söndag 4 april 2010

Oroligt i Uppsala?


I Uppsala Nya Tidning kunde man inom några dagars intervall läsa;

1 = Räddningstjänsten i Uppsala kommun står inför nya besparingar under de kommande åren. Trots flera sparåtgärder på senare tid ser man behov av att spara ytterligare åtta miljoner kronor fram till 2012, annars går inte räddningstjänstens budget ihop.

2 = För sjätte året i rad gjorde Uppsala kommun ett överskott. Resultatet för 2009 hamnade på 202 miljoner kronor. Det är ett avsevärt större överskott än året innan, då resultatet blev 136 miljoner kronor. ”- Här går vi igenom den värsta finanskrisen sedan 20-talet. Ändå kan Uppsala redovisa en kraftig serviceutbyggnad och 202 miljoner i överskott. Det är fantastiskt och ett nästan exempellöst resultat, säger kommunstyrelsens ordförande”, Gunnar Hedberg

Oavsett hur man räknar summor, roten ur eller på annat sätt svänger sig så: 1 + 2 eller 2 – 1 blir det 194 miljoner kvar av överskottet, för alla, om man tar 8 miljoner. För räddningstjänsten blir 8 miljoner av budgetens 120 miljoner inte bara ett problem för räddningstjänsten utan för alla. Också. Samtidigt som alla vet att riskerna och insatserna ökar, blir alltmer komplicerade, den nationella statistiken går mot all-time-high och.. här har vi ett kärnkraftslän. Dessutom.

Öhhh.. hur tänker man här och vad säger väljarna och vet de ens om det mer än i dessa artiklar och stämmer det verkligen? På riktigt alltså och här blir det nog inte roten ur utan vad roten vill. Gräsroten. Jag har väldigt svårt att tro att man vill spara på trygghet och säkerhet speciellt när man redovisar plusresultat. Vill man pröva det ett valår så varsågod för vi kommer inte vara nådiga och ser inga som helst möjligheter för räddningschefen att göra något i den här storleksordningen vare sig på del eller heltid. Vi är ett branchförbund och ser till helheten och gör inga skillnader därvidlag.
Vi skulle också bli ytterst förvånade om Länsstyrelsen tillät något liknade och om man oavsett vad vi tillsammans tycker beslutar något annat så välkomnar vi just ett sådant ärende till överprövning i regeringsrätten.

Lagen, LSO:n tillåter nämligen inte att man ”bara” av ekonomiska skäl raserar sin räddningstjänst och här finns ju inte ens de skälen. Jag som är en ”Prejudikat-Nisse” välkomnar faktiskt försöket i den tanken då vi kunde nyttja det på fler ställen och i andra kommuner man det vore tragiskt för medarbetarna och tredje man. Alltså att leva i ovisshet innan vi får rätt och man måste backa. Att det då får politiska konsekvenser det oroar mig mindre och kan till och med glädja mig i så fall. Någon ordning måste det faktiskt vara och litar men inte på sin räddningschef som egentligen säger att detta inte går kan man undra.
Vi får se och detta ligger på bevakningslistan. Av många skäl.
Tro mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar