lördag 4 december 2010

Oroliga brandmän


Oroliga brandmän i Tierp - Tierp - UNT.se

Man förändrar organisationen av räddningstjänsten i Norduppland så att heltidsbrandmän tjänstgör bara dagtid vardagar och deltidsbrandmän har jourtjänstgöring nätter och helger och nu har man utbildning.
Det är en viktig övning för när det väl gäller måste det gå snabbt. När de rullat tillbaka slangarna förbereder deras lärare dem på nästa veckas rökdykning i containrar. – Då blir det tyngre och jävligare. Ni ska komma ut och nästan spy, hittills har vi varit snälla. – Ni tror att ni kan så här mycket, säger han och håller handen strax över golvet, er mamma tror att ni kan så här mycket, säger han och höjer handen lite. Men vi vet att ni kan så här mycket, säger Ola och håller handen vid huvudet. … ”det glimmar förväntansfullt till i killarnas ögon”.
Brandmännen sätter säkerheten först, något som blir svårt att göra med för få heltidare men; Vet vi att ett barn riskerar att brinna inne går vi förstås in ändå men det är på bekostnad av vår säkerhet…


Oj, tänker jag och lite känner jag att artikeln är lite av ”finn-fem-fel” och frågan är om det beror på själva artikeln och journalistens vinkling eller annat. Jag tror inte denna artikel vare sig för yrket framåt, återställer organisationen eller på något sätt tillför något utan faktiskt tvärs om. Som vanlig skattebetalare funderar man lite och det enda som möjligen sitter kvar är tidsskillnader och funderingen över vad en rökledare är för något.

Nu är det helg, lördag men trots det en hel del att ta tag i och måste-förbereda-jobba-i-och-med-innan-nästa-vecka men också en dansuppvisning. Inte av mig, gudskelov, då omdömet är att jag dansar som en groda i en mixer även om jag tycker det är kul, men för mig och ett antal andra föräldrar. Ett visst mått av kaos då många, måååååånga barn och ungdomar vill visa upp sig kan förutspås då man varit med förr. Många gånger, så..hade´

2 kommentarer:

  1. Jorå, killarna i Tierp är så klart oroliga över sina jobb och har med jämna mellanrum åstadkommit en sådan här artikel i UNT eller Arbetarbladet. Av någon outgrundlig anledning bemöts de aldrig av ledningen som för en gångs skull gör något vettigt och något som kommer att förbättra beredskapen då man går från delad styrka 1+1,5+3 till 1+5.

    Visst kan de två till tre man från heltiden som kommer iväg lite snabbare ibland göra något innan deltiden anländer, men samma sak skulle gå att uppnå med en FIP.

    I själva verket har heltidsstyrkorna i Tierp och Östhammar alltid varit omhuldade av ledningen. De larmas alltid ut som förstärkning till deltidsstationerna, även om det finns andra deltidsstationer som ligger betydligt närmare. Allt för att motivera deras existens. Att drabbade får vänta 10-15 minuter extra på förstärkning är det ingen som säger något om. En av de stationer som får vänta extra på förstärkning är dessutom 1+2...

    SvaraRadera
  2. Kan ju faktiskt vara så att man larmar ut heltiden för att de redan kostar. Drar man ut en extra deltid så tickar det pengar för skattebetalarna.

    SvaraRadera