måndag 26 april 2010

Pudelvarning


Demokratin är inte farlig, men avslöjande, och försöker man ge ett sken av något numera måste man faktiskt också göra något av det. I en del organisationer kan man exemplifiera pseudodemokratin som ett erbjudande om att få köpa två chokladkakor för 30 kronor samtidigt som de normalt kostar 12,90 styck. Matte är inte den starkaste av mina sidor, om än jag är bra på ”överslag och bonnräkning”, men inte ens jag går på den.

Tillgången på information och det faktum att gränserna mer existerar i sinnevärlden gör att det som händer mer eller mindre blir allmänt känt och jämförs med det egna. Är det bra eller dåligt och kan man nyttja nått av detta? På ”byråkratiska” kallas detta Benchmarking och är en term inom framförallt företagsekonomin där man inom organisationer utvärderar sin verksamhet i förhållande till de som man uppfattar beter sig bäst inom en viss bransch.

Vi har en global påverkan och styrning inte minst ekonomiskt som sen i sin tur påverkar politiken även här hemma. Alltför ofta finns ett glapp i denna påverkan vilket skulle kunna tolkas som om styrande tror att Sverige skulle kunna stå utanför det globala eller det EU medlemskap vi faktiskt har. Sen kan och får man "tycka" vad man vill, vissa saker bara är fakta..

Den i särklass vanligaste organisationsformen för räddningstjänsten internationellt är i branschförbund och man har gått från att tillhöra något annat till att tillhöra sig själva. För de flesta är detta inte bara självklart utan många pratar om ”mänskliga rättigheter” och när vi förklarar ”den svenska modellen” blir man inte bara förvånade utan upprörda. Hur har en modell i ett land man trodde stod för frihet och demokrati blivit så urholkat att det numera i delar värnar om monopolism och centralstyre nästan värdig forna Öst-tyskland, undrar man.

För de Nordiska grannarna Finland och Island med grundorganisationer som helt saknade kollektivavtal, BRF är kollektivavtalsbärande part sen 1946, tog det 8-10 år innan de fick sitt erkännande och sina avtal. Vi har naturligtvis ”benchmarkat” dem, också, och har våra planverk och det går bra. Enligt planen. Oavsett vad konkurrenter och arbetsgivareorganisationer säger har vi samverkansavtal lokalt och är i en sådan dominerande ställning numera att dessa och andra diskussioner blir lite absurda i sin konstighet. Lite av att inte erkänna att jorden är rund och verkligheten stämmer inte med kartan.

Ett lokalt avtal är lite som en ruta av en chokladkaka. Vi har två hela kakor då vi har RiB-avtalet och det Internationella-avtalet för Sverige i branschen. Och, faktiskt, flera rutor av det sista. Tror någon att det på vår karta finns en ambition att köpa något billigt som visar sig bli dyrt, alltså nöja oss med två för 12.90:- i ett paketpris på 30:- när vi vet att vi kommer få tre för 30:?

Världen utanför Sverige och tiden verkar för oss och det går fortare än vad vi räknat med kan man konstatera. Om man har hela bilden klar för sig. Fixa den bilden ni med ni "bestämmande" det kommer ni tjäna på och slipper mer besvärliga ”pudlar” framgent.
De börjar bli ett besvärande antal numera. Pudlarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar