måndag 16 augusti 2010

Arbetsskador..


Ledande yrkesmedicinare skriver på DN Debatt: ”Arbetsskadelagen är orättvis och ojämlik och det är hög tid att efter dansk modell införa en lista över sjukdomar som godkänts. Sverige har en internationellt sett unik lagstiftning om arbetsskador. Teoretiskt är den tilltalande då vilken sjukdom som helst kan godkännas som arbetsskada. Men i praktiken är lagen rättsosäker och ojämlik och bedömningarna i hög grad beroende av vem på Försäkringskassan som handlägger ärendena.”

Man fortsätter i samma stil och hänvisar mycket till skillnaden mellan vetenskaplighet och subjektiva bedömningar och ser en bättre lösning i Danmark. En vetenskapligt baserad lista på godkända skador/sjukdomar och.. ett slags säkerhetsventil. Man förklarar hur säkerhetsventilen fungerar med att skriva om bröstcancer, och nu blir det riktigt intressant;

"Det finns ett flertal epidemiologiska studier som visar att både skiftarbete och nattarbete leder till cirka 50 procent ökad risk för bröstcancer, det vill säga de relativa riskerna är runt 1,5. Internationella Cancer¬unionen (IARC) har klassificerat skiftarbete som ”sannolikt cancerframkallande”, grupp 2A. I Danmark har till exempel nattarbetande kvinnor som arbetat skift mer än 20 år och som drabbats av bröstcancer fått sin sjukdom godkänd som arbetsskada. Det har skett via ”säkerhetsventilen"."

Hur var det nu och vad är det Brandmännens Riksförbund säger, driver och jobbar hårt med och har man i andra länder kunnat visa sambanden mellan brandbekämpning och cancer? Har vi trots att vi nyttjar samma vetenskapliga artiklar och dessutom har andra länder som ”prejudicerande” mötts av förståelse och vilja av att förändra eller ens förbättra?
Ett sorglig historia och vi laddar om nu och kommer att om det behövs, driva dessa frågor med full kraft. Om något är så uppenbart fel så behövs en ”säkerhetsventil”. BRF får väl bli den ventilen då tills vi sett en förändring helt enkelt. Absurt att en kvinna med bröstcancer i Köpenhamn bedöms helt olikt en kvinna i Malmö och att brandmäns risker och följder av samma faktorer värderas olika. Hänger det viktigaste i detta arbete med gällande sjukdomar och skador med i tankesättet för BRF, dvs det förebyggande arbetet? Självklart! Vad tillåts brandpersonal utsättas för och ska vi ha det så? NEJ, naturligtvis inte.

Idag är det möte på SKL/Pacta med ett antal aktörer i och runt just detta för brandmän och jag känner mig nu lite ”uppsjungen för det framträdandet”. Oerhört viktiga frågor, Brandmäns liv och hälsa, och de centrala frågorna är varför det sker så lite och varför inte sanningar som gäller för andra yrkeskategorier och i andra länder för andra brandmän, gäller i Sverige? Nu mot tåget.. med språng. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar