tisdag 30 november 2010
Trafikproblem..
www.helahalsingland.se
På Trafikverket, vid Räddningstjänsten, Polisen och Bärgningskåren reflekteras det över ”stopp av E-4 under 19 timmar” i Hälsingland. I Gästrikland och i Arbetarbladet kunde man läsa: ”Det blev under måndagskvällen totalstopp i trafiken strax norr om Gävle för trafikanter på väg norrut längs E4:an eller riksväg 583.” Och därefter följde en artikel om just dessa trafikolyckor och i kommentarsfältet: ”Stopp igen på E4! Räddningstjänstens personal är duktiga och utför sina primära uppgifter på ett fördömligt sätt. Att stoppa trafiken helt för att kunna utföra det viktiga räddningsarbetet har jag full förståelse för men sedan flera år tillbaka har jag noterat och irriterat mig på att räddningspersonalen har utvecklats till att bli ena riktiga kungar på vägen som tar total kontroll över trafiken. .När det akuta arbetet är slutfört ges ingen brådska att återställa trafikflödet. Man ser ibland hur räddningspersonal står och sopar vägbanan i lugn o ro utan minsta brådska och trafiken får vänta. I 19timmar var E4 avstängd häromdagen, man riskerar folks hälsa som får vänta i 19tim !! Helt sanslöst dåligt skött.”
Och vad säger man? 19 timmar sticker ut helt klart och det ska bli intressant att se fortsättningen. Polisen har redan framträtt i lokala medier och tagit på sig sin del av skulden men räddningstjänsten gjorde tvärs om. Andras fel och ansvar och jag bara väntade på orden ”individens ansvar” men riktigt så illa blev det aldrig. Men nära.. Naturligtvis skall en olycksplats vara säker att jobba i men hur länge var det en olycksplats, hur länge var det räddningstjänst och när/hur och i vilket skick lämnar man över uppdraget och vad gör man då med de milslånga köerna med bilister som sitter fast? Kan och har de förutsättningar att hålla värmen, finns det några som är sjuka, några som har andra brådskande eller akuta bekymmer mm och mm. Som sagt, skall bli intressant att se hur man tänkte, vad man gjorde, och inte, och vad man kan lära sig av detta..
Nu ska det åkas tåg. Om SJ kan. Både mössa, handskar, långkalsonger, några utredningar/dokument och ett par äpplen finns i ryggsäcken. Kan det bero på att jag inte riktigt litar på dem efter förra vintern? Hade´
måndag 29 november 2010
Bocken..och annat
”Det enda säkra är förändring” har någon klok tänkare sagt och naturligtvis är man böjd att hålla med. Kanske inte SJ och Banverket då för igår läste jag att: ”Vid Öxnered kämpar Trafikverkets personal med en växel som inte ens låter sig påverkas av manuell hantering. Hårt väder råder i området och någon prognos för när man kommit till rätta med felet föreligger inte” . Undrar hur många timmar jag satt fast, väntade och möttes av inställda tåg förra vintern och här hoppas jag då på..förändring.
Förändring i organisationer kan vara att arbeta med målstyrning. Också drar inte verksamheten åt samma håll för det. Problemet är ofta att man satt ett alltför övergripande, politiskt eller ett intellektuellt, dvs. tankemässigt mål som bara den innersta kärnan egentligen förstår och glömmer bort att för att målet ska kunna fungera måste det uppfylla hela arbetssituationen och hela organisationen. Om du vill arbeta med målstyrning måste hela verksamheten vara i balans med målet. Gruppdynamiken och organisationsskulturen ska genomsyras av målet. En arbetsgrupp eller en organisation måste förstå för att kunna arbeta med sin inre måttstock; gruppdynamiken och organisationskulturen. Det är du/ni som bestämmer och formulerar vilken verklighet som ska gälla och/eller hur, och hur fort, ni skall komma dit. Jo jag vet att stycket innehöll en del upprepningar men det verkar behövas och mer av samma vara för:
Människor som är duktiga på att påverka och övertala andra välkomnar ifrågasättandet och ser det som en värdefull, naturlig reaktion från den andra. De som är riktigt duktiga kan t.o.m. förutsäga invändningar och möta dem redan i sin framställan. Det viktigaste att lära sig är att se invändningarna som en möjlighet att hålla dialogen öppen. Ironin är att om vi verkligen lyssnar till andra så får vi nyckeln till vad som är de rätta argumenten men oftast är vi så upptagna med vad vi själva vill säga att vi glömmer det viktigaste av allt. De stora öronen.
Om du råkar vara en chef med stora öron, har en god samverkan och är mån om att informera och inte monologisera så finns egentligen alla möjligheter att lyckas och med de mest märkliga saker för du måste ge för att få. Vet du inte vad du vill, vågar du inte visa eller försöka dölja eller har du inga förväntningar, då får du också vara nöjd med det du får, oavsett vad du får. En organisation som betar av delmålen eller går runt dem i oförstånd, eller rent av i förstånd och tanke. Är man i den sista delen av förra meningen är det likadant med chefskarriären. Åtminstone i den nuvarande organisationen. För många flanker och ständigt sätta sig i situationer som sticker ut funkar inte och då till sist en stackare i en annan riskzon;
Gävlebocken. Ni kan se den till höger bland mina länkar eller på: http://www.merjuligavle.se/Bocken/Bockenkamera1/
Den har en, (flera egentligen), historia/er sedan 1966 och förra året brann den natten före julafton. Det är bara att hålla tummarna att den överlever i år. Åtminstone över julafton. Min personlige favorit bland bockhistorierna är när signalementet ropades ut över polisradion till samtliga bilar: ”-Bocken brinner och enligt signalementet på gärningsmännen skall det vara en pepparkaksgubbe och en jultomte och de såg senast springande söderut…” Hade´
PS. Bilden är tagen från en av kompisarnas fönster och han råkar dessutom vara polis och jag antar han idkar privatspaning och har liksom jobbet med sig hemma. Det syns ju att han är mer polis än fotograf med.. Hehe. DS.
söndag 28 november 2010
"Vi letar efter höstacken som vi ska hitta nålen i"
"Vi letar efter höstacken som vi ska hitta nålen i" - Östersund - ltz.se ...var en ny variant på ett gammalt ordspråk som jag lägger på minnet för det gäller en del frågor även inom vårt område. Mycket prat och löften men när man ser efter..
Nu kommer den en hel del "se efter" under vintern och våren inom blåljusbranchen och jag har från "intierade mediakällor" fått lite information under helgen som både roar och o-roar men dagen den.. Och så var det nästan dagens tredje ordspråk. Idag är det första advent. Då testar Brandskyddsföreningen ett nytt grepp i sin kampanj ”Skydda ditt hem – branden tar allt”. Kampanjen genomförs tillsammans med flera av landets räddningstjänster. Genom att skicka ett kedje-sms med en uppmaning om att testa sin brandvarnare hoppas Brandskyddsföreningen på färre bostadsbränder i jul. Det gör jag med. Hoppas. Och recepten ska då vara http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.313142-sa-hejdas-dodsbranderna från i december 2009när ett 30-tal räddningschefer, experter och myndighetsföreträdare som särskilt arbetar med brandskydd träffades med syftet att gemensamt ta ett samlat grepp mot dödsbränderna. Vad har hänt sen dess och har man hittat höstacken och nålarna?
Nu ska det skottas, skottas och skottas och då blir min söndag som lördagen och som fredagen och det skall tydligen vara lika imorgon. Minst. Och jo, dvs nej, snöslungan är fortfarande inte i drift, men det känns som ett lyxproblem, det kunde varit värre, tänk om man haft kommunalt vatten från Östersund eller en chef från... Hade´
lördag 27 november 2010
Undkom eldhav - genom dusch
Undkom eldhav – genom dusch | Nyheter | Aftonbladet
Var en variant och här var det lite hett med: Informationsbolagets ägare, karre och Rdch i Rsyd, perwidlundh bloggar:
karre on 2010/11/25 Hoppsan ! Det finns ingen bättre än räddningstjänsten att informera och sprida kunskap om förebyggande , skriver förbundsdirektören. Jag skulle vilja påstå att det är precis tvärtom. Räddningstjänsten i allmänhet är inte speciellt duktiga på det här området. Om vi övriga aktörer – Brandskyddsföreningen, MSB, Informationsbolaget , de hundratals brandkonsulterna, brandserviceföretagen m.fl – skulle lägga av då blir det superkris. Jag håller med dig om begreppet både/och – både öva och rycka ut !!!
perwidlundh on 2010/11/26 @Karre Å vem är de som jobbar hos er med utbildning och information? Som ni gärna vill ha just för det stora förtroendet.
Övriga aktörer… skrev han och jo de finns ju och tänker Karre i banor Konkurrensverket, kkv.se, och lagar som styr offentlig näringsverksamhet eller bara offentlig verksamhet eller rent av kommunallagen, förvaltningslagen eller är det bara gnabb och lite frustration vänner mellan?
”För att konkurrensen på marknaden ska fungera är det viktigt att den offentliga sektorns inköp av varor och tjänster går rätt till. Meningen är att leverantörer ska få lika konkurrensvillkor och att skattemedlen ska användas på bästa sätt.
Konkurrens- och upphandlingsreglerna finns till för att
• utnyttja konkurrensen mellan företag till nytta för konsumenterna och samhällsekonomin
• ge företag lika förutsättningar att konkurrera
• undanröja handlingar som begränsar konkurrensen
• se till att myndigheter anlitar det företag som säljer de efterfrågade varorna och tjänsterna mest förmånligt.”
Intressant men oavsett har jag inte riktigt tid nu, idag, då snön vräker ner som om grannen köpt en snökanon och riktat den mot min tomt. Dessutom har jag då hittat snöslungan, äntligen, och den var under en presenning, bakom allt rivningsmaterial från den utbyggnad som revs i somras, och som fortfarande inte har sorterats och deponerats. Tack så mycket ni/den som flyttade den dit, just dit, och jag har en huvudmisstänkt. Nu har han gjort denna otjänst i god tro och med gott uppsåt så det är bara att bita ihop och fatta spaden. Igen. Hade´
fredag 26 november 2010
Grönköping
Protesterar mot egen myndighetsutövning
Hur det kan bli men hur är det då..i Grönköping….eller vad ÄR det här och jag inleder lite enkelt och övergripande med ett citat från den rådande sjukvårdsdebatten;
”Det är inte brist på pengar som är sjukvårdens problem. Däremot måste resurser och fokus flyttas från administration till patienterna. På 70-talet gick det ungefär en administratör per tio vårdplatser och idag närmar vi oss tio administratörer per vårdplats.” (Om ni byter ut ordet sjukvård mot räddningstjänst i tänket..)
Ledningen i flera kommuner och landsting har tappat förmågan att få en hanterbar översikt av länens behov i relation till kostnader. Vad ger det i ett nationellt perspektiv och bidragande är revirtänkandet mellan landsting och kommuner, mellan kommuner och kommuner som i sin tur orsakar samarbetssvårigheter. Varje organisation skall ha en egen uppsättning av ”vad det nu är” och på administrativ ledningsnivå finns dessutom alldeles för många personer vars kompetens inte är tillräcklig. Kan det sistnämnda bero på svågerpolitik med tjänster till avdankade politruker och rädslan hos chefer att anställa någon som är mer kompetent än dem själva? Det sista påståendet kan vara svårt i vissa organisationer för det innebar i så fall ett anställningsstopp.
Det skulle vara klart intressant med en debatt om en ny inriktning där man sätter fokus på den enskildes behov och inte på de styrandes behov och vad behöver den enskilde i stöd och hjälp före, under och efter olika typolyckor och hur organiserar man det stödet under ansvar- närhets- och likhetsprincipen. För hela Sverige. Jag kan tycka det är tveksamt och att ekonomiska motiv sätter gränserna och vem bestämmer över resurserna, lägger budgeten och hur fördelas den då och vad styr, egentligen? Är detta också personbundet och finns det särintressen, politisk populism och regionala skillnader i vad man tycker är viktigt, också?
Grunden finns i Kommunallagen som ju är den grundläggande lagen som styr kommunernas verksamhet och det heter även Landstings-kommun. I lagen finns bland annat bestämmelser om den allmänna kompetensen och kom¬munernas organisation. Sen har vi ”några flera lagar” mer mot räddningstjänstens område så man kan ju tycka att man organiserar stödet under ansvar- närhets- och likhetsprincipen för hela Sverige med så många lagar och så mycket chefer, och administratörer, som skall jobba efter dem men..
”-Phmffp”, fnyser jag.
Polisen ägnar sig åt ”kreativ bokföring” där statistik över ”uppklarade brott” ger en falsk bild av rättsväsendet kunde man läsa i
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article8176940.ab men gör svensk räddningstjänst och ambulanssjukvården, alltså blåljusorganisationerna likadant, och hur kollar man det då?
Nu ska inte Pappa Byråkrat lära er hur man gör livet besvärligt för andra byråkrater, kanske sen, men visst är det så och dessvärre, vi vet om våra fel och brister i stora delar men låter det fortgå och dessutom döljer eller tillrättalägger i statistiken så den visar vad vi vill visa. Åtgärder som görs ska synas och gör de inte det ses det till att de syns med nya tolkningar och nedtoning av andra åtgärder som också torde haft betydelse. -Va, vadå, det är inte sant!, tjuter någon nu men visst är det så och jag har statistiken i min hand från en organisation som minst sagt är tveksam i sina tolkningar med ett uppenbart syfte att visa en nedgång av larmen av en orsak som det finns andra förklaringar till. Flera andra och betydligt trovärdigare. Men som inte kommit fram till politiken som är de som ytterst bestämmer om resurserna och målen och de får ju inte tro att satsningarna inte ger det man sagt, att fortsatta satsningar utan förändringar är ett slöseri eller rent av felaktiga. Är ni med?
Det är jag, och jag gillar inte vad jag läser och ser och det kommer inte andra göra heller. När de får vetskap och kunskap och Pappa Byråkrat har sina kanaler och är lite irriterad. Falskhet och nonchalans i ett slags leende ”men-lilla-vän-diktatur” kan inte accepteras och vi får se vart vägen leder; in eller ur Grönköping och för vem eller vilka? Inte idag, idag är det fredag och fredagsmys.
Om man hinner för alla snöskottning. Hade´
torsdag 25 november 2010
Olja och vatten
...är inte att gjuta olja på vågorna men en bra filmsnutt som visar enkelt och uppseendeväckande vad som händer när man gör fel och appropå vågor; har ni hört gåtan om två män som satt i en roddbåt? Den ena rodde åt väst och den andra åt ost. Åt vilket håll färdades båten? Den snurrade runt i cirklar, då bara en av männen faktiskt rodde… Lite så har BRF det i delar kan jag tycka, vi ror och ror medan andra äter ost. Nu har vi inga problem med det egentligen mer ämn små fnurror för det syns, märks och verkligheten kommer alltid kapp.
Kommunals klubbordförande för Storstockholms brandförsvar uttalar sig en under rubriken ”Brandkåren är ett gubbvälde” i Kommunalarbetaren och att många brandmän har problem när det gäller föräldraledighet och deltidsarbete. Att det krävs en omorganisering av brandstationerna för att de ska bli jämställda arbetsplatser. Man måste börja med att få in fler kvinnor på stationerna. Jämställdheten kommer att kosta pengar. Om tjejerna inte klarar testerna för att få jobb, måste vi lägga om våra tjänster så att alla inte behöver vara rökdykare.
http://www.ka.se/index.cfm?c=94978
Okey??, spännade, men nu har vi de föreskrifter vi har och hur görs det rent praktiskt i så fall? I storstad, på landsbygden och i Sverige generellt och inte bara, om ens, i Stockholm. Jag har svårt att se att man har mer gubbar där än på andra ställen och har ett betydligt större medlemsmaterial att titta i. En stor fråga som inte alls är så enkel som att byta ut ett antal ”gubbar” utan den handlar om ”hur och på vilket sätt” och inte en enda bokstav ger någon vägledning i hur Kommunal, eller rättare sagt denne Klubbordförande, tänker där. Jag har sagt det förut, den enkla delen är att se felen men vad kan vi göra åt dem och får vi då möjligheten att vara med och göra något?
Sen kan man ju undra vilken koppling det finns i att en chef som inte kan eller klarar sitt jobb renderar i att det är hans underordnade det är fel i och på. Alltså fel på brandmännen?
En populistisk politiskt ogenomtänkt artikel med ett syfte till att.. jag säg det. Sen har jag svårt att se att man har mer problem när det gäller föräldraledighet och deltidsarbete inom denna bransch jämfört med andra och blir förvånad över ordvalet; vanligt. ”Det är vanligt att brandmännen blir motarbetade när det gäller föräldraledighet, berättar Klubbordföranden som jobbar med flera liknande fall.” Vet man på ett ungefär hur många medlemmar vi pratar om här och åldern på dem så kan det knappast vara vanligt. För att uppnå vanligt måste man ha ett underlag och vi som har medlemmarna är inte tillfrågade. Alla problem har hamnat hos Kommunal tydligen. Konstigt. Det med och nått annat:
Bristerna i dagens arbetsskadeförsäkring är många och allvarliga. Det saknas bland annat tydliga riktlinjer för vad som är en arbetsskada. Försäkringsförbundet tillsätter därför en arbetsskadekommission med ledande forskare och andra experter som får i uppdrag att ta fram förslag till en ny försäkring, skriver Christina Lindenius och Björn von Sydow.
Försäkringsbranschen vill se en ny arbetsskadeförsäkring som innehåller drivkrafter som minskar antalet skador i jobbet, som ger snabbare och bättre rehabilitering, och som leder till bättre samordning mellan alla inblandade aktörer. Vidare påtalar man att enligt en studie som filosofie doktor Gabriella Sjögren Lindquist och professor Eskil Wadensjö nyligen har genomfört på uppdrag av Arbetsmiljöverket kan de samlade kostnaderna för arbetsskador uppgå till så mycket som 3–4 procent av Sveriges samlade ekonomi. Vad vill Regering och riksdag och vad tycker Socialdepartementet, Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan mfl. där vi är en av de flera som ett fackförbund. Vad BRF tycker helt och klart vet jag men jag tycker att detta är rätt och hög tid. Sen kanske initiativet och frågan skulle ha drivits av andra, av samhället utsedda istället för av branschen men om syftet och intentionerna är de som anges, ja då är det bra att ”någon” gör nått. Någon, ”vem-som-helst” nästan, så nått sker. http://www.forsakringsforbundet.se/templates/Page____935.aspx?epslanguage=SV Nu vidare i dagens vedermödor, hade´
onsdag 24 november 2010
Kort som räddar liv?
Kort i bil kan rädda liv | Bil | Aftonbladet har man läst en del om och egentligen har detta varit på tapeten länge och funnits i en del varianter och förslag. Vi får se om det lyfter nu då för tanken är bra och allt som underlättar spar ju tid och tidsfaktorn är viktig.
Annars.. så vaknade jag runt 04.30 och konstaterade att jag var mycket svag. Mina näsborrar hade slutat existera, min hals växt igen och man kunde koka ägg i munnen om nu de kokar vid 38.1 så jag är med andra ord mycket sjuk. Ryggen värker också och jag känner av ett knä. Och höger höft. Kanske har jag tandvärk med. Har inte riktigt känt efter där än. När jag ser mig i spegeln tänker jag "gud, vad synd det är om dig, du ser verkligen sjuk ut Bergh". Och så snöar det. Och blåser. Och jag är gräsänkling, läs att det bara är jag som kan skotta.
All denna sjukdom, och dåligt väder, har fått mig att tänka på viktiga saker, saker som verkligen betyder nåt. Mest har jag funderat på...traktorer. Alltså traktorer jag inte har och inte verkar få ”tillstånd” att köpa heller. Sen funderar jag naturligtvis också mer seriöst och då blir och är det över de framställningar, de möten, de artiklar jag skriver om för svensk räddningstjänst just nu. Det har jag tillstånd att göra. Av Förbundsstyrelsen, Förbundsrådet och från gårdagens Strategimöte. Isbjörnsväder ute och krasslig så inne och skrivdag idag alltså. Hade´
tisdag 23 november 2010
Utryckningskörning
Gogglar du på polisbil + trafikolycka får du 245,000 resultat på (0.32 sekunder). och jag hittade en kommentar från en artikel där en luttrad äldre konstapel skriver; Man utbildar för många poliser som kommer direkt från högskola och skolbänk ofta nästan helt utan körerfarenhet och om man ens har egen bil. Kan inte polisskolan nyttja Gröna Lunds radiobilar i grundkursen eller om det blir för svårt finns Farafarsbilarna vid Lisseberg och då kan man köra två utbildningar samtidigt.. Uppenbart har man ”ett problem”. I denna länk står det lite mer; http://www.vibilagare.se/nyheter/poliser-i-trafiken-som-rysk-roulette-28363
Blivande poliser tar alltför stora risker i trafiken. En ny undersökning visar att polisens förarutbildning är bristfällig. Hittills i år har omkring 30 polisbilar blivit totalförstörda och kostat staten 43 miljoner kronor. Unga förare är överrepresenterade i olyckorna. En ny undersökning från Umeå universitet visar på bristande kunskaper hos polisaspiranter som kommer från Polishögskolan och nu gör praktik. – Det är som en rysk roulette, där frågan är vem som kommer att skadas där ute på vägen, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv som står bakom studien. Aspiranterna tar alltför stora risker i sin strävan mot att komma fram så snabbt som möjligt och då bortser från olycksrisken. Undersökningen visar också att var fjärde aspirant är missnöjd med körutbildningen, som uppfattas som teoretisk. – Jag tror att de praktiska momenten har fått stå tillbaka vid akademiseringen av polisutbildningen, säger Jörgen Lundälv vidare.
Nu är dock en ny utbildning på gång http://www.polisen.se/sv/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2010/okt-dec/Ny-korutbildning-ska-ge-riskmedvetna-bilforare/ och senast det begav sig med ungefär samma text inför den ”nya körutbildningen ”var 2007: – I januari utbildas instruktörer från olika polismyndigheter ute i landet på Polishögskolan. Under 2011 kommer den nya utbildningen att spridas i landet. Tanken är att alla poliser regelbundet ska fortbildas i att köra polisfordon, säger Per Engström, sektionschef vid Rikspolisstyrelsen. – I den nya utbildningen tittar vi mer på att höja riskmedvetenheten, ”hur kör jag när jag blir stressad, när jag får information via polisradion och kollar jag hastighetsmätaren när jag kör”, sådana saker ska poliserna bli mer medvetna om när de kör. Per Engström påpekar att det är tre tusen fler poliser ute i tjänst i dag jämfört med för några år sedan. Det är fler poliser som kör bil och det innebär fler körda mil. – Men olyckorna har inte ökat i motsvarande grad. Trenden går mot fler olyckor men man måste komma ihåg att vi också har blivit många fler poliser, säger han. Nja, säger jag och är ganska övertygad om att Per har fel i sitt sista påstående. Det är man från Umeå universitet också..
På http://www.blaljus.nu/ som är polisförbundets sajt kan man läsa en hel del om hur debatten förts och vad man tycker men…..varför skriver jag då detta om polisens krascher och deras körutbildning, jobbar inte jag räddningstjänstrelaterat? Jo precis och hur har vi, eller ni, det?
Snacka om att det amerikanska uttrycket shit in the fan eller vårt skägget i brevlådan kan nyttjas i de allra flesta organisationer och, vad väger våra fordon och hur många olika varianter av fordon har vi?
Herregud säger jag bara och i vissa delar av landet är det så pass att jag nog skulle vilja köra av vägen bara för att komma undan om jag såg en brandbil i backspegeln och nu menar jag ”köra av”. Eller tycker ni annat och är jag orättvis, okunnig eller rent av dum i huvudet? Det sista behöver ni inte svara på. Nä ni, jag anser att svensk räddningstjänst till stora delar inte har någon koll, håller en låg kvalite på sina körkunskaper och det går med guds försyn i stpra delar. Här måste Arbetsmiljöverket , kanske Trafikverket, in om inget sker snart. Naturligtvis ligger det ett delat ansvar mellan MSB, SKL/Pacta, dvs kommunerna eller kommunalförbunden i detta men vad gör man om inget sker? Frivilligt? Inget har hitintills svaret varit.
Andra ”man” väntar på något ställe ska sticka ut, någon händelse som skett och tar det som ett granskningsfall för att få till någon form av ”prejudikat”. Så har ni Sveriges sämsta körutbildning, ingen alls, eller blivit drabbade av incidenter eller än värre, hör gärna av er till undertecknad. Det här måste upp till ytan och åtgärdas. Hade´
måndag 22 november 2010
Nya bilar..
Heta diskussioner om nya brandbilar
Värends Räddningstjänst har problem med vikten. För de två nyinköpta brandbilarna blir snabbt för tunga om de lastas med utrustning och brandmän som det var tänkt. Värends Räddningstjänst har problem med vikten. För de två nyinköpta brandbilarna blir snabbt för tunga om de lastas med utrustning och brandmän som det var tänkt. Spelutrymmet innan bilarna kommer upp i maxvikten på 5 ton är bara på runt 600 kilo. Det är inte mycket när utrustningen och brandmännen själva också räknas in i den här vikten. Ambitionen har varit att det ska kunna åka med fyra brandmän. Bara det skulle handla om runt 400 kilo när de har full mundering och kvar blir då max 200 kilo. för all utrustning. Samma bekymmer nedan:
http://st.nu/opinion/debatt/1.2505555-det-har-galler-for-godkand-ambulanssjukvard
Lars Norberg, Verksamhetschefen för ambulansen i Västernorrland har också problem med vikten. Dvs inte han utan ”hans” ambulanser. Arbetsmiljöverket har via ett inspektionsmeddelande (08LS126-2) lyft frågan angående övervikt på ambulanser, Ambulanspåbyggarna måste ta hänsyn till svenska och europeiska standarder vid byggnation, exempelvis SS-EN 1789-2007. Vidare om man läser Socialstyrelsens SOSFS 2009:10 §8-10 är det tydligt vad som krävs av ambulanssjukvården och det är den medicinskt ledningsansvariges ansvar att tillämpa dessa bestämmelser och vid upphandlingar skall, inte bör, LOU lagen om offentlig upphandling naturligtvis tillämpas och ”en god ekonomisk hushållning hållas.” Det innebär att ett alltför dyrt inköpsalternativ med kostsam drift- och underhåll inte kan bli aktuell för avtal… I kommentarfälten sen finns en fråga från signaturen ”kompis_en”: ”Hur kan då Gävleborg ha andra ambulanser? Har de frångått givna kriterier?”
Alltså…det undrar jag med men anar svaren och är väl inte helt tillfreds med dem för jag tror att man numera inte kan bära lika mycket medicinsk utrustning, inte kan ha extrapersonal eller anhöriga med sig eller helt enkelt inte bryr sig om (08LS126-2), SS-EN 1789-2007, SOSFS 2009:10 §8-10 men, vadå, det är deras bekymmer. Gudskelov.
http://www.gp.se/motor/bil/1.253415-vad-doljer-sig-i-en-polisbil- är då lite om den sista kamraten i blåljusfamiljens fordon. Runt 500 kg lastar en "valig polisbil och med utrustning och personal torde de inte ha några större problem med vikten. För bilen. Sen har de krockar igen och nu i Skåne. Det har varit osedvanligt många trafikolyckor med polisbilar inblandade ett tag nu. Anmärkningsvärt många faktiskt.
Alltid och ständiga problem med specialbyggen av fordon, förarutbildningar och relaterat men jag har varit i denna debatt nu i 33 år. 33 år! Varför sluta nu och appropå nu: Nu mot..SAAB i Linköping. hade´
söndag 21 november 2010
Hög säkerhet kring Gävlebocken
Hög säkerhet kring Gävlebocken - Gävle - www.arbetarbladet.se
Eller ...vet man inte var man gjort av grejorna och vill tjäna tid inna man släpper "skandalen": -"Bocken har rymt!" Uppriktigt förstår jag inte riktigt tanken med att lägga så mycket krut på säkerheten före att man sprider ben och horn runt stan och mig veterligen har det heller aldrig hänt nått "attentat" mot Gävlebocken då. Men sen.. Förra året brann den dagen före julafton och man får hoppas den står tiden ut nu. Uppenbarligan är det ambitionen.
Ambitioner i mängd och en hel del beslut har det varit i helgen på Förbundsråds och Förbundsstyrelsesammanträdena. Kul och nu sitter man riktigt trött på ett överfullt tåg på väg hem. För att packa om. Imorgon bär det söderut och sen fortsättar resandet 3-4 veckor vilket tydligt framgår av bunten biljetter, ala´ kortlek, jag nyss dribblade med till konduktörens.."glädje". (Nästan underst.)
Till sist så tackar jag för alla mail, alla bilder på "Åsbrinkare" och fortsätt gärna med det. ("Åsbrinkar-bilderna"räcker :-) Nu mot en tupplur, hade´
lördag 20 november 2010
"Åsbrinkare" sökes
I helgen är det Förbundsråd och Förbundsstyrelsesammanträde och om SJ vill bör jag ha en halvtimme tillgodo när jag kommer fram. Mycket logistik för tillfället och tur att jag gillar att åka tåg. Sen måste jag vid tillfälle bara få se den bogserbara stegen man kallar ”Åsbrinkaren” i Rsyd mer än bara få den beskriven. Två frågor på Skånskans chatt igår varav den ene var denna; ”Läste om den Gamla bogserbara stegen "Åsbrinkaren" det kan inte vara ditt allvar att den skall ut på ett larm??Hur många har rutin på den idag, hur många har samövat på den??maxhastighet att köra den i är runt 30km/tim, dessutom behöver den mycket svängrum för att komma på plats! Bära ned en person från maxhöjden 18m i den, nä du Per W, jag har burit en 50kg docka, med nöd å näppe ner, men en dödvikt på en medvetslös runt 80kg??Jag skall utveckla detta längre fram i bloggen och en del annat. Krister S. Svar: Hej Krister! Vi hoppas att kunna får detta mer utvecklat och vi kan väl höras via bloggen?”
Jag är så nyfiken, har någon en bild att maila mig så länge?
En viktig USA-stödd studie, i Australien, undersöker halterna av föroreningar på huden som brandmän utsätts för och mer om den kan ni läsa på; http://www.firerescue1.com/firefighter-safety/articles/910232-International-PPE-research-your-department-can-learn-from/ Brandmän drabbas hårdare av vissa cancerformer än den övriga populationen och det är ett allvarligt hälso och sjukdomsproblem. Vi har vårt projekt ”Friska Brandmän” och i stora drag känns deras slutsatser, planverk och tankar igen från det.
Är ni ändå på denna sida kolla gärna runt en del och har ni sett New Yorks nya brandbåt för 27 miljoner dollar, herregud; http://www.firerescue1.com/fire-products/specialty-vehicles/articles/910052-FDNYs-new-fireboat-arrives-in-NY-Harbor/
Till sist, nått annat, så snubblade jag över en kandidat-uppsats gjord 2008 från Lunds Universitet när jag var ute och letade artiklar och arbeten om samverkan/media/organisationer/fack/politik igår kväll: ”Ett svalt intresse för kommunikation i en brännhet organisation - en analys av den interna förändringskommunikationen vid bildandet av Räddningstjänsten Syd”. Intressant.. och så förstår ni hur rolig jag är och vad jag gör på fritiden. Också. Men ni kan ju läsa själva om ni är intresserade och sammanfattningen finns på http://www.uppsatser.se/uppsats/10c616c869/
Nu måste jag förbereda det sista inför mötena. Hade´
fredag 19 november 2010
Brandmän: "Hembesöken onödiga"
Brandmän: "Hembesöken onödiga" - Lokalt - Skånskan.se
I dagens Skånskan anser Per Widlundh att Brandmännens Riksförbund blandar ihop begreppen när det gäller höjdfordon. Också. Han anser att funktionen är mycket viktigare än åldern. Samtidigt uppger Per Widlundh att man har beslutat att köpa in två nya höjdfordon. Varför då, om BRF lokalt har fel?
Det är lite ”hett nu” och jag har under de sista två dagarna i princip suttit fast i telefonen, fått många mail och inte bara från medarbetare i Rsyd som är starkt kritiska utan även från fd medarbetare och håll i er, från politiker och fd politiker samt från allmänheten. Artiklarna är målande och stundtals nästan komiska om det inte vore för vad de egentligen beskriver. En organisation i o-takt. När kritik och frågetecken förts fram besvaras detta gärna raljerande eller politiskt korrekt och ett exempel kan vara när Per Widlundh bekräftar att den gamla Åsbrinkarstegen, som är runt 50 år gammal, fortfarande ingår i larmplanerna för höghus med trånga innergårdar. – Den är kanon. Den är helt mekanisk och oförstörbar. Den är lika bra som när den köptes. När den väl slutar fungera, så får vi ersätta den. Gärna med en likadan.
Detta som svar på oron över den ”kräver minst fem man för att resa och det finns nog ingen som tror att det skulle funka rent praktiskt”. Varför inte pröva detta då så vet man för oavsett ålder och funktion, för om, varifrån ska i så fall dessa ”fem man” tas? Penetrerar man planverken gällande kvantitet, antal presumtiva brandmän, så fungerar det inte då, rent praktiskt, inom ”godtagbar tid”. Hur många rökdykargrupper tex. kan Rsyd ställa upp i realiteten och hur många skulle man behöva för tex en insats i hög riskmiljö? Citytunneln i Malmö är hög riskmiljö och är inte svaret här 3 initialt för det ”försvinner” en hel del personal för andra arbetsuppgifter med. Som att ”resa en gammal stege” om vi pratar om en annan insats. Räcker tre rökdykargrupper till Citytunneln/hög riskmiljö nej naturligtvis inte utan man skulle få tömma Skåne för hjälp och naturligtvis kan man inte dimensionera en räddningstjänst för att själva klara allt och heller inte utifrån det värsta scenariot. Men, man måste ta personalens erfarenheter, dess oro och deras synpunkter till sig och göra det bästa man kan av olika situationer istället för att hela tiden påstå att de har fel, inte förstår, inte kan eller på annat sätt raljera över deras oro. Då kommer en motreaktion.
Normalt är detta attraktiva jobb och att jobba inom räddningstjänsten är förtroendefullt och man skämtar ibland om att man får lyfta ut medarbetare som inte vill sluta även om de fallit för ålderssträcken. Hur många har själva slutat eller bytt position, och nedåt, i Rsyd och då inte pga pensionering sedan 2005? I chefsled, inom administrationen, i arbetsledande ställning och totalt? Jo jag har svaren och de är häpnadsväckande och saknar motstycke i jämförbara organisationer. De är så många att klarar man sina åtagande gällande tillsyner på tex. §2:4 anläggningar numera? Eller beror det på annat eller är det också en skröna?
– I Rinkeby är orsaken att de dör att de inte visste vad de skulle göra när det brann och i Staffanstorp visste man inte att man måste ha en brandvarnare hemma, säger Per Widlundh och kommer in på sina mantran även om jag kan tycka att det blir fel när man då som han nu gör skuldbelägger helt de drabbade. Det finns den tendensen generellt i räddningstjänst-sverige, det är den enskildes ansvar och den enskilde som skall göra eller inte gjort. Naturligtvis är det bra med upplysning, information, kontroller och naturligtvis skall det göras, också, men av vem/vilka och på vilket sätt och finns det mer saker/åtgärder som kan vidtas och varifrån kom resurserna/pengarna i England och hur mottogs det där? Är inte den operativa oron så stark att man till och med strejkar där? Är det konstigt att man är orolig och fundersam till nya uppdrag oavsett nyttan när man inte anser att man riktigt når upp till grunduppdragen och dessutom på sina håll är hårt ansatta av hot och våld?
Söker man på Malmö brandkår/hot och våld kommer man längst bak i tid vid Sydsvenskan idag på morgonen och denna länk är för ungefär fem år sedan som då Per säger: http://www.sydsvenskan.se/malmo/article56574/Rosengards-unga-i-konflikt-med-polisen.html – Hot och våld mot brandmän och det som man kallar social oro är egentligen ett nytt fenomen, säger han vidare men då går våra värderingar isär igen. Jag anser inte att tidsramen fem år är nytt om man tittar lite mer i artikeln och de runt om gällande åtgärder och vad man gjort och framförallt vad man uppnått är det inte mycket nytt egentligen. Visst detta är ett ”mångfacetterat” problem och ansvaret vilar tungt på andra aktörer, också, men jag kommer aldrig att glömma att man varnade två brandmän för att de var oroliga och hur man negligerat den interna debatten i och om detta på samma sätt som att köpa samma stege som man anmärker på. Ledarskap vs chefskap eller kommunikationsproblematik eller alltihopa?
Den 6 november skrev jag en bit ned i inlägget, efter mina nya träskor "som skulle vara lite kul", om budget för fordon lite generellt i hur det fungerar; http://brf-peter.blogspot.com/2010/11/traskor-och-fordonsbudget.html Jag har jobbat mycket med och i dessa frågor från ansvarigt håll och det som oroar mig mera gällande denna artikel är hur fordonsbudgeten i Rsyd egentligen ser ut. Finns de överhuvudtaget en plan och i så fall för vilka fordon och med vilka avskrivningsperioder? Vad gör och har man gjort med eventuellt överskott då man kört ”över tiden” och fonderar/ackumulerar medel för ett byte senare eller kommer det som ett slags äskning och överraskning som skall tas ur verksamheten totalt då det sker? Kan det i så fall kosta fyra-fem deltidare eller ett par heltidare operativt att köpa ett höjdfordon? Nu ska man köpa två. Har ”man” ett..problem eller finns detta i budgetplaneringen? Naturligtvis är svaret givet men hur är och var det egentligen eller läs, varför har man dröjt?
Problem har man också i Eslöv för lite drunknad i artiklarna i skånskan.se kunde man också, läsa om en motion i Eslöv. ”Öka antalet brandmän vid utryckningar till bränder och trafikolyckor” kräver Nya Kommunpartiet i sin första motion till kommunfullmäktige i Eslöv med slutadress Rsyd. Kvatitet och kvalite hänger ihop i vissa frågor och moment och det handlar om vad man kan göra och inte vid räddningstjänsten. Man kan inte rökdyka på 3 man i Eslöv tex. Om man behöver kunna det är det räddningstjänstens planverk utifrån risk och hotbild som bestämmer vilket också gör att frågan får besvaras där. Vidare måste man i Eslöv hantera sitt höjdfordon med en man, (fordonet kräver två arbetsmiljöverket), och det hänger säkert samman med personalbristen det med. Vad gör man, eller hur Arbetsmiljöverket, vad gör man? Och AV. Vi får se och jo, vi följer nu och granskar och naturligtvis jämför vi skrivelser och tillsyner från hela Sverige med Rsyd för mycket av denna problematik är eller kommer att komma även på andra ställen. http://www.skanskan.se/article/20101117/ESLOV/711179937/1005/NYHETER/*/kraver-fler-brandman
Slutar här i ett egentligen för långt, i vissa delar stressat och snuttifierat inlägg, (telefonen ringer hela tiden), men kommer med stor sannolikhet skriva mera och mer ingående i vissa delar framgent. Detta ÄR en nationell angelägenhet då det gäller Sveriges tredje stad i en av de mest växande regionerna och uppenbarligen har man problem. Vilka är jag övertygad om kommer att framkomma och naturligtvis är inte heller vi, dvs BRF, helt nyanserade men hur skall men kunna var det då kommunikation, information samt delaktighet inte fungerar. Hade´
torsdag 18 november 2010
Cheferna anser att övningarna räcker
Cheferna anser att övningarna räcker - Lokalt - Skånskan.se
I Skånskans artikel om övningar vid räddningstjänsten relaterat till hur vardagsolyckan, dvs en trafikolycka, hade fungerat svarar Rsyd;s ledning på kritiken. Föga förvånade hänvisar man till ett systematiskt arbetssätt som ännu inte satt sig; ”Vi har plöjt upp åkern och börjat så, men det tar några år innan vi kan skörda.” Tyvärr skulle inte ens en månskensbonde vara nöjd med den skördetakten men lite mer tråkigt blir det när det skylls på andra aktörer. – Egentligen har ambulanspersonal och polisen inte tid att öva med oss. De har en mycket högre beläggning än vi har, påpekar förbundsdirektören Per Widlundh. Han tar också upp att hembesök och informationsuppdrag inte står i konflikt med möjligheterna till övning, att systematiken och kompetensen i de olika yrkesrollerna har stärkts sedan sammanslagningen av de fem kommunernas räddningstjänster, vilket jag inte tror på och uppenbarligen inte den operativa personalen heller, men låter passera. Just nu. För:
Region Skånes Prehospitala Centrum, RSPC, ansvarar för utbildningar/kompetensutveckling för Region Skånes ambulanssjukvård. De ligger numera organisatoriskt under Skånes universitetssjukhus och på deras webbsida framgår att; Patientens säkerhet är en högt prioriterad uppgift för all sjukvårdspersonal vid Skånes universitetssjukhus. Avvikelserapportering med åtföljande orsaksutredning via händelseanalys utgör en bra grund för patientsäkerhetsarbetet. Alla medarbetare har i modern verksamhet två arbeten: dels att ge vård, dels att förbättra sina arbetssätt runt patienten. Genom att vi ständigt ser över och förbättrar våra arbetsrutiner utvecklar vi vården. När vi samarbetar, tar bort krångel och tidstjuvar, minskar stressen för våra medarbetare samtidigt som patientsäkerheten ökar. Detta är Lean healthcare - en verksamhetsfilosofi som Skånes universitetssjukhus vill leva efter. Händelseanalyser görs vid alla allvarliga händelser och vid alla de fall som anmäls till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Syftet är att upptäcka brister och åtgärda dem så att inte fler avvikelser sker.
Jag skulle bli oerhört förvånad om inte en av Sveriges ledande experter på ambulanssjukvård, ordförande och ledande i många relaterade församlingar tillika ansvarig för Skånes prehospitala vård under många år, Dr Poul Kongstad, http://www.poulkongstad.se/default.asp skulle ha agerat om han känt till detta. Dels i den enskilda olyckan som beskrivits men även gällande samverkan/övning för att få detta att fungera eller fungera bättre. Poul är en mycket noggrann och patientorienterad företrädare som hela tiden velat och vill kvalitetshöja vården prehospitalt. Sjukvården har ju som tidigare nämnts en anmälningsplikt och skall göra det och inte bara bör göra det.
Oavsett skall jag fråga honom om ”de inte har tid och inte upptäckt de här problemen” så får vi det klarlagt från flera källor än en. Hade´
Bilförare satt fastklämd i 45 minuter
Bilförare satt fastklämd i 45 minuter - Lokalt - Skånskan.se
PHTLS®, Pre Hospital Trauma Life Support, är ett amerikanskt utbildningskoncept för akut prehospitalt omhändertagande av traumapatienter som funnits sedan 1983 och sedan 1998 har även kursverksamheten bedrivits i Sverige. Med stor framgång. Alla landsting och alla ambulanser i Sverige utbildas och jobbar efter detta och andra trauma/olycksfalls-koncept som används inom sjukhusen, över hela världen inkluderande Sverige, bygger på samma principer.
Grunden är; "Bis dat, qui cito dat" alltså "Snar vård, är dubbel vård" och olika tidsramar finns att hantera. Begreppet ”The Golden Hour” som betyder att på en timme, efter att skadan skett, skall patienten vara hos behandlande läkares skalpell har alltså kompletterats med PHTLS:ens Platina-tid. Kort menas med det att man skall jobba på ett så systematiskt sätt att bedömning och adekvata akuta åtgärder med fokus på livshotande tillstånd är gjorda på maximalt tio minuter vid olycksplatsen. Alla kedjor på en olycksplats måste då fungera för att systematisera och reducera tiderna och minska strul-tiden. Forskning visar och stödjer detta och man kan med säkerhet säga att ”mindre tid på olycksplatsen för en skadad” räddar liv eller förkortar lidanden och vårdtider.
Jag har jobbat som instruktör, som koordinator och som utbildningsansvarig för dessa utbildningar mm och har en bakgrund som ambulanssjuksköterska sedermera som ytterst ansvarig chef för ett läns ambulanser dess akutmottagningar och länets akutvårdsavdelningar och jag blir.. betänksam. Hade det som beskrivits i denna artikel skett i ”min” organisation hade jag Lex Maria anmält det och omedelbart startat en utredning.
Jag hade också förberett mig på en eventuell HSAN-anmälan och utrett varje detalj i händelsekedjan och de fel och brister som upptäcktes skulle ha åtgärdats. Detta var ren rutin och ingick i vårt kvalitetssystem och kontrollerades noggrant av tillsynsmyndigheten, Socialstyrelsen. Vad gjorde jag om det visade sig att det inte var sjukvårdens fel, eller enbart deras fel, utan andra aktörer i kedjan, (som räddar liv), alltså här räddningstjänstens fel och brister?
Jo jag skrev in det i min rapport och lade en kopia på det brev jag tillsände den lokala räddningstjänstorganisationen om; ”skärpning/bättring och vad ska ni göra åt detta och vi ställer gärna upp och övar? Övar igen, och igen och igen.
Detta är grunder och absoluta krav att det SKALL fungera.
Räddningstjänsten har ingen Socialstyrelse utan ett MSB och jag som jobbat med och under bägge anser att det är skillnader. Stora skillnader. I dessa fall, trauman/olycksfall ligger tillsynen och uppföljningen samt eventuella tvångsåtgärder/sanktioner inte bara år, utan ljusår efter, hos MSB. Aktuellt just nu är tex. sen Kalla Fakta väckte frågan om läkarna gjorde allting rätt när Anna Lindh omhändertogs och vilka principer är det man då kontrollerar bland annat?
Just det, 7 år efter den tragiska händelsen.
Jag tror faktiskt att o-kontollen i sig lämnar även annat för fäfot och verkar gynnade för det fria tyckandet/agerandet och detta är INTE ett kvalitativt tänk för en nationell angelägenhet av den dignitet räddningstjänsten utgör. Egentligen nästan skandalöst att en person, eller en ledningsgrupp, nästan oavsett vad som beskrivs och rekommenderas kan göra i princip som den vill och tycker. ”Nästan och i princip..” alltså och det är därför det är viktigt med en opposition och en stark fackförening bland annat.
I Artikeln beskrivs inte ”Anna Lindh-ar” utan vanliga skattebetalare, vanliga väljare om ni så vill, och vad de kan råka ut för om en länk i kedjan klickar. Har inte de rätten också, att oavsett var de drabbas, få den bästa hjälpen? Och om man uppenbarligen inte kan ge den och får kännedom om att organisationen har problem hur bör man agera och om inte vad sker då? Om man inte agerar utsätter man ju sina finansiärer/ skattebetalare, och om man är politiskt ansvarig, sina väljare, för livsfara. Eller rättare sagt befinner man sig i livsfara får man sämre chanser eller rent av inga alls utan vi hamnar i ett modernt räddningstjänstuttryck; "individens ansvar", även här.
Att man dessutom utsätter sina medarbetare i en hopplös situation och i ett psykosocialt kaos med en undermålig arbetsmiljö, bör även om jag är ”facklig”, sättas först i nästa, eller nästa rum. Oj-oj-oj skriver jag och hoppas att jag vaknar och har läst denna artikel i ett slags mardröm. Hade´
onsdag 17 november 2010
Rökdykare gick vilse och kunde dött
Rökdykare gick vilse och kunde dött - Lokalt - Skånskan.se
Skånska Dagbladet skriver om Räddningstjänsten Syd, Rsyd, idag. Räddningstjänsten Syd är ett samarbete mellan kommunerna Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö. Samarbetet inleddes 2005 och man har runt 500 anställda. Vi har många, riktigt många medlemmar, i förbundet och då naturligtvis stor kunskap om verksamheten. Det kommer bli oerhört intressant att se om den vetskapen stämmer överens med artiklarna och arbetsgivarsidans information. Jag har kommenterat både det ena och andra tidigare i denna blogg och anar att jag, minst denna vecka, inte kommer få några problem med att fylla på. Detta förbund är faktiskt intressant för hela Räddningstjänstsverige ur många perspektiv men jag personligen gillar inte alla och o-gillar en del rent av.
Skånskan börjar med att rökdykare gick vilse och kunde dött vid en garagebrand på Ramels väg i Malmö. Misstagen var lika omfattande som brand- och rökutvecklingen.
– Det handlar om ett systemfel. Det är inte de enskilda rökdykarna som ska lastas, säger brandingenjör Swen Krook. Han har aldrig tidigare noterat lika många fel under en utvärdering. Det handlar om ett dussin avsteg från Arbetsmiljöverkets föreskrifter och räddningstjänstens säkerhets- och arbetsinstruktion om rökdykning. På grund av lyckliga omständigheter hittades de av rökdykarledaren, trots att deras position var okänd. Arbetsmiljöverket kräver att Räddningstjänsten Syd tar större ansvar för rökdykarnas och övriga anställdas kompetens och säkerhet. I ett svar hänvisar förbundet till "kvalitetssystem" och "stödprocesser" och den operative chef en vid Räddningstjänsten Syd, har svarat att arbetet är en del i en pågående process och att en redovisning kan ske först vid årsskiftet. -Vi lägger en stor övning i oktober nästa år, där vi ska öva, värdera och kritiskt granska, säger hon vidare.
Nästa år i oktober? Säg att det är ett tryckfel..
Fyra månader efter incidenten på Ramels väg avbröts en insats då insatsledaren bedömde att arbetet var för farligt i förhållande till vilka värden som fanns att rädda men i efterhand, kanske utifrån en del felaktig information om vad och hur det faktiskt brann. Enligt Skånskan har de pratat med flera brandmän som uppger att det egentliga skälet även här var rökdykarnas bristande kompetens och att insatsen var ett misslyckande. 15 bilar totalförstördes och ett 70-tal fick värme- och rökskador.
Per Widlundh, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd, betonar att incidenten var ett tillbud och inte någon faktisk olycka. – Det kanske är så att vår systematik omöjliggör att det går så illa som det skulle kunna göra, säger Per Widlundh. – Men jag vet att det finns belackare som givetvis säger att det bara var tur och att fler borde ha omkommit redan så illa som det är inom Räddningstjänsten Syd. När det gäller rökdykardykargruppens brister har jag ett ansvar som arbetsgivare att kompensera genom kvalitetssäkring och övning, säger Per Widlundh avslutningsvis.
Här har han helt rätt, han har ansvaret, och har även noterat det i sin blogg om än det började lite knackigt med ett slags förnekande om risker och faror först, citat:
Idag har vi avslutat vår introduktion.. 2010/02/26 in Uncategorized | 34 comments
… av nya brandmän………. Igår hade vi skyddskommittémöte. (Ja, vi har det så hos oss. Skyddskommitté och MBL-förhandlingar.) Då kom frågan upp huruvida de nyanställda verkligen var förberedda och utbildade för sitt jobb. Huvudfrågan var om de övat haveri vid rökdykning. Om de verkligen kunde rädda sin rökdykarpartner vid ett nödläge. Jag har full respekt för det allvarliga vid en eventuell incident i samband med rökdykning. Men att introduktionsutbildningen skulle säkerställa att alla kan rädda varandra vid ett ev. haveri, och att alla brandmän skulle kunna rädda varandra (ensamma) vid en olyckssituation har aldrig framstått som ett ovillkorligt krav för mig. För det första rökdyker vi så pass sällan att den enskilde brandmannens personliga erfarenhet av skarpa rökdykarinsatser sannolikt är låg. För det andra är erfarenheten (tack och lov) av att assistera rökdykare vid haveri ännu lägre. Det innebär för mig att rutiner och bemanning vid ett haveri måste bygga på fler ingredienser än att en enskild brandman (nyanställd eller erfaren) själv ska kunna bära/släpa ut sin kollega. Omvänt, om det är så att den ensamme brandmannen ska kunna rädda sin kollega – hur många aktiva brandmän (heltid och RIB) skulle klara det idag? Oavsett om man burit blybälte på 70-talet eller gått SMO på 2000-talet.
Kort därpå:
I natt inträffade ett allvarligt tillbud …2010/03/10 in Uncategorized | 7 comments
… vid rökdykning på Ramels väg i Malmö. Enligt tidiga uppgifter tappade rökdykarna orienteringen och blev uthämtade av rökdykarledaren. Rökdykarna är oskadade rent fysiskt. Nu samlar vi in uppgifter från alla inblandade och vi kommer att göra en noggrann utredning. Jag är oerhört glad att ingen kommit till skada.
Vi är på rätt väg! Men behöver bli bättre på en del. 2010/06/04 in Uncategorized | 16 comments De senaste veckorna har det bekräftats att vi är på rätt väg, både vad avser mångfald & jämställdhet och den enskildes brandskydd. Samtidigt pekar vår interna utredning om garagebranden på Ramels väg att vi behöver bli bättre på delar i den operativa verksamheten….Sen följer ett långt avsnitt om den rätta vägen innan inlägget avslutas med; ….så till sånt vi kan ska bli bättre på. Utredningen om branden i garaget på Ramels väg – där två brandmän hamnade i en farlig situation – pekar på tre viktiga orsaker vid detta tillbud.
• utbildning/övning/erfarenhet
• organisation/struktur/ledning
• teknik
Nästa steg i arbetet är att upprätta en handlingsplan och genomföra nödvändiga åtgärder. Det är sannolikt också som så att det är inte bara för den här typen av insatser vi behöver bli bättre. Vi behöver på ett systematiskt sätt beskriva kvalitetsnivåer för olika typer av uppgifter och uppdrag. Det blir därefter dessa nivåer som genererar behov av utbildning och övning – inte ”mer av allt” som ibland kan höras som ett rop från organisationen. Jag ser heller ingen konflikt i att arbeta professionellt i båda våra uppdrag. Vi förväntas klara det!
Jo Per, ni förväntas klara det men gör ni eller du det? Det är ju som du skriver att du har ett ansvar som arbetsgivare och Brandingenjören Swen Krook påtalar att det finns systemfel men trots detta måste man konstatera att detta nästan igogneras. Facken och den operativa personalen påtalar, Arbetsmiljöverket kräver och du svarar med "kvalitetssystem/stödprocesser” och ”en stor övning i oktober nästa år”. Jag väljer också att skriva du istället för ni då Rsyd har en pyramidal organisation som bygger på chefskap istället för ledarskap. I mina ögon, och där mycket kraft på ”modernt vis” läggs på politik och kommunikation. Faran med ett anpassat politiskt chefskap där kommunikatörerna i organisationen lägger budskapen tillrätta är att verkligheten inte alltid låter sig tillrättaläggas. Vi får se vad som kommer fram och vad som sker i och om dessa artiklar och kanske har ni den rätta vägen och är missförstådda av den operativa personalen. Eller inte. Är ni missförstådda är det ett problem i sig men det tar jag då för nu avvaktar jag detta och det var oerhört intressant så långt. Tack Skånskan för bra artiklar.
Den operativa chefen och förbundsdirektören chattar om räddningstjänstens arbete i Skånskan på fredag kl 10-11 och du kan ställa din fråga redan nu. http://www.skanskan.se/article/20101117/NYHETER/101119550/1091/*/*/chatta-med-raddningstjansten-syd
Att Förbundsdirektören bloggar ser ni ju då jag citerat en hel del från den och "källan", dvs bloggen, har då adressen http://blogg.rsyd.se/perwidlundh/ Hade´
tisdag 16 november 2010
Under kontroll..
Kinas officiella nyhetsbyrån Xinhua säger att dödssiffran vid höghusbranden i Shanghai har stigit till 42 under måndagskvällen men nyss uppgav man antalet till 53. Tidigare rapporter säger att skadade ska vara fler än 90. Branden inträffade på dagen på en byggnad som var under renovering och totalt bodde 156 familjer i huset. Ett vittne berättade till Xinhua att byggmaterial hade fattat eld och branden spred sig till byggnadsställningar och sedan till 28-våningar höga byggnaden i sig. Vidare skall mer än 80 brandbilar kallats till elden som uppgetts vara släckt efter cirka fyra till sex timmar. Tittar man på videor från brandplatsen känns det tyvärr lite som ”finn-fem-fel” i rapporteringen från Xinhua.
Polisen har gripit fyra personer efter branden och de misstänks enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina för "otillåten svetsning".
Titta själv och tror ni att detta "släcktes och var under kontroll på 4-6 timmar" eller att man jobbar fortfarande? Video of Deadly Shanghai Fire:
http://thelede.blogs.nytimes.com/2010/11/15/video-of-deadly-shanghai-fire/ och en svensk, från DN och TT: http://www.dn.se/webbtv/nyheter/minst-40-doda-i-skyskrapsbrand-i-kina-1.1209383
Zlatan fick Guldbollen och alla tidningar är fyllda av spekulationer om ny S-ledare, av Mona och krisen inom S. Nu söker man en partiledare som ska ha haft ett jobb, ha varit arbetslös och helst ha slagits mot Försäkringskassan… Mona då, jo hon har redan fått jobberbjudanden och man vilken Generaldirektör eller Landshövding eller liknade person med liknade jobb har slutat, eller är på väg att sluta, eller står på tur till annat, undrar jag då lite. Väldigt lite, för mer engagerad blir jag i att:
MSB startar samverkan med flera olika myndigheter för att bli bättre och komma igång snabbare med stöd och information till drabbade och anhöriga vid en kris skriver man på webben 2010-11-15.
”Efter katastrofer som Estonias förlisning, diskoteksbranden i Göteborg och flodvågskatastrofen står det klart att Sverige behöver en förberedd organisation som kan ge stöd och information till drabbade och anhöriga efter en stor och oväntad kris. Efter tsunamin snabbstartades den tillfälliga myndigheten ”Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen i Sydostasien”, men det behövs en organisation som är förberedd redan innan händelserna inträffar.” http://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/MSB-startar-samverkan-for-drabbade-och-anhoriga-vid-krise/
M/S Estonia förliste den 28 september 1994, Diskoteksbranden i Göteborg inträffade natten till den 30 oktober 1998 och Annandag jul, den 26 december 2004 inträffade det som i Sverige blev känt och fortfarande kallas Tsunamin. Cirka 20.000 svenskar befann sig i det drabbade området i Thailand och 543 svenskar är döda eller saknade. Av dem var 120 barn under 16 år. 1.500 svenskar skadades. Omkring 225.000 människor omkom och hårdast drabbat var Indonesien. Olyckor känner inga gränser och vi svenskar är numera globala..
Jag blev inringd 27 december 2004 som ansvarig för ett Landsting och jobbade i princip till den 3 januari med en lång rad uppföljningsmöten efter detta under vintern och våren 2005 och… blir nästan förbannad. Ska det behöva ta 5 år innan det vi konstaterade då, det man konstaterat redan -94 och sen -98, att komma igång? Om..det kommer igång. Jag tvivlar tyvärr för om det inte finns folk i dessa organisationer och den grupp som skall tillse detta som har ”praktiskt erfarenhet och kunskap om de jordnära och absoluta problemen” blir detta bara en administrativ och fin pappersprodukt och ett sätt att visa att det finns något och man faktiskt gjort något. Äntligen, eller? Vi får se och gissa om detta är en hjärtefråga som jag stångat mig nästan blodig i då det visade sig att det inte fanns något, som fungerade den 27 december 2004. Det gör det fortfarande inte, skandalöst i sig men, ”hoppas, hoppas” kan man ju göra och det, det gör jag.
Sen meddelade flera medier att ordföranden vid LO:s motsvarighet, TCO, Sture Nordh, avgår vid kongressen i maj nästa år. – ”Tolv år är en väldigt lagom period. Och TCO behöver föryngra sitt ledarskap”, säger Sture Nordh. Vanja Lundby-Wedin har suttit sedan 2000. Hade´
måndag 15 november 2010
Mona, GiF och Zlatan
”Så ska S åter bli centrum i den svenska politiken” - DN.se
Gefle IF vinner i kvalet och spelar vidare i allsvenskan och vad gjorde Zlatan igår kväll, mot sina "polare med grön laser i ansiktet"?.. Jo matchens enda mål när Milan vann derbyt mot Inter. Får han inte Guldbollen, igen, vet jag inte vad jag gör... Vilken fotbollskväll. Vidare vann Robin Söderling finalen mot Gael Monfils i Paris Mastersturnering i två raka set, Sverige förlorade men med den äran i hockeyn mot Finland, Farsdag, och så avgår Mona Sahlin som partiledare för Socialdemokraterna. Vilken händelserik söndag. Jag dröjer mig kvar vid det sista, som fick minst uppmärksamhet av mig igår.
Att Mona Sahlin förr eller senare skulle avgå rådde det väl ingen tvekan om. Det var bara en tidsfråga men att göra det nu gör att man hamnar i en total ledarkris och som ledarskapsintresserad funderar man på hur hon tänkte. Eller hur de tänkte. Det finns inte någon given kandidat att efterträda henne, ingen som kan samla organisationen, och nu anar man verkligen problemen. Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, säger att han är lite förvånad över dagens besked. – Jag har trott att hon skulle sitta kvar av det skälet att det inte finns någon bra alternativlösning. Han ser två skäl till det plötsliga beskedet om att Sahlin inte ställer upp för omval. – Allt kan ju bara ha klappat ihop så att det inte finns någon masterplan. Det andra skälet skulle vara att några har kommit överens om vem eller vilka som ska lanseras som efterträdare.
LO-basen Wanja Lundby-Wedin däremot har väl fortfarande inga funderingar på att avgå trots den tidigare kritikstormen. Och då som nu kopplingen till ett parti i kris. ”-Det vore fegt att göra det då jag fått ett förtroende från medlemmarna och jag kan inte svika det förtroendet", sa hon tidigare till LO-tidningen. Hon ska till varje pris behålla sin makt. Inte en gång har hon erbjudit sig att avgå. Hela LO-ledningen, och det är obegripigt, sitter snällt och stödjer henne. Det är ju inte längre idéerna, visionerna och rörelsen som prioriteras, det är ledarskapets privilegier. LO håller också på att sänkas, med vad gör det så länge Wanja Lundby Wedin sitter kvar. Det finns så många duktiga fackordföranden, men de verkar ha tappat kraften.
Jag tror Stig-Björn Ljunggren har rätt i sitt första påstående, det finns inte någon masterplan utan en hel del makthungriga yrkespolitiker som slåss för sin egen karriär och då fullständigt struntar i hur organisationen mår och vad som sker med den. Ord är ord och vad man visar i handling eller utebliven handling är något annat. Personligen bryr jag mig inte mer än att det som sker är intressant och fenomenen runt detta känns igen och sen tror jag på konkurens och här finns stora möjligheter att vi får en maktbalans mellan blocken som inte blir bra. Ett block där man internt slåss i manegen lämnar inte så mycket utrymme att orka, eller våga, göra mycket mer. Att man krånglar till detta så till den grad när svaren egentligen finns att läsa i ledarskap och organisations-utbildningarnas första kurs och kapitel visar att det finns dolda agendor. På flera håll och där, hade nog Mona sina bekymmer, också och egentligen. Det och de kommer att synas strax. Bara man ser efter och tittar. Det här kommer bli intressant att betrakta och är inte över förrän tidigast till våren, sommaren, då ”man” samtidigt inte får visa sig för fort eller bli för tydlig/självklart.
Inte heller kan man visa att man inte varit eller är med
och den 12 november publicerades länken till inlägget på DN debatt och igår, den 14:e avgår Mona Sahlin. Från 2008 är han ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna och vice ordförande i finansutskottet. Östros hade en exceptionell ställning inför valet 2010. Han hade Mona Sahlins öra och ansvarar, tillsamman med Luciano Astudillo, för den nya jobbpolitiken. Med en stabil rörelsebakgrund är det få i partiet som kan ifrågasätta honom..... och då funderar man; Hur kan han, av alla, komma med denna artikel på DN debatt, bara två dagar innan hans partiordförande avsäger sig sitt uppdrag?
BRF, och jag, är partipolitiskt obundna, men intresserade, och framförallt av organisationsteori och ledarskap, och herregud, pratar/pratade man inte med varandra? Oj-oj-oj och vi har bara sett början på detta "tabernakel" tror jag och det blir så med för många ledningar. Hade
söndag 14 november 2010
Spökar..knuten
Drev ut spöken – från dagis | Nyheter | Aftonbladet
Och den rubriken hade man kunnat göra en hel del kul av ala´det behövs på fler ställen men idag är det ju farsdag. Då skall man vara snäll annars kanske man inte får någon slips. Å andra sidan kanske det är försent att starta "snällheten" samma dag? Det visar sig.
Jag har hittat en "ny professor" också, som visar vad jag också tänker och ser. Kul när det stämmer för visst, "kaka söker maka". Jörgen Winkel vid Göteborgs universitet. Här från nsk.se: Genom åren har mycket arbete lagts ner på att förbättra den fysiska arbetsmiljön. Samma fokus har dock inte funnits på den psykosociala arbetsmiljön, menar Jörgen Winkel. - Rationaliseringar görs inte för människors psykiska hälsa utan för att öka konkurrenskraften. För sjukvården till exempel handlar det om att ge mer vård för mindre pengar. - Det gör att människor går in i väggen. De bränns ut helt enkelt, säger Jörgen Winkel. Han anser dock att rationaliseringar kan genomföras med goda resultat för personalen. - Det handlar om ett gott ledarskap. Genom att informera och ta med personalen i förändringarna skapas en bättre arbetsmiljö och man trivs bättre. - Förändringar behöver inte bli brutala. Det handlar om kunskap och dialog. - Rationaliseringar görs inte för människors psykiska hälsa utan för att öka konkurrenskraften. För sjukvården till exempel handlar det om att ge mer vård för mindre pengar.
Okey, nu mot slipsarna, Hade´
lördag 13 november 2010
Riskerar jobbet på MSB
20 riskerar jobbet på MSB Revinge - Lund - Skånskan.se
Statliga myndigheter får inte längre konkurrera inom offentliga upphandlingar där det finns privata alternativ. MSB Revinge får då inte sälja räddningsutbildningar till holländare längre och därför har 20 anställda varslats om uppsägning.
I Sandö har man tappat sitt riksintag vid räddningsgymnasiet sedan regeringens uppstramade floran av olika specialgymnasieutbildningar. Ungefär 400 gymnasier sökte inför nästa år om riksintag, men knappt 100 fick den möjligheten varav Sandö då inte var en av dem.
http://allehanda.se/start/kramfors/1.2489425-raddnings-gymnasiet-tappar-sitt-riksintag
Vidare har jag haft ett antal och har även just nu liggande ärenden där den kommunala räddningstjänsten förlorat upphandlingar mot "privata alternativ" vid industri och flygfält och blivit helt "omkörda". Dels har man förlorat upphandlingar där man redan varit och fått lämna och och sen mindre bekymmersamt, inte kommit in.
Entreprenadskap, intraprenader och affärsverksamhet går tungt för stat/kommun/landsting och ur ett konkurransperspektiv skall det vara så, dvs göras på samma villkor, men frågan är om det egentligen sker utifrån ett annat perspektiv. Jag undrar om kompetensen att lägga anbud, att visa vad man får och kan, egentligen finns på vissa ställen och då kanske det är lika bra att lägga ned dessa tankar eller, anställa/hyra in kompetens. Det är svårt och blir ofta fel när stat/kommun/landsting skall leka företagare.
Nu är det äntligen ljust. Ute. Så mot lördags-spikningen. Hade´
fredag 12 november 2010
Hot? och C-körkort
Polischef frias efter muntligt hot - Lund - Skånskan.se
En polis med en chefsposition inom Lundapolisen slipper påföljd efter att ha sagt till ett skyddsombud att han "skulle såga henne vid fotknölarna" sedan ärendet varit till personalansvarsnämnden. Okey tänker jag, så blev det men är det inte samtidigt lite av; ”This is not the end it's another begin.” då polisen nu lagt en ribba på vad man får säga? Det finns ju även ribbor på vad man inte får och ”orden”, dess innebörd och sammanhangen studsar däremellan. Svårt det här och inte blir det lättare att hantera värdegrunder och annat relaterat.
Ett annat ämne som jag tappat räkningen på är åter aktuellt; C-körkorten. http://svt.se/2.82111/1.2225880/deltidare_jobbar_utan_c-korkort ”-När man hittar en person som är lämplig, så kanske de inte har körkort,” säger Jonas Petri räddningschef Höglandets räddningstjänstförbund.
Okey, och vad kan man göra åt det då och är det rimligt att ha det som på en del orter med avtal som i praktiken gör att rent ekonomiskt tar det flera år att komma ikapp och få en inkomst från sin bisyssla efter de personliga utgifterna för körkortet? Om en arbetsgivare anställer någon som inte har helt rätt behörighet eller saknar något i en ”normal anställning” hur brukar man göra då? Finns det lösningar?
Här stavas egentligen hela problemet e-k-o-n-o-m-i och får den råda över LSO:n, dvs vilket skydd man måste ha, egentligen? Jag är 100% säker på att debatten forsätter så jag går just nu istället mot fredagsmys. Hade´
torsdag 11 november 2010
På väg-arna
Det händer oerhört mycket nu och jag är lite på ständigt resande fot och det går bra för vårt lag. Det känns lite som om du tänker dig ett scenario där motparten sitter med två äss och fjärde kortet blir ett ess, med fem spelare, och en kung ligger ute, vad satsar motparten? All in.... och vi svarar, med triss i kungar på ”handen”. Det femte kortet blev en kung… 4 kungar slår tre ess och även om det känns klart vet man inte förrän sista kortet spelats ut.
Så funkar det ju i många strategispel och även i livet självt...
Att vara på resa är alltid utvecklande och det gäller även att se och höra det lilla och humorn i det och ni ska få lite exempel på vad som hände förra dygnet och som jag tycker är roligt och fortfarande flinar åt.
Ett är på en vägkrog i snövädret där en vilt främmande människa i form av en halvpunkar-lodis i 35-årsåldern och vi hamnar på varsin sida om dörren till toaletterna. Jag på väg ut, han på väg in där vi blir stående i själva dörren för vem går först? Då utbrister han: “-You first, age before beuty.” och så hör jag mig själv svara, på svengelska; ”Sorry, It seems like I have them both but I am not in a hurry, you first.” Gudskelov flinade och han går lite häpen in. Utan att slå mig. Däremot så kommer han ju ut igen, där jag sitter och fikar, och kommer fram och undrar om han..kan slå sig ned. (Herregud..det finns väl andra bord, men det säger jag inte utan bara tänker.) Nu visar det sig att han är polsk lastbilschaufför men bara kör extra. Han drygar ut brandmannalönen med ett extraknäck och efter en halvtimmes prat har jag lärt mig mycket om polsk räddningstjänst. På en vägkrog i Nyköping. (Carpe Diem)
Senare hade jag ett bra möte med en räddningschef innan jag var hembjuden på lunch till en av våra BRF-ordföringar som dessutom visade sig ha svart bälte även i matlagning. Mycket bra möten och samtal med många lärdomar och inte bara om räddningstjänst. Förhoppningsvis för alla.
Jag pratar ju för mig själv.
På kvällen kommer nästa anekdot och vi har problem inför ett stort antal åhörare att få igång data-kanonen när en av de ”äldre/rutinerade” utbrister:
”-Ta hit någon av de nyanställda, vi behöver hjälp.” Det handlar inte bara om vad han så utan hur han sa det, med intentionerna vi ska lösa detta ”problem”, tillsammans, alltså kamratligt, med humor och värme till sina nya kamrater. Även mina nya kamrater, efter kvällen, för visst löste de detta och vilket kanonmöte vi hade. Sen var det 50 mil hem i bil, (facket måste ju komma fram), där jag hade sällskap av vår Förbundsordförande en bra bit innan jag dumpade honom i Stockholm. Jag landade vid 4-draget i ett vitt Gävle, som utan att jag kommit ihåg det vinnit sin första kvalmatch för att hänga kvar i fotbollsallsvenskan. Mot Sundsvall, under kvällen. Att jag som extrem sportfåne glömde det visar hur bra och vilket engagemang ni satte mig i igår gubbar så; Tack ska ni ha, allihopa. Hade´
onsdag 10 november 2010
Har vi tid..
I Sverige äger vi i snitt 1,1 klocka per man – i Italien är snittet 9! Talibanerna i Afghanistan har ju gjort processen kort med den västerländska kulturen med orden: "Ni äger klockorna men vi äger tiden" så frågan är kanske hur blir det då i Italien. Efter.. att kolla upp om talibanerna själva är tidsenliga. Jag äger ingen klocka numera sedan jag inte kommit mig för och kommit på att jag är så omgiven av dem att jag faktiskt inte behöver en på armen. Också. I vissa frågor delar jag tänket att det inte är så bråttom, BRF med, vi äger tiden och det går framåt i vårt sätt att se det.
Den 11 -12 november träffas G20-länderna i Söul i Sydkorea, och då finns tillfälle att påverka Sydkorea att förändra sina arbetsrättslagar, skriver den fackliga internationalen IUL. Redan 1996 lovade Sydkorea att reformera sin arbetsrätt så att den överensstämde med ILO:s normer om rätt att organisera sig fackligt och sluta kollektivavtal.
Och i Sverige fungerar det helt enligt ILO:s norm och tanke?
Hade´
tisdag 9 november 2010
Att dela med sig, lika, eller
Brandmän ärver en halv miljon kronor - Sjöbo - Skånskan.se
Kul, och är inte fullt så ovanligt som man kanske tror. Här har donatorn skrivit lite om hur pengarna skall delas upp också. Grattis på er.
Dela..kan vara ett bekymmer och historien nedan har jag knyckt rakt av från en kommentar på Carl Bildts blogg. Av alla bloggar. Lite tankeväckande och intressant när exempel visas på olika sätt och inte bara de traditionella. Här handlar det lite om skatter, Jantelag och rättvisa. Rättvisa är ofta inte lika, eller, och lägg på Solidaritet och lite andra begrepp och...det blir svårt. Men intressant. Okey.. klippet:
10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas:
- De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
- Den 5:e betalar 10 kr
- Den 6:e betalar 30 kr
- Den 7:e 70 kr
- Den 8:e 120 kr
- Den 9:e 180 kr
- Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr
De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren: ? ”Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen”. En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas. De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta. Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis.
Den 6:e får betala 20 kr,
den 7:e betalar 50 kr,
den 8:e 90 kr,
den 9:e 120kr och
den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.
Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat… ? Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger: ?
Men han sparar 70 kr! ? Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen. ? Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen. ? Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag. ? Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga! De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga. Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt: Det fattas 520 Kr…
Hade´
måndag 8 november 2010
Brister i räddningsförbundet
Brister i räddningsförbundet - Debatt - ltz.se
BRF:s Avdelningsordförande i Jämtlands räddningstjänstförbund, Håkan Olofsson, har återigen en debattartikel i Länstidningen. Här är länken till den förra; http://ltz.se/ledaredebatt/debatt/1.2423117-nu-star-raddningsforbundet-pa-spel
Håkan tillhör gruppen av de nya BRF:arna, och herregud vad duktiga de är. Det känns otroligt roligt att få vara med och se hur de tänker, agerar, och vill agera och även gamla gubbar som undertecknad blir lite yngre och lättare i sinnet. Hörde Lasse Berghagen säga att han fått rådet av Carl-Gustaf Lindstedt,(död 1992 så kanske man bör tillägga att han var en mycket framstående skådespelare, komiker och revyartist), att; "-du ska jobba mycket och studera yngre människor, då växer du själv som artist", och det är nog ett råd som gäller generellt.
”Plötsligt" brast dammen vid ett vattenkraftverk vid Hästberga i Osby, Skåne. Vattnet dånade fram och förstörde en väg, vräkte ner träd och översvämmade bostäder”, skriver Aftonbladet med flera medier. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8085714.ab
Räddningstjänsten i Kristianstad uppger att "det handlar om mycket vatten och att flera styrkor är på plats". – 30 meter av landvallen är borta och hela dammen har tömts på vatten. Den innehöll ca en miljon kubikmeter vatten, säger Lars Truedsson, vd Brittedals energi. Lars-Anders Svensson, räddningschef på Osby räddningstjänst säger till TT: – Det handlar om oerhörda mängder vatten. Nu är vattnet på väg ner mot Osbysjön och vidare. Vi har inte kunnat beräkna än hur stora massor det handlar om.
Jag har varit på några övningar och seminarium genom åren om dammbrott och relaterade olyckor och jag har dels svårt för ordet ”plötsligt” och är övertygad om att vi kommer få se fler av dessa olyckor. Det är lite si och så med underhållet och tanken som fanns från början när man byggde och vad det är idag på sina håll men jag hoppas att jag har fel i detta men, vi får se.
Olyckor vi vet kommer däremot är is-olyckorna. Det är den tiden nu och en man drunknade i Vormträsk på lördagskvällen när han enligt uppgift var ute och körde moped på isen. Vormträsk ligger mellan Norsjö och Lycksele. Polis och räddningstjänst ryckte ut och med hjälp av en ambulanshelikopter kunde den mannen tas upp ur vaken men då var han redan död. Ni har väl förberett bilarna och utrustningen för dessa vinter/is-olyckor så de inte kommer till er "plötsligt"? Nu ska jag förbereda lite möten så..Hade
PS. SMHI gick på måndagen ut med en klass 2-varning för delar av Svealand och Götaland bland annat på webben från Krisinformation. (Bra webb tycker jag.) Varningen gällde stora snömängder, drivbildning och hård vind. Vem skall köra bil genom hela detta område imorgon?.. DS.
söndag 7 november 2010
Be a smarty, join the..
Ooops kan man kanske säga när larmet gäller den egna brandstationen eller åtminstone släckbilen. Det händer ibland och här har det hänt brandmännen i St Cloud, Minnesota: http://www.firerescue1.com/fire-attack/articles/903090-Fire-truck-destroyed-in-Minn-station-house-fire/
Och David sa... ”Lysande. En annan reflektion är att aldrig har "kårandan" varit starkare bland räddningstjänsternas chefer. Med undantag för några som har kurage nog så är det av sällan skådat slag som olika chefer nu gaddar sig samman för att driva gemensamma mål, hänsynslöst och med uppbackning från sina förtrogna, dvs politikerna. Brandmännen som yrkeskategori har aldrig varit svagare och risken för punktmarkering och vendettor mot personer som vågar säga emot är överhängande. Vad gör man åt detta????”
Det enkla och självklara svaret från en som mig blir att gå med i facket och i rätt fack. Det fack du tror på och som kommer att ställa upp på en liten, liten grupp i sammanhanget och som slipper ta politiska hänsyn. Har ni en bra företrädare i något annat fack, lokalt, som kan, vågar och gör sitt jobb är det ingen panik utan så länge ”den personen verkar”, verka med. Vi kommer inte att krångla till den tillvaron utan tvärt om. Kan kanske verka lite knepigt att vi inte tar ”fajten” lokalt på alla ställen men vadå, det viktigaste är att brandmännen blir representerade, enade och som du skriver David; möter nya konstellationer på samma villkor och inte är ensamma.
BRF är i sin tur numera uppbackade av såväl europeiska, som av brandmän över hela världen och vi kan, och vi gör skillnad. Vi har också ”våra träffar” och det är allt från storstadsträffar, glesbygdsträffar och… you name it. Även om vi inte är partipolitiskt bundna jobbar vi också politiskt såväl lokalt som centralt och har numera ett brett kontaktnät i bägge blocken. Vi har samverkan med ett stort antal aktörer och inte bara inom den strikta räddningstjänstens sfär utan även utanför i olika grupperingar, som hjälper oss. Finns vi i Bryssel och verkar i EU? Jo och vi har delaktighet i ett lobbykontor och många kontakter. Så…
Vi har alltså också ”gaddat oss samman” och har aldrig varit så starka som nu med en otroligt fin prognos för framtiden. Nu anar jag att det inte var facklig retorik du ville ha som svar David men, jag är övertygad om att svaret är; Om du inte är, Bli medlem i Brandmännens Riksförbund.
Nu är det söndag och det ska skruvas plåttak så..Hade´
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)