söndag 8 augusti 2010

Diktatorisk chef?


”Diktatoriska chefer bakom mobbning på arbetsplatser” - DN.se

Chefer som är diktatoriska och som har inställningen att de anställda är utbytbara bäddar för mobbningsprocesser och organisationsförändringar måste ske med en helt annan medvetenhet än i dag. Framför allt måste de anställda vara delaktiga i det som sker och att få ta egna beslut, och vara ansvarig för dem, vilket är skyddande faktorer, skriver forskare från Stockholms universitet på DN Debatt. En mycket bra artikel om egentligen självklarheter men som är så svårt i praktiken. Läs den och reflektera lite oavsett om du är chef eller anställd eller både och och jag slår vad om att du känner igen någon eller några. För mig som far runt och speciellt intresserat mig, verkat och utbildat mig i chefs-ledarskaps och ledningsfrågor under många år, finns en hyffsad lista på både bra och dåliga person-exempel i mitt huvud. Är ni mer lässugna i detta ämne finns en uppsjö av artiklar och även förenklade sammanfattningar som tex. hos; Arbetsmiljöupplysningen.

En enkel och bra webbportal som drivs och ägs av Prevent. En ideell förening med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän. Så här skriver man om brandmän: http://www.prevent.se/sv/Arbetsmiljoupplysningen/Yrken/Brandman/ Är ni ändå inne på denna portal kan ni nytto-surfa lite och läsa tex om ledarskap, nyckeln till medarbetarnas engagemang under; -Ledarskap och under -Chef och arbetsgivare. Lite om -Coachning, kanske om -Hot och våld, och är ni riktigt lässugen finns ett antal lagar att lusläsa. Eller grov-snabb-läsa, då det kan vara enklare att överlåta lusläsandet åt oss fackbyråkrater då vi har lite andra verktyg och möjligheter.

Det kan ju även vara så att själva arbetssgivaren, chefen som ansvarar för arbetsmiljöarbetet, är arbetsmiljöproblemet som i DN -artikeln tex. och då brukar det också vara läge att söka hjälp. Politiken skyddar ofta chefer som skyddar chefer som skyddar chefer och där har ni hela staben om ni har otur... Var börjar man och hur enkelt är det inte att på vägen att få en stämpel, samarbetssvårigheter, om organisationen drivs med "Management by.. hårda nypor" istället för "Management by.. Glädje" som... ger inspirerade och effektiva medarbetare. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar