söndag 1 augusti 2010

Kina och Malmö


Minst tolv döda i explosion i Kina - DN.se

Och..en olycka med en bro som rasade ner i en översvämmad flod i Kina ledde till minst 37 människors död. Ytterligare 19 saknas, rapporterades på tisdagen. Kinas Three Gorges damm "höjer nu sin vatten-nivå till 159 m under 14 m över farlig nivå", enligt ChinaDaily. Three Gorges pumpar i dagsläget ut lika mycket ström som Sveriges 10 kärnreaktorer.. 2 gånger om. Vidare berättas det om att Över tusen kineser var väderdödade, bara hitintills i år. Väderdödade. Öhh..men, i DN kommenterar Holmfrid och relaterar till Sverige:

"Sverige har Messauredammen i Luleälven - 100 m hög och 1800 m lång. Dammen sträcker sig 3 mil uppströms. 3 år efter start uppstod 4 sättningar i dammkroppen, som bl.a. blockerade de utloppskanaler som fungerade som säkerhet vid hög tillrinning. Kanalerna är fortfarande blockerade och därför är dammen en säkerhetsrisk, som Dammsäkerhetsutredningen kritiserat. Ett dammhaveri skulle spola halva Norrbotten ut i Bottenviken. Meteorologerna menar att vattenföringen i norrlandsälvarna ökar 30-50% de närmaste 20 åren. Detta klarar inte dagens dammar. Det är så typiskt i detta land av korkade tyckare, att man bråkar om några ynka Becquerel bakgrundsstrålning från kärnkraften och oroar sig för orörligt avfall (tungmetaller) 500 m ner i berggrunden, samtidigt som dammsäkerheten verkar ointressant i sammanhanget. Olyckan från ett dammhaveri skulle ta livet av minst 10.000 människor i Lule älvdal.”

Nu kanske det kan vara läge att byta ut öhh till ojojoj.. Är det så illa ställt med våra svenska dammar och i så fall vad görs eller varför inte? Någon som vet kanske vill maila mig?

Minst tolv människor dog och hundratals skadades på onsdagen vid en explosion i en övergiven kemifabrik i Nanjing i östra Kina enligt länken ovan. Den tre våningar höga fabriksbyggnaden jämnades med marken när en ledning som transporterade etylen exploderade. I förra veckan exploderade en ledning i den nordöstra hamnstaden Dalian och orsakade ett oljespill på 1 500 ton i Gula floden.
I Kina är det statens media som rapporterar och det i sig innebär ju en del att önska men, trots det, händer det otroligt mycket olyckor där.

Ska fan va Kines, eller Norrbottning heller, kanske, om man riskerar få ”gå på vattnet” i Bottenviken. Andra risker finner man i Malmö och en hel trappuppgång fick utrymmas under natten mot söndag efter att ett miljöhus fattat eld. Branden misstänks vara anlagd.
(Är någon, NÅGON förvånad?) Lågorna nådde ända upp till femte våningen på bostadshuset intill. http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1192639/Flera-lagenheter-utrymda-.html

Det sista, om Malmö, apropå otroligt mycket olyckor och en journalistisk rapportering som gått i stå och slentrian. Visst det brinner men vad, varför och vad gör man, eller inte, och varför inte då? Finns det några "ansvariga" att fråga, jaga om så behövs, och tycker de att de lyckats. Varför görs inte något mer jornalistiskt i Malmö när man slipper skriva som i Kina kan man undra. Också, men nu åter till söndagslugnet. I Gävle. Hade´

1 kommentar:

  1. och blir någon förvånad? http://www.dn.se/nyheter/varlden/ett-av-de-30-storsta-oljeutslappen-i-mansklighetens-historia-1.1146996 / BRF-Peter

    SvaraRadera