fredag 8 oktober 2010

Utryckningskörning


http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5637066 Efter årsskiftet kommer all ambulansverksamhet i Arvidsjaur att integreras med vårdcentralen och landstingspersonal ska köra utryckningsfordonen. Taxiförare får inte längre ratta ambulansen.
Det kommer nya riktlinjer som kräver minst undersköterskekompetens på förarbiten, säger Carola Degerman, chef på vårdcentralen i Arvidsjaur.
Tidigare har en utbildad förare och flera sjuksköterskor på vårdcentralen haft dagambulansen medan taxi har ansvarat för förarbiten under dygnets andra timmar.

I den bindande föreskriften, (där även IVPA är reglerad!) står det: SOSFS 2009:10 Socialstyrelsens föreskrifter om ambulanssjukvård m.m.
6 kap.3 §; Vårdgivaren ska även ansvara för att den hälso- och sjukvårdspersonal som ska framföra en ambulans har den kompetens som krävs för att på ett säkert sätt kunna utföra ett ambulansuppdrag.
Sen står det mycket om det medicinska och i praktiken är det svårt, nästintill omöjligt, att inte ha en adekvat sjukvårdsutbildning även om man inte direkt har ett vårdsansvar om man skall följa föreskriften.

Det är lite sådär med generella regler för vilka som får köra ambulans eller inte däremot. Landstingen har egna så man motsvarar ”det som krävs” men gör man det, egentligen. Polisbilar och de flesta ambulanser kan köras på vanligt B-körkort och är det bra det? Kraven i Norge tex är att man ska ha körkort i klass B eller C1 samt uppfylla de medicinska kraven för behörighet D. Sedan får man koden 160 i körkortet då man klarat en nationell kurs i utryckningskörning.

När hade räddningstjänsten en körutbildning, en körövning sist och hur mycket körs det egentligen per år och per fordon och per person? Beter sig fordonen olika och har de olika vikt och prestanda? Jag vet hur det är och jag kollar detta frekvent när jag far runt och detta är en vit fläck eller svart. Beroende hur man ser det.

Utryckningsförarutbildning är något vi borde ha i Sverige också och här kan vi ta efter Norge kanske. Men inte här, en brandstation..som brinner: http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.460468-norsk-brandstation-i-brand

Avslutar med att å en sidan visar en rapport att Rosengårds problem inte tagit på allvar av polisen: http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1255009/Polisen-tog-inte-problem-pa-Herrgarden-pa-allvar.html Men å andra underkänns rapporten, tillbakavisas och är inte färdig än: http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1255504/Rosengard-har-varit-prioritet-nummer-ett.html

..och hur det kan bli… och hur det blir får vi se. Sen. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar