måndag 11 oktober 2010

Låt det brinna..


Tenn. firefighters 'let home burn;' owner didn't pay fee
Tänk er att låta något brinna ned för att ägaren inte betalt sin årliga brandavgift och ni åker ut först när det finns fara för spridning till annat. Där man betalt. Detta är en service, en tjänst och inte en rättighet och husägaren själv har ansvaret kommenterar någon medan andra tycker att staten måste säkerställa brandskyddet för medborgarna.
Sonen till den drabbade var så arg att han senare gick till Brandstationen och misshandlade brandchefen och allt hamnar i rätten i ett: ”Big time law suit coming..” Jag har oerhört svårt att ens tänka tanken att inte vissa grundfunktioner i samhället vore betalda av skattemedel och säkerställda för alla och envar. Oavsett status, ekonom mm och mm har man som samhällsmedborgare ett visst grundskydd och här är räddningstjänst en bärande funktion. Vem som gör det är en annan fråga men att det görs.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7885928.ab Mardrömmen för blåljuspersonal inträffade för en brandman när han vid framme vid trafikolyckan fann att den svårt skadade föraren var hans egen pappa. Alla brandmännen samlades runt honom i en ring. De satte sig och pratade med honom och sedan fick han åka från olycksplatsen och personalen samlades senare för samtal. – Beroende på hur alla mår bestämmer man ytterligare samtal och träffar. Just nu har vi bestämt att ha ett samtal till under helgen säger Per Wikberg, räddningschef i beredskap. Det verkar vara bra kamrater och en väl fungerande debriefing/defusing vid Sörmlandskustens räddningstjänst.
Otroligt viktigt i den här branschen.

Har man debriefing/defusing i South Fulton, Tennessee, mån tro? Knappast då det kostar pengar och inte direkt, utan bara indirekt, tillför något till den direkta produktionen. Att man hjälper en medarbetare, och arbetskamrat att ”klara sig och stå ut” och bereder vägen tillbaka syns först senare. Eller så får man den hjälpen om man har en debriefing/defusing-försäkring eller vad vet jag, då jag mest är lite fundersam och raljerande över hur det kan gå till, ibland, over there.

Om debriefing/defusing är ”plus eller vitt” är Kränkande särbehandling ”minus och svart”. Detta handlar oftast inte om en enskild person eller hans/hennes handlingar. Istället är den ett symptom på att något är fel på arbetsplatsen, och problemen försvinner aldrig genom att utse en syndabock och plocka bort den personen. Istället måste man leta i strukturen och organisationen ta hand om hela arbetsplatsen. Annars kommer det att hända igen. I ett bra arbetsklimat löser man konflikter på ett konstruktivt sätt. Och vi ska komma ihåg att det är helt normalt med tillfälliga konflikter och meningsmotsättningar i ett arbetslag som tillåter att människor är olika. Men en vanlig sund konflikt har ett slut och man kan samarbeta vidare. Kränkande särbehandling däremot, handlar om utfrysning, förtal, trakasserier eller att undanhålla information, och för att bryta den måste ofta hela arbetsplatsen förändras.

Vi har några arbetsplatser inom den svenska räddningstjänsten, också, som behöver förändras. Att gå hela vägen till South Fulton är kanske att gå lite över ån efter vatten så vi gräver väl där vi står. Först. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar