torsdag 12 augusti 2010

Vänta och vänta och


Jag funderade på att köpa en traktor för 7000 kronor igår. Utan lastare men med fungerande ”bak-hydral”. Tänk er att backa runt och ploga uppfartens 300 kvadrat, delta i traktorpulling, http://www.nsk.se/article/20100807/HASSLEHOLM/708079906/1125/*/succ-for-traktorpulling eller bara köra runt med en vagn. Men.. nu har jag ju ingen vagn heller och jag visste inte riktigt var jag skulle ha den. Kanske i carporten, eller i garaget för på gårdsplanen har hustrun redan lagt sitt veto. ”-Ingen traktor på tomten”.. lät hon. Jag lyckades till slut avhålla mig så jag har då sparat 7000 kronor. Undrar vad jag ska använda dem till? Fler flugspön eller börja renovera en Amazon, köpa 119 hamburgare eller.. gömma dem och vänta på nästa traktor. Med lastare.

Apropå ordet vänta så kommer då direkt tanken på en tidigare akutmottagningschef att hamna i väntrummet på.. akuten. Detta ”väntans helvetesrum” och jag läste att vid Skånes Universitetssjukhus tar specialistutbildade ambulanssjuksköterskor patienterna direkt till rätt avdelning utan att passera akuten. Det ger mindre väntetider, mindre lidande, färre vårddagar och.. stora besparingar. ”-Försöken i Skåne visar tydligt att om specialistsjuksköterskornas kunskap kan användas fullt ut tidigt i vårdkedjan blir vården både effektivare och billigare”, säger Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets förbundsordförande. Ett antal medier rapporterar om detta nu, i slutet av juli 2010, men…vänta nu, detta är ju inte nytt, egentligen, och… jag blev lite besviken.

I Lund infördes det 2007 och Höftfrakturprojekt initierades redan 2004 av Ambulansenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har följts av flera sedan dess. Så visst var projektet banbrytande för ambulanssjukvården nationellt. Men, för 6 år sedan. Med start i Göteborg. Nytt är genomförandet i Lund och forskningen som eldsjälen Ami Hommel gjort som bland annat visar fler komplikationer, fyra dagar längre vårdtid och 14 dagar längre rehabilitering om man inte har detta. Bra jobbat Ami och kan man inte bevisa något inom sjukvården, utan bara visa, duger det ju inte.
Att komma till en akutmottagning är ofta en tidskrävande omväg med ett antal väntetider som kan innebära en försämring av patientens tillstånd innan vård kan ges. Tro mig, vi körde olika LEAN-projekt på mitt förra jobb och en del var..riktigt dåligt. Därför har så kallade ”Fast Tracks”, eller snabbspår, där patienter med specifika tillstånd går direkt till respektive vårdenhet eller röntgen från ambulansen istället för till akuten. Stroke och hjärtinfarkt är andra exempel på dessa "snabbspår". Bra med utveckling om än det tar tid och det låter vänta på sig. Ett nytt problem dock, relaterat till detta, blir tyvärr att ofta tar det längre tid för ambulanserna och väntetider för transporter vilket kan göra, om man redan är på beläggningsgränsen, att man får ambulansbrist. Och kanske måste införa en till… Eller flera. Men det, det är också bra för patienterna.

Vänta på att kunna köra om, kanske gärningsmannen/männen också tröttnat på då två trailers från ett danskt tivoli sattes i brand i..Malmö. Den ena innehöll radiobilar och bägge var parkerade precis intill en industribyggnad.
Om detta var orsaken och en hämnd mot väglusar så har man tänkt fel. Och så var det nog inte men räddningstjänsten styrde upp detta oavsett och förhindrade spridning. Direkt, utan väntetid. http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1197854/Brand-i-industribyggnad.html

Nu ska jag åka och vänta på tåget. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar