torsdag 18 november 2010
Cheferna anser att övningarna räcker
Cheferna anser att övningarna räcker - Lokalt - Skånskan.se
I Skånskans artikel om övningar vid räddningstjänsten relaterat till hur vardagsolyckan, dvs en trafikolycka, hade fungerat svarar Rsyd;s ledning på kritiken. Föga förvånade hänvisar man till ett systematiskt arbetssätt som ännu inte satt sig; ”Vi har plöjt upp åkern och börjat så, men det tar några år innan vi kan skörda.” Tyvärr skulle inte ens en månskensbonde vara nöjd med den skördetakten men lite mer tråkigt blir det när det skylls på andra aktörer. – Egentligen har ambulanspersonal och polisen inte tid att öva med oss. De har en mycket högre beläggning än vi har, påpekar förbundsdirektören Per Widlundh. Han tar också upp att hembesök och informationsuppdrag inte står i konflikt med möjligheterna till övning, att systematiken och kompetensen i de olika yrkesrollerna har stärkts sedan sammanslagningen av de fem kommunernas räddningstjänster, vilket jag inte tror på och uppenbarligen inte den operativa personalen heller, men låter passera. Just nu. För:
Region Skånes Prehospitala Centrum, RSPC, ansvarar för utbildningar/kompetensutveckling för Region Skånes ambulanssjukvård. De ligger numera organisatoriskt under Skånes universitetssjukhus och på deras webbsida framgår att; Patientens säkerhet är en högt prioriterad uppgift för all sjukvårdspersonal vid Skånes universitetssjukhus. Avvikelserapportering med åtföljande orsaksutredning via händelseanalys utgör en bra grund för patientsäkerhetsarbetet. Alla medarbetare har i modern verksamhet två arbeten: dels att ge vård, dels att förbättra sina arbetssätt runt patienten. Genom att vi ständigt ser över och förbättrar våra arbetsrutiner utvecklar vi vården. När vi samarbetar, tar bort krångel och tidstjuvar, minskar stressen för våra medarbetare samtidigt som patientsäkerheten ökar. Detta är Lean healthcare - en verksamhetsfilosofi som Skånes universitetssjukhus vill leva efter. Händelseanalyser görs vid alla allvarliga händelser och vid alla de fall som anmäls till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Syftet är att upptäcka brister och åtgärda dem så att inte fler avvikelser sker.
Jag skulle bli oerhört förvånad om inte en av Sveriges ledande experter på ambulanssjukvård, ordförande och ledande i många relaterade församlingar tillika ansvarig för Skånes prehospitala vård under många år, Dr Poul Kongstad, http://www.poulkongstad.se/default.asp skulle ha agerat om han känt till detta. Dels i den enskilda olyckan som beskrivits men även gällande samverkan/övning för att få detta att fungera eller fungera bättre. Poul är en mycket noggrann och patientorienterad företrädare som hela tiden velat och vill kvalitetshöja vården prehospitalt. Sjukvården har ju som tidigare nämnts en anmälningsplikt och skall göra det och inte bara bör göra det.
Oavsett skall jag fråga honom om ”de inte har tid och inte upptäckt de här problemen” så får vi det klarlagt från flera källor än en. Hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tidningsartiklarna visar inte hur det är, verkligheten är värre...
SvaraRaderaArne Johnsson on 2010/11/18 at 10:15
Bravo Per, grattis till MSB:s fina pris! Men nu går vi till allvarligare saker.
Några citat ur skånskan:
”Vi är för dåligt tränade individuellt, för dåligt samtränade som grupp och för dåligt samövade med andra”
Räddningstjänsten Syds utbildning av rökdykare följer Arbetsmiljöverkets minimikrav. (uppenbarligen räcker inte det@Arne)
Ingen av rökdykarna hade erfarenhet av en garagebrand, varken vid insats eller övning. Någon samlad genomgång gjordes aldrig.
Den förste rökdykaren fick dra sin reservluft, blev stressad och visste inte var kollegan fanns. Därför ropade han nödläge på radion.
Efter att ha läst artiklarna i tidningen förstår jag inte hur du som chef kan sitta och vara nöjd över ett pris från Msb när din organisation skriker efter utbildning, matriell, övning, personal m.m. I vilken verklighet lever du i Per?
.
perwidlundh on 2010/11/18 at 14:13
@Arne
Kul att du är tillbaks och tack. Jag tror att du vet likaväl som jag att en tidningsartikel aldrig kan spegla hur det faktiskt är. Men givtevis tar jag de frågor som finns i organisationen och som uttrycks i artiklarna på största allvar. Ett problem vi har att lösa är att definiera vilken kvalitet ska vi ha i vår förmåga att lösa olika uppgifter, och därmed vilken kompetens som krävs. Ambitioner och synsätt varierar både hos medarbetare i Rsyd och mellan olika räddningstjänster. En sak verkar vi iallafall vara överens om – Arbetsmiljöverkets minimikrav på utbildning och övning för rökdykning är inte ”bra nock”.
..