lördag 18 december 2010

Hälften så många..


Hälften så många snöröjare som tjänstemän på Trafikverket - Nyheter - Senaste nytt | Expressen - Nyheter Sport Ekonomi Nöje och är jag förvånad är ni förvånad eller är någon förvånad?
Och visst, jag hörde förklaringarna i nyheterna igår men vad sas egentligen mellan raderna och kom någon som helst relevant information eller förklaring? Nä. Kommer man att fortsätta på "samma spår" och inte bry sig ett dugg om kritik från golvet? Ja. Kritiken kommer från fel riktning det är inte svårare än så men...

från inlägget igår så blev telefonen laddad men är trasig så jag har hittat en gammal "hajfena så länge, datorn är ominstallerad, bocken står kvar, taket är skottat och är hyffsat lagat. Gävle renhållare har plockat upp OCH kört bort soporna. Gården blev skottad, (flera gånger), några BRF-julklappar inhandlade och några dokument skrivna, många mail och telesamtal fixade och sen var det fredagshandling, Djurgårdens förre klubbläkare Magnus Forssblad ”opererade” Lennart Johanssons pokal och hittade den inristade texten.
Det stod inte "Bajen forever" inne i SM-bucklan. Utan: "Djurgården är bäst!". Oj!, och, och, och..vilken fredag. Nu är det lördag.

Jag lyssnade nyss på en ljudfil jag fått men klarar inte att lägga ut den då min datakunskap för detta är ett par kragnummer för litet men, en skånsk röst i en telefonsvarare säger: ”Välkommen till Brandkåren, just nu är det många som ringer men vi lovar att besvara ert samtal så fort vi kan. Brinner det, tryck 1. Brinner det mycket, tryck 2. Han ni försökt släcka branden själv, tryck 3. Besväras ni av röken i lukt och andningsvägar och vill bli kopplad till vår rökavvänjning, tryck 4 och vill ni hälsa hem, tryck 5.” En ny variant, åtminstone för mig, och kanske ett komiskt inlägg i debatten. Oavsett har någon uppenbarligen reagerat och det är bra det för helt omöjligt på vissa orter är inte detta snart, så tack SKL/Pacta och MSB för era expertkunskaper och fantastiska engagemang i nedan så våra deltidare var vad de har er och vad vi har att jobba mot:

I motion 2008/09:Fö282 av Tomas Eneroth m.fl. (s) framhålls att det har blivit allt svårare att både rekrytera och behålla deltidsbrandmän. Orsakerna är många – alltifrån försämrade ersättningar, bristande försäkringsskydd och kanske framför allt förändringarna på arbetsmarknaden. Liten bemanning i företag, korta ledtider med allt kortare tid mellan order och leverans och generellt ökad press på arbetsmarknaden har gjort att allt fler tackar nej till att ta ett erbjudande som deltidsbrandmän. Ur samhällssynpunkt är naturligtvis denna utveckling starkt oroande. I delar av landet är i dag stora delar av deltidskårernas bemanning vakant, och vid de pensionsavgångar som väntar de närmaste åren kan läget bli akut. Motionärerna yrkar på en översyn i syfte att förbättra rekrytering till räddningstjänsten……………………… SKL understryker, enligt vad utskottet erfarit, att det är ett problem att man tidigare bara har vänt sig till män när man rekryterat. Fortfarande är det få kvinnor i räddningstjänsten. SKL menar att man bör arbeta mer med mångfalds- och jämställdhetsperspektivet i räddningstjänsten. Dock, rekryteringsproblemet består mest i en demografisk förändring och en förändrad arbetsmarknad….Bemanning med två personer var möjlig på de flesta orter, oavsett befolkningsunderlag, och det förklarades med ett stort engagemang för att behålla servicen räddningstjänst på dessa orter. Vid övergång till bemanning om tre eller fyra personer uppstod rekryteringsproblem vid tätorter med färre än 1 000–1 100 invånare. Rökdykning för livräddning var inte en särskilt vanlig uppgift, medan användning av andningsskydd för egendomsskydd var mera frekvent……….
Beslut; Försvarsutskottet delar motionärernas uppfattning att räddningstjänstens svårigheter att rekrytera deltidsanställda, framför allt i glesbygden, inger oro. Utskottet konstaterar också att problemet har visat sig vara svårt att lösa. Den nyligen genomförda utvärderingen av SMO-reformen, som bl.a. innebar en analys av utbildnings- och kompetensfrågor, har dock resulterat i ett antal förslag på åtgärder. Utskottet välkomnar regeringens initiativ att pröva alternativa lösningar. I avvaktan på att dessa prövas avstyrks motionerna 2008/09:Fö282 och 2009/10:Fö219.


Denna och några till motioner kan ni läsa om i hänvisningen nedan och samtliga är avslagna. Gudskelov för en del men herregud i andra men händer det något och vill man egentligen att något ska hända? Jag undrar ju lite fortfarande vilka som representerade och vad som sades från SKL/Pacta och MSB. Ett speciellt bra jobb och helt sanningsenliga tycker jag inte man varit eller så har man som vanligt blivit misstolkade. Nästan lika allvarligt det för under tiden HAR många bekymmer, stora bekymmer och hur många gånger ska vi behöva tråckla igenom detta till någon/några som ”bestämmer” innan det riktigt tas på allvar? Klar att man blir besviken när man vet processtiden men VI, dvs BRF, är på väg igen.
Ensamma som vanligt för Kommunal vill ju inte driva Räddningstjänstfrågor och många andra aktörer har fullt upp med annat viktigt. Just nu politiskt riktigt och det kommer hela tiden ”just-nu-frågor” som inte har sin bäring i branschen. Egentligen och tyvärr. Katten på råttan och räddningstjänsten är möjligen bara ost-biten i en och annan fälla. Vet man det, kan man göra tvärs om och det är snart hög tid för funkar det utan ost eller annat bete? http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3322&rm=2009/10&bet=F%C3%B6U9

Mot…snöskottning, igen, och det är lördag och inte ens en vecka innan det kommer en gubbe med skägg och ho-ho:ar, Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar