måndag 27 december 2010

Brinnande pelargon en kyrka och meddelarskydd


Brinnande pelargon orsakade utryckning - - Nyheter - Norrländska Socialdemokraten - NORRLÄNDSKA SOCIALDEMOKRATEN får nog hamna i avdelningen konstiga insatser alternativt en smart rubriksättare. Brinnande pelargon.

Sen rapporteras det om att vädret höll hastigheter nere och trafikhelgen blev bra ur ett skadeperspektiv. Bra. Däremot har det brunnit en del och dessutom en del dödsbränder. Det kommer att bli tråkigt att läsa 2010 års statistik för den här branschen. En del tak börjar nu också ge vika men kolla här då för:

….bara några timmar efter att de sista besökarna lämnat midnattsmässan på julaftonen rasade hela kyrkan i den belgiska byn Diepenbeek ihop. ”-Vilken tur..och vi skonades från en svart dag denna vita jul”, sa biskop Patrick Hoogmartens lättat. Vilken kille, alltså vilken inställning, tänker jag. Att se positiviteter och som det verkar direkt och spontant och man har en hel del att lära sig även om man övat och övat i folks elände i hela sitt yrkesliv är det bra att ibland få en påminnelse så man stannar upp och tänker till lite.

När människor i offentligt finansierad verksamhet blir rädda för att säga vad de tycker hotas demokratin. Det öppna samtalet på arbetsplatserna är grund¬läggande i ett demokratiskt samhälle. De offentligt anställda har meddelarskydd, men hotas ständigt med att framstå som illojala och vågar därför inte tala fritt. Att gå till media är anställdas sista utväg när brister som påtalats inte åtgärdats och nu från årsskiftet blir Meddelarskyddet starkare för kommunanställda. Även tidigare har det varit förbjudet för arbetsgivare inom kommuner och landsting att bestraffa personal som talat med medier. Men hittills har förbudet varit tandlöst, eftersom det inte varit kopplat till någon straffsats. Från och med 1 januari 2011 rättas alltså den luckan till. Meddelarfrihet är en svensk juridisk term som syftar till att bidra till ett öppet och demokratiskt samhälle. Den står inskriven i yttrandefrihets- och tryckfrihetsgrundlagen och innebär att anställda inom offentlig sektor får lämna uppgifter till massmedier. Meddelarfriheten kompletteras av efterforskningsförbudet som säger att arbetsgivare inte får försöka ta reda på vem som spridit uppgifter till media, samt repressalieförbudet som innebär att arbetsgivare inte får bestraffa anställda som talat med medier.

Nått att tänka på och ta itu med efter nyår men…och ett stort men, sen är det alltid bäst och man når oftast de snabbaste resultaten om man kan ha en dialog och hitta en samverkan och lösningar på problemen internt. Nu går ju inte det av många orsaker, eller en enda, (chefens inställning till sig själv och ”sin” organisation ofta), och då kan det ju vara bra att det finns fler möjligheter att synliggöra missförhållandena. Nu ska jag ta itu med missförhållandena mellan skottning och snöande på min gårdsplan och sen provlaga delar av nyårsmaten. En italiensk potatiskaka ska jag ge mig på. Hade´

1 kommentar:

  1. Vädret/snön vs Peter som var 3-0 och under inlägget blev 5-0 beroende på en plogbil på vägen utanför är nu 5-5. Ska man vara positiv så kan man döpa oavgjort till 0-0 och allt är som vanligt och förlåtet. Igen. Mot mat-shopping. // BRF-Peter

    SvaraRadera