onsdag 18 augusti 2010

The European Fire Fighters Unions Alliance


Igår gick ett pressmedelande ut som började; The European Fire Fighters Unions Alliance (EFFUA) expresses full support for The Icelandic National Union of Fire Fighters and EMT-Paramedics (LSS) for ongoing negotiations over wage agreement. - European Association will provide both intangible and materialistic support, in case it’s needed, says president of EFFUA, Mr. Kim Nikula.

Våra Isländska kollegor har bekymmer i lönerörelsen. Minst sagt. Hela Island har bekymmer med sin ekonomi men det kan faktiskt finnas måtta på vad en enskild redan underbetald, (i jämförelser på Island), kan ta och tåla. De har då bett Europafacken i branschen, där BRF ensam från Sverige ingår, om hjälp.
Här var svaret. Nästa gång kan det vara vår tur och vi har faktiskt redan bett att President Kim Nikula bevistar oss. Han kommer dels i tredje veckan i september men även i oktober. Undrar varför…
Det blir ett pressmeddelande i slutet av oktober, kanske i början av november och har att göra med vad vi har för satsningar under 2011. Kanske.. :-)

Det funkar ju så, att vi har en kort och en långsiktig planering som följer en strategisk plan. Ibland kan det kortsiktigt och i ett enskilt ärende se lite knepigt ut för att senare falla på plats. I planverken finns delmål och övergripande mål och olika aktiviteter för att nå dit vi vill. Målen är svårrubbliga och ordentligt genomarbetade men aktiviteterna faller ofta lite olika beroende på andra påverkande händelser utanför BRF. Här kommer vår operativa förmåga fram och en del ”bollar bör man ta på volley”. Vi har tränat en del nu i detta sätt att arbeta och börjar pricka ganska rätt, närmar oss krysset och träffar allt oftare.

Visst, vi får på en tål tåfjuttar också men även de kan ju komma i krysset...

Ser vi till delmålen för 2010 så är vi nöjda och i många otroligt nöjda. Medlemsutvecklingen stiger konstant och ligger där vi trodde oss vara i april 2011 i vår glädje eller om-allt-går-som-smort-kalkyl och därför, bland annat, kommer Kim Nikula ett halvår tidigare än vi tänkt oss. Från början, och hjälper oss med…
Det är roligt att jobba i en proffsliga och i ett lag som vinner redan nu, och inte bara i längden med mål som vi huggit, nästan i sten. Kort och lång planering som jag nämnde.

Varför gör ni inte varför har ni inte och ni måste ju…är tre frågor eller påståenden som kommer frekvent. Inte bara till oss utan de är lite ”generella” och ställs också av oss men ibland är svaret/svaren lite i det jag skrivit om ovan. Vi gör och vi har full koll och vi kommer att göra men, vi kan inte berätta. Berättar vi om ett delmål röjer vi kanske nästa eller än värre, vårt huvudmål i just den frågan. En avvägning och ett informations och kommunikationsproblem. Arbetsgivarsidan har det likadant i genomtänkta och professionella organisationer och det märks ganska snart vilka som är vilka. Både som organisation och personers sätt att vara och agera. En gång och lite kan man bli lurad men inte flera och man känner sina löss på gången. Och omvänt. Eller åtminstone borde vara omvänt och man förstår att vinna/vinna och samverkan är det som gäller, oftast, om man vill hantera BRF.

Ett strategispel som är otroligt intressant och bättre än alla dataspel tillsammans och jag har alltså ett otroligt roligt jobb. Sen är jag så dryg att jag anser mig vara bra på det men så får man inte säga eller skriva i Sverige. Man måste alltså också ha självförtroende och våga när det bjuds och även våga och förstå vad man skall göra när det inte bjuds. Och ha många och bra hjälpare, duktiga förtroendevalda och andra kontakter i landet. Det har jag och vi.

Nu mot att sova lite för imorgon bär det iväg till ett tidigt möte med en annan nationell och stooooor organisation. Utanför räddningstjänstbranschen men som är nybliven samverkanspartner med oss. Det är viktigt med andra ögon och andra vinklar. Det, och vilka, kommer också sen och av ovan nämnda anledningar. Hehe.. LYCKA TILL Island och bilden till inlägget ljuger, det kan oftast finnas eller bli flera, avslutar jag idag. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar