fredag 23 april 2010

Värdexxxxd


Brandmännens Riksförbunds värdegrund utgår från alla människors lika värde och vi tror att mångfald bidrar och med en likabehandling och respekt för den enskilde som ledstjärna till en gemensam fackföreningsrörelse som ger ökade möjligheter till framgång och styrka. Alla former av diskriminering och godtycke måste motverkas. För Brandmännens Riksförbund handlar solidaritet om medkänsla och förståelse för andra.

Jo då, det är klippt ur ett ganska stort dokument och frågorna är så heta, och så ut-tjatade, att jag tvekade att skriva just själva ordet, värdegrund.

Lever vi som vi lär och är detta ett styrdokument som vi nyttjar och återkommer till? Vi försöker, är svaret på första frågan och ja på de två sista. Jag tror att oavsett vilka intentioner och vilka inre övertygelser man har är det lätt att trilla dit och det, det är mänskligt, men man måste förstå det.

För att ta mig själv som ett dåligt exempel, i ett dåligt exempel, så är jag ju ett inbitet..Brynäs-fan. Jag kan då ha lite svårt att i vissa stunder, tex. matchdags, förstå att det finns.. Djurgårdare. Men i alla andra stunder umgås fullt ut med dem och kan till och med tycka om dem och hejja på dem. Som nu i finalspelet. (Djurgården slog ju med tur Sveriges bästa hockeylag Brynäs, vilket innebär att om då Djurgården vinner SM skulle egentligen Brynäs gjort det om inte Djurgården haft tur. De hade dessutom domarna på sin sida, kanske köpta, för man vet ju hur det fungerar i storstan och där har de minsann pengar. Undrar varifrån de fått dem...)

Ungefär och det här är svårt det, speciellt om man gör det svårt eller ännu svårare, men vi och jag, försöker och återkommer hela tiden till våra styrdokument om och när vi tvekar och funderar. Bara det inte gäller hockey för där finns det bara ett lag. Ett riktigt. Ungefär som BRF…och så var vi där igen, fast bara i ett harmlöst exempel.

Vi gör skillander omedvetet och hela tiden och i olika saker och så länge det är omedvetet och man är medveten är det ingen fara på taket. Är man däremot hela tiden medveten så blir det som i ordspråket; "Har du bara en hammare tenderar alla problem att se ut som en spik" och, problemen hopar sig.

Lagom är bäst och lika är rättvist och egentligen är det i grunden inte svårare. Om inte Brynäs spelar.
Trevligt fredagsmys på er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar