måndag 29 november 2010

Bocken..och annat


”Det enda säkra är förändring” har någon klok tänkare sagt och naturligtvis är man böjd att hålla med. Kanske inte SJ och Banverket då för igår läste jag att: ”Vid Öxnered kämpar Trafikverkets personal med en växel som inte ens låter sig påverkas av manuell hantering. Hårt väder råder i området och någon prognos för när man kommit till rätta med felet föreligger inte” . Undrar hur många timmar jag satt fast, väntade och möttes av inställda tåg förra vintern och här hoppas jag då på..förändring.

Förändring i organisationer kan vara att arbeta med målstyrning. Också drar inte verksamheten åt samma håll för det. Problemet är ofta att man satt ett alltför övergripande, politiskt eller ett intellektuellt, dvs. tankemässigt mål som bara den innersta kärnan egentligen förstår och glömmer bort att för att målet ska kunna fungera måste det uppfylla hela arbetssituationen och hela organisationen. Om du vill arbeta med målstyrning måste hela verksamheten vara i balans med målet. Gruppdynamiken och organisationsskulturen ska genomsyras av målet. En arbetsgrupp eller en organisation måste förstå för att kunna arbeta med sin inre måttstock; gruppdynamiken och organisationskulturen. Det är du/ni som bestämmer och formulerar vilken verklighet som ska gälla och/eller hur, och hur fort, ni skall komma dit. Jo jag vet att stycket innehöll en del upprepningar men det verkar behövas och mer av samma vara för:

Människor som är duktiga på att påverka och övertala andra välkomnar ifrågasättandet och ser det som en värdefull, naturlig reaktion från den andra. De som är riktigt duktiga kan t.o.m. förutsäga invändningar och möta dem redan i sin framställan. Det viktigaste att lära sig är att se invändningarna som en möjlighet att hålla dialogen öppen. Ironin är att om vi verkligen lyssnar till andra så får vi nyckeln till vad som är de rätta argumenten men oftast är vi så upptagna med vad vi själva vill säga att vi glömmer det viktigaste av allt. De stora öronen.

Om du råkar vara en chef med stora öron, har en god samverkan och är mån om att informera och inte monologisera så finns egentligen alla möjligheter att lyckas och med de mest märkliga saker för du måste ge för att få. Vet du inte vad du vill, vågar du inte visa eller försöka dölja eller har du inga förväntningar, då får du också vara nöjd med det du får, oavsett vad du får. En organisation som betar av delmålen eller går runt dem i oförstånd, eller rent av i förstånd och tanke. Är man i den sista delen av förra meningen är det likadant med chefskarriären. Åtminstone i den nuvarande organisationen. För många flanker och ständigt sätta sig i situationer som sticker ut funkar inte och då till sist en stackare i en annan riskzon;

Gävlebocken. Ni kan se den till höger bland mina länkar eller på: http://www.merjuligavle.se/Bocken/Bockenkamera1/
Den har en, (flera egentligen), historia/er sedan 1966 och förra året brann den natten före julafton. Det är bara att hålla tummarna att den överlever i år. Åtminstone över julafton. Min personlige favorit bland bockhistorierna är när signalementet ropades ut över polisradion till samtliga bilar: ”-Bocken brinner och enligt signalementet på gärningsmännen skall det vara en pepparkaksgubbe och en jultomte och de såg senast springande söderut…” Hade´
PS. Bilden är tagen från en av kompisarnas fönster och han råkar dessutom vara polis och jag antar han idkar privatspaning och har liksom jobbet med sig hemma. Det syns ju att han är mer polis än fotograf med.. Hehe. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar