” i Kommunalarbetaren och att många brandmän har problem när det gäller föräldraledighet och deltidsarbete. Att det krävs en omorganisering av brandstationerna för att de ska bli jämställda arbetsplatser. Man måste börja med att få in fler kvinnor på stationerna. Jämställdheten kommer att kosta pengar. Om tjejerna inte klarar testerna för att få jobb, måste vi lägga om våra tjänster så att alla inte behöver vara rökdykare.
http://www.ka.se/index.cfm?c=94978
Okey??, spännade, men nu har vi de föreskrifter vi har och hur görs det rent praktiskt i så fall? I storstad, på landsbygden och i Sverige generellt och inte bara, om ens, i Stockholm. Jag har svårt att se att man har mer gubbar där än på andra ställen och har ett betydligt större medlemsmaterial att titta i. En stor fråga som inte alls är så enkel som att byta ut ett antal ”gubbar” utan den handlar om ”hur och på vilket sätt” och inte en enda bokstav ger någon vägledning i hur Kommunal, eller rättare sagt denne Klubbordförande, tänker där. Jag har sagt det förut, den enkla delen är att se felen men vad kan vi göra åt dem och får vi då möjligheten att vara med och göra något?
Sen kan man ju undra vilken koppling det finns i att en chef som inte kan eller klarar sitt jobb renderar i att det är hans underordnade det är fel i och på. Alltså fel på brandmännen?
En populistisk politiskt ogenomtänkt artikel med ett syfte till att.. jag säg det. Sen har jag svårt att se att man har mer problem när det gäller föräldraledighet och deltidsarbete inom denna bransch jämfört med andra och blir förvånad över ordvalet; vanligt. ”Det är vanligt att brandmännen blir motarbetade när det gäller föräldraledighet, berättar Klubbordföranden som jobbar med flera liknande fall.” Vet man på ett ungefär hur många medlemmar vi pratar om här och åldern på dem så kan det knappast vara vanligt. För att uppnå vanligt måste man ha ett underlag och vi som har medlemmarna är inte tillfrågade. Alla problem har hamnat hos Kommunal tydligen. Konstigt. Det med och nått annat:
Bristerna i dagens arbetsskadeförsäkring är många och allvarliga. Det saknas bland annat tydliga riktlinjer för vad som är en arbetsskada. Försäkringsförbundet tillsätter därför en arbetsskadekommission med ledande forskare och andra experter som får i uppdrag att ta fram förslag till en ny försäkring, skriver Christina Lindenius och Björn von Sydow.
Försäkringsbranschen vill se en ny arbetsskadeförsäkring som innehåller drivkrafter som minskar antalet skador i jobbet, som ger snabbare och bättre rehabilitering, och som leder till bättre samordning mellan alla inblandade aktörer. Vidare påtalar man att enligt en studie som filosofie doktor Gabriella Sjögren Lindquist och professor Eskil Wadensjö nyligen har genomfört på uppdrag av Arbetsmiljöverket kan de samlade kostnaderna för arbetsskador uppgå till så mycket som 3–4 procent av Sveriges samlade ekonomi. Vad vill Regering och riksdag och vad tycker Socialdepartementet, Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan mfl. där vi är en av de flera som ett fackförbund. Vad BRF tycker helt och klart vet jag men jag tycker att detta är rätt och hög tid. Sen kanske initiativet och frågan skulle ha drivits av andra, av samhället utsedda istället för av branschen men om syftet och intentionerna är de som anges, ja då är det bra att ”någon” gör nått. Någon, ”vem-som-helst” nästan, så nått sker. http://www.forsakringsforbundet.se/templates/Page____935.aspx?epslanguage=SV Nu vidare i dagens vedermödor, hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar