måndag 23 augusti 2010

Lön för..mödan


Två förskolor och en gymnasieskola i Frölunda stacks i brand under natten till söndagen. Räddningstjänsten Storgöteborg hade snabbt ett 20-tal brandmän från tre stationer i aktion vid bränderna och skadorna blev små. Gudskelov. Det är inte många dagar sen som den stora nyheten i Göteborg var rekordskadestånd för en annan skola och jag ägnade mig åt uträkningar ala´ avbetalningsplaner resten av de ungdomarnas liv. Har man inte läst, eller hört, om man har svårt för läsningen, för nog borde ett liv i ”missär” eller åtminstone med svåra problem vara avskräckande?

Den ekonomiska ersättningen till politikerna i Hudiksvalls kommun kan höjas med upp till 12,5 procent nästa år. Enligt det förslag som passerade kommunstyrelsens sammanträde på torsdagen ska Hudiksvalls kommun betala nära 3,7 miljoner kronor i arvoden till ordföranden och viceordföranden i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och de kommunala nämnderna under 2011. Mest pengar får kommunstyrelsens ordförande som för BRF:are är känd för att lägga ned deltidskårer och inte vilja förstå detta med hot och risk och att handlingsplaner faktiskt skall baseras på just detta. Gissa om det är fart i kommentarsfälten i den lokala tidningen? Vi avvaktar fortfarande vad MSB ska göra då både vi och Länsstyrelsen i Gävleborg drivit och driver detta. Vore mumma med ett besked nu, före valet, men då hastar det. Oavsett finns politiken där uppe på min svarta lista och det torde vara flera som har likadan lista. De direkt drabbade. En ”normal” höjning av dessa arvoden, 3-3,5% hade räddat kvar en brandman så man kunnat fortsätta rökdyka eller annat i en budget med mycket att önska. Förutom politikerarvoden. Sen kan man undra hur det egentligen står till med det startegiska tänket när man så kort tid före valet släpper detta? Eller..så bryr man sig inte för man är så säker på sig och sitt att det inte spelar någon roll. Jag tror på det sistnämnda då kommunen i folkmun är omdöpt till Thoresen-land och det säger i sig en hel del.
MSB var är ni, semestrarna är över!

I Piteå-Tidningen reflekterar man över att politikerna ska vara en avspegling av folket - så brukar det ju heta. Men när det gäller löner så är det inte riktigt så där. Ett klart möjligt scenario är att de 51 ledamöter som väljs in i kommunfullmäktige i snitt kommer att tjäna runt 100 000 kronor mer per år än övriga befolkningen visar PT:s uträkning. Politikerna ska representera befolkningen och partierna i kommunfullmäktige bör se ut som väljarna de företräder om det ska vara en riktig representation är själva grunden i artikeln. Hur skulle detta gå till rent praktiskt och jag tycker det haltar betänkligt i den debatten. Drar man det ett steg till ska då också ett antal vara kriminella mm och mm. Man bör komma ihåg att vara engagerad politiker inte är ett åtta till fem uppdrag utan pågår nästan dygnet runt och de flesta är fritidspolitiker och jobbar oftast nästan helt ideellt. Politiker behövs i ett demokratiskt samhälle men… Detta visar mer på hur otroligt känslig debatten är i och om detta.
Utom i Hudiksvall då, mitt i valrörelsen. Men det är nog en annan historia…

Avslutar idag med ett länktips som intresserade kan läsa själva, så länge, och som inlägg nummer tre på raken om brandmän och cancer.
Jag återkommer med mera, relaterat till denna artikel också, senare.
Har ni problem med engelskan blir den blir fullt förståelig även med en ”Goggelöversättning”. Jag kollade nyss och här är länken http://www.firerescue1.com/fire-products/fire-breathing-apparatus/articles/828698-Taking-a-Feed-SCBA-safety-on-the-fireground/
Nu är det full fart ut i världen åtminstone Europa, eller Sverige eller Stockholm eller är det en jobba-hemma-dag? Full fart mot kaffebryggaren och sen tillbaka till datorn var det ju. Nästan världen fast i en burk. Databurk. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar