fredag 6 augusti 2010

Fjällvärlden, Sundsvall och..Malmö


Olyckorna slår till…överallt, och här handlar det om fjällvärlden:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/olyckorna-okar-pa-fjallen-1.1147322
Just nu rycker Norrbottenspolisens fjällräddningsflyg ut minst en gång om dagen. Det är brutna ben och armar, folk som kommit vilse eller helt enkelt inte orkar längre. – Häromdagen fick ett par personer panik när en av dem trillade i en fjällbäck. De redde inte ut det mentalt. Så vi fick åka ut, säger Erik Johansson. Underbar Norrländsk kommentar när det inte finns en Mcdonalds på fjället, skyltar som säger vad du får och inte utan du måste klara dig lite själv.. Hemskt..

Polisen ansvarar ju för att söka efter och rädda människor i fjällen och till polisens hjälp finns fjällräddningen. Fjällräddarna hjälper människor som försvunnit eller utsatts för fara i fjällen. De är inte poliser utan frivilliga personer som utbildas och utrustas av Polisen. Fjällräddarna arbetar under ledning av en räddningsledare från Polisen eller en insatsledare från fjällräddningen och finns i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. Rikspolisstyrelsen och Rikskriminalpolisen står för den nationella samordningen och ansvarar för att fjällräddarnas utbildning och utrustning är likadan i de län som har fjällräddning.

Räddningsledare i de delar av landet som inte har fjällräddning kan begära hjälp från Fjällräddningen vid behov, till exempel om det blir snökaos någonstans i södra Sverige. (Många är också brandmän, och BRF:are, sjukvårdsfolk eller har andra relaterade huvudanställningar men alla brinner för uppgiften och är otroligt duktiga och seriösa.) En resurs!

Kanske, eller troligen inte var det en Fjällräddare som sydde sig själv på akuten i Sundsvall när han tröttnat på att vänta; http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/08/03/patient-som-sydde-sig-sjal/index.xml operativ, var han oavsett. Vad gjorde akuten då? Jo polisanmälde honom för egenmäktigt förfarande.

Mer ”egenmäktigt förfarande” som bara fortsätter och fortsätter är ”ungdomsrevolten” eller kalla ofoget vad ni vill. Ungdomar slog sönder ljuslyktor på en polisbil och kastade flaskor mot poliserna igår. Behöver jag skriva var någonstans? Ingen person skadades vid händelsen som hanteras som försök till grov misshandel, grov skadegörelse, försök till främjande av flykt samt våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. - Skadegörelsen på bilarna var ganska omfattande, men ingen person skadades säger informatör Mikael Persson, vid polisen i…Malmö. Det positiva för polisen i Malmö just nu verkar vara den dansande polisen som figurerar runt i media och han är inte ens polis. Men å andra sidan är ju inte de som bestämmer hur man skall komma till rätta med detta inte heller poliser och absulut inte operativa så det går kanske på ett ut. Eller inte. Märks det i bloggen att jag är bekymrad över detta område och då egoistiskt för brandmännen främst? Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar