onsdag 17 november 2010

Rökdykare gick vilse och kunde dött


Rökdykare gick vilse och kunde dött - Lokalt - Skånskan.se

Skånska Dagbladet skriver om Räddningstjänsten Syd, Rsyd, idag. Räddningstjänsten Syd är ett samarbete mellan kommunerna Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö. Samarbetet inleddes 2005 och man har runt 500 anställda. Vi har många, riktigt många medlemmar, i förbundet och då naturligtvis stor kunskap om verksamheten. Det kommer bli oerhört intressant att se om den vetskapen stämmer överens med artiklarna och arbetsgivarsidans information. Jag har kommenterat både det ena och andra tidigare i denna blogg och anar att jag, minst denna vecka, inte kommer få några problem med att fylla på. Detta förbund är faktiskt intressant för hela Räddningstjänstsverige ur många perspektiv men jag personligen gillar inte alla och o-gillar en del rent av.

Skånskan börjar med att rökdykare gick vilse och kunde dött vid en garagebrand på Ramels väg i Malmö. Misstagen var lika omfattande som brand- och rökutvecklingen.
– Det handlar om ett systemfel. Det är inte de enskilda rökdykarna som ska lastas, säger brandingenjör Swen Krook. Han har aldrig tidigare noterat lika många fel under en utvärdering. Det handlar om ett dussin avsteg från Arbetsmiljöverkets föreskrifter och räddningstjänstens säkerhets- och arbetsinstruktion om rökdykning. På grund av lyckliga omständigheter hittades de av rökdykarledaren, trots att deras position var okänd. Arbetsmiljöverket kräver att Räddningstjänsten Syd tar större ansvar för rökdykarnas och övriga anställdas kompetens och säkerhet. I ett svar hänvisar förbundet till "kvalitetssystem" och "stödprocesser" och den operative chef en vid Räddningstjänsten Syd, har svarat att arbetet är en del i en pågående process och att en redovisning kan ske först vid årsskiftet. -Vi lägger en stor övning i oktober nästa år, där vi ska öva, värdera och kritiskt granska, säger hon vidare.
Nästa år i oktober? Säg att det är ett tryckfel..

Fyra månader efter incidenten på Ramels väg avbröts en insats då insatsledaren bedömde att arbetet var för farligt i förhållande till vilka värden som fanns att rädda men i efterhand, kanske utifrån en del felaktig information om vad och hur det faktiskt brann. Enligt Skånskan har de pratat med flera brandmän som uppger att det egentliga skälet även här var rökdykarnas bristande kompetens och att insatsen var ett misslyckande. 15 bilar totalförstördes och ett 70-tal fick värme- och rökskador.

Per Widlundh, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd, betonar att incidenten var ett tillbud och inte någon faktisk olycka. – Det kanske är så att vår systematik omöjliggör att det går så illa som det skulle kunna göra, säger Per Widlundh. – Men jag vet att det finns belackare som givetvis säger att det bara var tur och att fler borde ha omkommit redan så illa som det är inom Räddningstjänsten Syd. När det gäller rökdykardykargruppens brister har jag ett ansvar som arbetsgivare att kompensera genom kvalitetssäkring och övning, säger Per Widlundh avslutningsvis.

Här har han helt rätt, han har ansvaret, och har även noterat det i sin blogg om än det började lite knackigt med ett slags förnekande om risker och faror först, citat:

Idag har vi avslutat vår introduktion.. 2010/02/26 in Uncategorized | 34 comments
… av nya brandmän………. Igår hade vi skyddskommittémöte. (Ja, vi har det så hos oss. Skyddskommitté och MBL-förhandlingar.) Då kom frågan upp huruvida de nyanställda verkligen var förberedda och utbildade för sitt jobb. Huvudfrågan var om de övat haveri vid rökdykning. Om de verkligen kunde rädda sin rökdykarpartner vid ett nödläge. Jag har full respekt för det allvarliga vid en eventuell incident i samband med rökdykning. Men att introduktionsutbildningen skulle säkerställa att alla kan rädda varandra vid ett ev. haveri, och att alla brandmän skulle kunna rädda varandra (ensamma) vid en olyckssituation har aldrig framstått som ett ovillkorligt krav för mig. För det första rökdyker vi så pass sällan att den enskilde brandmannens personliga erfarenhet av skarpa rökdykarinsatser sannolikt är låg. För det andra är erfarenheten (tack och lov) av att assistera rökdykare vid haveri ännu lägre. Det innebär för mig att rutiner och bemanning vid ett haveri måste bygga på fler ingredienser än att en enskild brandman (nyanställd eller erfaren) själv ska kunna bära/släpa ut sin kollega. Omvänt, om det är så att den ensamme brandmannen ska kunna rädda sin kollega – hur många aktiva brandmän (heltid och RIB) skulle klara det idag? Oavsett om man burit blybälte på 70-talet eller gått SMO på 2000-talet.

Kort därpå:

I natt inträffade ett allvarligt tillbud …2010/03/10 in Uncategorized | 7 comments
… vid rökdykning på Ramels väg i Malmö. Enligt tidiga uppgifter tappade rökdykarna orienteringen och blev uthämtade av rökdykarledaren. Rökdykarna är oskadade rent fysiskt. Nu samlar vi in uppgifter från alla inblandade och vi kommer att göra en noggrann utredning. Jag är oerhört glad att ingen kommit till skada.


Vi är på rätt väg! Men behöver bli bättre på en del. 2010/06/04 in Uncategorized | 16 comments De senaste veckorna har det bekräftats att vi är på rätt väg, både vad avser mångfald & jämställdhet och den enskildes brandskydd. Samtidigt pekar vår interna utredning om garagebranden på Ramels väg att vi behöver bli bättre på delar i den operativa verksamheten….Sen följer ett långt avsnitt om den rätta vägen innan inlägget avslutas med; ….så till sånt vi kan ska bli bättre på. Utredningen om branden i garaget på Ramels väg – där två brandmän hamnade i en farlig situation – pekar på tre viktiga orsaker vid detta tillbud.
• utbildning/övning/erfarenhet
• organisation/struktur/ledning
• teknik
Nästa steg i arbetet är att upprätta en handlingsplan och genomföra nödvändiga åtgärder. Det är sannolikt också som så att det är inte bara för den här typen av insatser vi behöver bli bättre. Vi behöver på ett systematiskt sätt beskriva kvalitetsnivåer för olika typer av uppgifter och uppdrag. Det blir därefter dessa nivåer som genererar behov av utbildning och övning – inte ”mer av allt” som ibland kan höras som ett rop från organisationen. Jag ser heller ingen konflikt i att arbeta professionellt i båda våra uppdrag. Vi förväntas klara det!


Jo Per, ni förväntas klara det men gör ni eller du det? Det är ju som du skriver att du har ett ansvar som arbetsgivare och Brandingenjören Swen Krook påtalar att det finns systemfel men trots detta måste man konstatera att detta nästan igogneras. Facken och den operativa personalen påtalar, Arbetsmiljöverket kräver och du svarar med "kvalitetssystem/stödprocesser” och ”en stor övning i oktober nästa år”. Jag väljer också att skriva du istället för ni då Rsyd har en pyramidal organisation som bygger på chefskap istället för ledarskap. I mina ögon, och där mycket kraft på ”modernt vis” läggs på politik och kommunikation. Faran med ett anpassat politiskt chefskap där kommunikatörerna i organisationen lägger budskapen tillrätta är att verkligheten inte alltid låter sig tillrättaläggas. Vi får se vad som kommer fram och vad som sker i och om dessa artiklar och kanske har ni den rätta vägen och är missförstådda av den operativa personalen. Eller inte. Är ni missförstådda är det ett problem i sig men det tar jag då för nu avvaktar jag detta och det var oerhört intressant så långt. Tack Skånskan för bra artiklar.

Den operativa chefen och förbundsdirektören chattar om räddningstjänstens arbete i Skånskan på fredag kl 10-11 och du kan ställa din fråga redan nu. http://www.skanskan.se/article/20101117/NYHETER/101119550/1091/*/*/chatta-med-raddningstjansten-syd
Att Förbundsdirektören bloggar ser ni ju då jag citerat en hel del från den och "källan", dvs bloggen, har då adressen http://blogg.rsyd.se/perwidlundh/ Hade´

4 kommentarer:

  1. Man undrar ju var politikeransvaret ligger. Är det politikerna som styr Per eller är det tvärt om så att politikerna blir styrda av Per. Att Per matar dessa okunniga personer med ljuv musik om hur en framtida jämställd och integrerad organisation helt fri från diskriminering och mobbing ska fungera, ja det är ju så man säger att det inte är idag och det måste ju vara brandmännen som kränker varandra för inte är det väl Pers ledning som håller på på det viset som beskrivs i Rsyds ansökan om 5 miljoner till ett integrations och jämställdhetsprojekt där man ska skapa en Mönsterstation. En Mönsterstation...inte fan vill jag att mina skattepengar ska användas till det, jag vill ha hjälp när jag ringer 112 och jag själv inte klarar av att hantera det. DÅ SKITER jag i vem som kommer bara de har kraft, mod och förmåga att ge mig den hjälp jag behöver!

    SvaraRadera
  2. Utan att ha kunskap om detta förbund vill jag kommentera.Hur fasen får vi kommunförbund att fungera.Tanken på samarbete är rätt men skapar en del allvarliga problem.I ett förbund krävs en förbundschef som kan utbilda direktionen i vad som krävs för att räddningstjänsten ska fungera.Resurser behövs till fordon stationer material ökade krav på administration förebyggande och olycksutredning.Många gånger hamnar den operativa delen i kläm här man minskar på kostnaden för utbildning och övning och minskar bemanningen.En bra chef kan förklar helheten för politikerna i direktionen.Sedan krävs att dessa politiker klarar och vill gå vidare med informationen hem till den egna kommunen.Nästa steg är att kommunerna ska prata ihop sig om tagen.Risken i detta steg är att man tappat tråden nu handlar disskusionen inte längre om förmåga att hjälpa människor och om en sund helhetssyn på verksamheten.Nu handlar den om kronor och ören och om att man till varje pris försöker klara sig undan både ansvaret över ekonomin och verksamheten.Kommunernas svar tillbaka till direktionen är ofta byggt på stor okunskap.Följden blir att kommunförbunden står klämda mellan oinsatta politiker och en vilja att förbättra verksamheten.Många gånger var verksamheten nergången i kommunerna innan förbundsbildningarna.Hade vi redan haft en väl fungerande verksamhet ute i kommunerna hade vi nog sett mer av rena ekonomiska besparingar vid sammanslagningarna.Nu får nog målsättningen vara att skapa en bra verksamhet med så små tillskott som möjligt.Hur bör kommunikationen mellan ansvariga politiker och förbundsledningen utvecklas.Hur når vi fram till målet att skapa en långsiktighet och god förmåga att utföra uppdraget.

    SvaraRadera
  3. Kloka kommentarer Håkan och rakt på den berömda spiken och sen Flamman delar jag personligen Pers intentioner; "Jag ser heller ingen konflikt i att arbeta professionellt i båda våra uppdrag" men då måste det finns utrymme för båda och inte en närande och en tärande. Grunduppdraget är att förebygga och finnas till hands om det behövs och med möjlighet till kvalite och kvantitet för det man ställs inför. Och i en god arbetsmiljö bör jag lägga till, jag är ju facklig nu :-)

    SvaraRadera
  4. Intentioner ja men det är ju snarare visioner och det är det samma som ouppnåeliga önskvärda mål. För det går inte att ha samma kompetens i sitt "gamla" uppdrag utan att skjuta till mer resurser om man dessutom ska bredda uppdraget i den omfattning man gjort. Man ska göra allt men inget blir ens bra...och det mesta hamnar faktiskt mellan de berömda stolarna.

    SvaraRadera