lördag 3 april 2010

På väg på land ?



Jag citerar några kloka? ord från en bloggande räddningschef:
”…så, när hela kedjan fungerar (med larm, den enskildes egna åtgärder, tekniska system och räddningstjänstens åtgärder) då blir det bra resultat. Motsatt, när någon länk i kedjan inte fungerar, så kan det går riktigt illa…”
Öhhh..och är påven katolik liksom?

Håller de vanliga argumenten på att ta slut när man måste vara så övertydlig i absoluta självklarheter eller finns nått att dölja? Jag hör en del av det sistnämnda och det finns en puttrande missnöjdhet som likt en vulkan på Island kan krevera och det gör den inte om ”kedjan håller”.
I idrottssammanhang är det en center som har en central roll i ”kedjan”.

Viktiga faktorer innan insatser, alltså delar av ” räddningstjänstens åtgärder” om vi nu tittar på operativ räddningstjänst, och som samvarierar anses vara:

• Att man haft tillräckligt med övningar och utbildningar
• Att man har en bra stressmedvetenhet och stresshantering
• Att man har tillräckligt med egna erfarenheter
• Att man har bra personkännedom
• Att man har bra mallar och rutiner
• Att man har bra organisationsklimat
• Att man har möjlighet till återhämtning

I organisationsklimatet innefattas mycket och inte minst ledning, styrning och naturligtvis förtroende i organisationen. Förtroende får man inte det förtjänar man. Kommunikation och tydlighet är två av nycklarna vilket då gör att man slipper en del..stressreaktioner.
Att skriva ”vid en brand i en källare på Ramels väg verkar det som allt gått enligt boken – igen,” utlöser naturligtvis en hel del reaktioner när insatspersonal dels inte delar den uppfattningen och dels när utredningen om den insats som så när kunnat hamna i tragik inte ännu är färdig. Jag tänker naturligtvis på det inlägg jag med flera hade den 10 mars, http://brf-peter.blogspot.com/2010/03/stolpe-in-gudskelov.html igen för att citera citatet av samme räddningschef.

Nej, det är något som inte stämmer i Rsyd och det blir alltmer uppenbart även om man inte direkt jobbar i organisationen eller för personer som inte alls har något med själva räddningstjänsten att göra mer än att de är väljare. De väljer de politiker som styr räddningstjänsten och det är inte svårare än så. Egentligen. Så visst, ”den enskildes egna åtgärder” är viktig. Men för att nå dem bör man ha sina medarbetare med sig och jag undrar om det är så nu i detta område? Mailskörden vittnar om annat och det brukar sällan heller vara något bra tecken.
Men, vi får väl se. Jag tittar på för fullt nu i varje fall.

1 kommentar:

  1. Per relaterar till en kedja som fungerar. Enligt de uppgifter jag har så har man skrivit ca 10 tillbudsrapporter från branden "I förrgår var det dags igen". Allt från att de boende tog sig ut i trapphusen, 5 till sjukhus, till att personalen tvingades rökdyka ensamma, känn på den, för att man var underbemannade och att det stod mängder med folk som skulle hoppa från balkongerna, till att man körde med en stege som inte får köra på brandvägarna för att den är för tung. Jo den insatsen gick ju enligt boken och veckan innan menar Per att man varit och informerat. Om vaddå, att deras dörrar inte står emot rökspridning i trapphusen och att lägenheterna kommer att bli rökfyllda, men stanna inne. Wow!!! Pratar vi om samma larm???Jo vi gör faktiskt det men sanningen svider...

    SvaraRadera