onsdag 22 december 2010

Mission impossible


-Någon har inte gjort sitt jobb, sa man frekvent i Sydafrika när jag var där för SIDA:s räkning och man skulle visa något som inte fungerade. Jag träffade aldrig ”någon” eller så var det precis det jag gjorde utan att förstå det och det kan till och med vara så att jag var en del i det. Del i att de inte fick rätt förutsättningar, egentligen, för att göra jobbet men nu ska vi inte vara självkritiska. När en VD i ett privat företag inte gjort sitt jobb brukar man kunna läsa pressmeddelanden ungefär som så här; ”Företaget XX:s VD Chefen Chefsson lämnar organisationen. Nya utmaningar kräver ett annat ledarskap och därmed en annan profil på vd", skriver Företaget XX i ett pressmeddelande. När läste vi det inom kommunal verksamhet som exempelvis vid räddningstjänsten? Om en organisation haft har och förutspås få problem och problemen rör ungefär samma sfär och trots att personerna under och runt varierar men samma namn i ledningen består..är det alla andra som inte förstår, inte kan samverka och inte är toleranta nog, inte…och så vidare. Nja..jag tror nog organisationen har en och annan ”någon” och i värsta fall vid rodret.

Vad krävs då för att hans eller hennes chef/er ska bli varse det kan frågan vara och svaret är mer och mycket och ofta uthållighet ju högre chef vi pratar om. Chefen är tillsatt av chefen som är tillsatt av..och att utnämningen inte fungerar är ju ett nederlag även för den chefen och vad ska eventuellt de/den nye säga/tycka om man får gå för minsta skärmytsling i den här organisationen. Vi måste framstå som solida och attraktiva där även chefer har trygghet.
Är det så och låter man hellre stora delar av övrig personal må dåligt och förundras över att konflikterna aldrig tar slut?

Ja tyvärr på något ställe och åter, är då svaret på kanske just din frustration, uthållighet, uthållighet, uthållighet för det går inte, det är helt omöjligt, att leda en organisation om man inte har förtroende från organisationen. Man kan chefa och peka och statuera exempel, skriva fina handlingsplaner och statut men man överlever inte i ett längre perspektiv i den rollen och än värre, inte organisationen heller.

Jag och många med mig, faktiskt de flesta som är intresserade eller jobbar med dessa frågor samt egentligen all tillgänglig forskning, tror att oavsett hur smart du är eller hur bra dina idéer är, är det enda sättet att förverkliga dina planer, eller dig själv, är om du har förmågan att inspirera dem omkring dig. Det kan man inte i motvind, det kan man inte som ”gammelvärldens chef”, det kan man inte om man saknar eller har få ledaregenskaper, det kan man inte om man hela eller stor del av tiden får försvara sig som person mot sin egen organisation.
Det är ett ”mission impossible” och alla, även den som inte klarar sitt uppdrag och absolut organisationen mår bäst av att avsluta och göra det bra. Det kommer att ske oavsett och nej då, ni behöver inte tro mig, men läs själva, hör med andra och förkovra er lite i ledarskaps och organisationsteori. Det kommer ett avsnitt här inom kort och i kort-version. Det är inte bara bloggen som är frostig idag utan även vädret och det känns som en utmaning att bara skotta av bilen. Men nu ska det ske.
I varjefall. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar