måndag 12 april 2010

Tänk om..i Sverige man..


I kontrast till det tragiska under detta inlägg läser jag i Sydsvenskan att man på Carlsbergs lager har börjat jobba igen. Men striden om hur många öl de får dricka på arbetstid är inte över. Det var nya regler om öl som orsakade strejken. De anställda har tidigare haft rätt att dricka tre öl om dagen på jobbet. Men nu vill Carlsbergs ledning minska det till en öl om dagen, till lunchen.
– Det stämmer att det handlar om rätten till tre öl. Men egentligen har vi gått hem för att Carlsberg gjort sig skyldigt till avtalsbrott. Det har kommit ett diktat ovanifrån utan någon som helst dialog, säger Dennis Onsvig till politiken.dk.
Den veckolånga strejken avbröts på måndagen med en förhoppning om att ledningen skulle kalla till ett snabbt möte för att lösa konflikten.

Så nära och grannländer men ändå så långt ifrån och våra krav i tex. avtalsrörelsen ter sig plötsligt.. Det är svårt att jämföra organisationer och ändå svårare att jämföra länder och kulturer och man bör ha helheten och historien med sig när man tex tycker att frivillghet istället för anställning inom räddningstjänsten borde erätta istället för att komplettera. Det som funkar "där" gör det oftast av en eller flera anledningar och hur tar man även de med.
En eller tre istället för ingen öl i kontraktet? Ja herregud...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar