torsdag 19 augusti 2010

Fler/mer om arbetsskador


www.helahalsingland.se

och visste ni att..varje arbetsdag råkar sexton personer ut för allvarliga olycksfall som leder till invalidiserande och varje år inträffar ungefär 28 000 godkända arbetsolycksfall i Sverige. Mer än var tionde arbetsskada beror på hot, våld eller rån. Poliser anses ha störst risk att råka ut för en allvarlig arbetsolycka och antalet olycksfall som har drabbat kvinnor har ökat enligt en undersökning från Afa Försäkring. Bland både kvinnor och män är det, enligt undersökningen, yrkesgrupper inom civilt bevakningsarbete – poliser, väktare och brandmän, metall- och träindustriarbete, gruv- och bergarbete, jordbruks-, trädgårds-, skogsarbete och fiske samt yrkesförare som i störst utsträckning drabbas av allvarliga arbetsolycksfall. Drygt 11 procent av de allvarliga arbetsolycksfallen beror på våld, hot eller rån. Ungefär var tredje arbetsolycksfall är en fallolycka och leder relativt ofta till kroppslig funktionsnedsättning till följd av arbetsskadan.

Jag kommer på mig själv att sitta och nicka instämmande när jag läser men, jag blev förvånad över antalen. 28 000 godkända per år och 16 per dag som leder till invalidisering! Har vi inte en bättre arbetsmiljö i Sverige? Hot och våld ökar, fallolyckorna är väldigt vanliga och brandmän finns i toppen, eller egentligen i botten av statistikgruppen. Trots, att man på de flesta håll fått ordning på den fysiska träningen. Den var tidigare mycket, och kan jag tycka med rätta, omdebatterad i detta hänseende. Ska man stärka och skapa fysisk förmåga bör man väl rimligtvis göra det på ett sätt som inte ger skador och ger ett omvänt resultat?

Oavsett så ger undersökningen anledning till att ställa ett antal frågor ytterligare och det skall jag göra nu till ansvariga myndigheter och lite kontaktpersoner. Hade´

2 kommentarer:

  1. Det är väll inte utan att man kanske ska ha ett visst mått av självransakan med också när arbetsskador diskuteras. Hur många har inte struntat i fallskyddet, huggarbyxorna, hjälmen, rökskydd osv någon gång på helt eget bevåg. Det är lätt att påtala brister, men tyvärr sker ju många arbetsplatsolyckor på eget initiativ mot bättre vetande och mot uppsatta regler, men ändå på ledningens ansvar. Tur ibland att man inte har någon arbetsledande funktion.

    SvaraRadera
  2. Hej Norpan och visst har du rätt i det. Man har inte bara rättigheter utan också skyldigheter och jag ställde faktiskt just denna fråga idag. "Alla har ett egenansvar, är sitt eget skyddsombud, och syns det i statistiken någonstans när man gör brott mot sin egen person, grupp och själv är vållande för att man inte följt regler och föreskrifter?" AV skulle återkomma och hade inte svaret direkt. Bara det känns sådär.. Jag har antagligen, förhoppningsvis, ett nytt inlägg på G där :-) Hade´ BRF-Peter

    SvaraRadera