onsdag 27 oktober 2010

Strejk?


Brandmännen i London kan komma att strejka på Bonfire Night då en rad olika frågor eskalerat i allt större oenighet. Hur har de kunnat komma på just det, då, och så..? Bonfire Night, även kallad Guy Fawkes night och Fireworks Night, firas sedan 1606 den 5 november i Storbritannien och Nya Zeeland och påminner om vår svenska valborgsmässoafton. Naturligtvis har man medvetet valt just denna dag förstarten och gissa om det upprör.

Brandfacket, (FBU), sade tusentals av dess medlemmar kommer att gå ut i strejk från 10:00 den 5 november till 09:00 den 7 november och denna period är den mest hektiska under hela året. Brandfacket hävdar att brandmän hotas med sparken om de inte samtycker till nya arbetsuppgifter, försämrade avtal och nya scheman.
FBU:s generalsekreterare Matt Wrack uttalar sig: "Vi vill inte ta till dessa åtgärder, men vi har inget val för alternativet är att låta Londons brandmän bli en dörrmatta för sina arbetsgivare.” Och Brandkårernas ansvarige minister, Bob Neill bland flera svarar: "Tidpunkten för denna åtgärd verkar vara avsiktligt för att orsaka maximal risk för Londonborna. Den här strejken är hänsynslös, cynisk och stärker inte allmänhetens förtroende för brandkåren."

I artikeln finns flera relaterade artiklar och alla följs av en radda kommentarer som föga förvånade är både för och emot. http://news.sky.com/skynews/Home/Business/Firefighters-In-London-Set-To-Strike-On-Bonfire-Night-In-Row-Over-New-Contracts/Article/201010415772545?lpos=Business_News_Your_Way_Region_8&lid=NewsYourWay_ARTICLE_15772545_Firefighters_In_London_Set_To_Strike_On_Bonfire_Night_In_Row_Over_New_Contracts

Okey…och vi får se vart detta då tar vägen och jag kommer direkt att tänka på det enda som någonsin gjorts relaterat i Sverige i vår bransch; BRF:s ”lämna-slangen-och-inte-släcka-kommunala-byggnader-aktion” och de reaktioner det mötte. ”Hur kunde vi, hur tänkte vi, har vi inget ansvar” och så vidare. Grunna på den ni för vi kunde och kan fortfarande då vi inte lyder under fredsplikten som kommer av ett kollektivavtal. Som fortfarande förvägrats oss och jag fattar inte, uppriktigt, hur ”man” tänker strategiskt för att undvika att ha en överenskommen möjlighet att ”binda upp och hantera” BRF. (Tur vi är svenskt snälla kanske, och tar vårt ansvar?)

Vi tänkte ordentligt FÖRE och hade en detaljerad plan UNDER och en strategisk plan EFTER och ett syfte att uppnå några mål. Vilket vi gjorde och vilka kan ni också grunna på och så var då ansvaret kvar att nämna.

Vi tar vårt ansvar och vi har visat oss värdiga, och trovärdiga, men hur ser det ut för övrigt. Vi värnar om våra finansiärer, skattebetalarna, och ifrågasätter i princip varje vecka, och ibland flera gånger samma vecka, kommuners ansvariga tjänstemäns ginade gällande hot och riskbild för sina medborgare. Ett slags väckarklocka över lagverken och oftast räcker tickandet men ibland ringer den dessvärre. När den ringer har vi Länsstyrelsen eller andra med oss och vi har inget fall där vi bara för att vara elaka, ensamma, drivit ett ärende. Vi har i samtliga tillsett stödet FÖRE, UNDER och ibland och allt oftare vågar man framträda, EFTER.

Sen har vi också ett ansvar, absolut för våra medlemmar, och det är ju den fackliga idén, som vi tar ytterst seriöst men inte alltid som motpart. Vi har vår värdegrund, samhällets lagar och normer och har faktiskt förstått att vi eller medlemmen inte alltid har rätt eller rätten. Det är ansvar i sin finaste form och det finns i Brandmännens Riksförbund. Numera, i ständig granskning och utveckling. Skulle man då kunna lita på att vi inte ”strejkar och ställer till” och har vi blivit mjukisar och förlamade?

Nej!! vi är kunskapsorienterade, strategiska, reflekterande och tror på samverkan och dialog men försök behandla oss eller en medlem som en engelsk dörrmatta så får ni se att vi har fler strängar och fler lyror nu än någonsin och vi visste redan före vad som skulle ske och vad som troligen följer under tiden, i England, den 5-7 november 2011. Och troligen efter.
Grunna på den och det ni. ;-) Hade´

4 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet Peter, nej förlåt. Inte mycket bra, snarare mycket utomordentligt bra skrivet. Fel igen, det är vansinnigt sjukt bra utomordentligt skrivet.

    En klyscha som är lika rolig som använd, vi gnäller om medmänsklighet och hänvisas till att det är 2010.
    Vilka vill vara dörrmattor 2010 eller någonsin?

    Skrämmande verkligheten är...

    SvaraRadera
  2. Oj! :-) och tack 281. Man är inte precis van med positiv feedback. // BRF-Peter

    SvaraRadera
  3. Det är väl bara LO förbund som får strida för kollektivavtal i Sverige.Det är intressant också att i ena sekunden skall man strida för att få ett avtal och nästa sekund skall man vara en trovärdig seriös motpart .
    Hur går den ekvationen ihopa/Gnistetramparen

    SvaraRadera
  4. Fel om Lo-förbunden och sen ÄR BRF kollektivavtalsbärande part. Men inte på heltidssidan och ekvationen är lätt när man kan och förstår den. Mer om detta sen.
    BRF-Peter

    SvaraRadera