söndag 3 oktober 2010

Räddningschef sparkas


Räddningschef sparkas - Nyheter - www.norrteljetidning.se

..och om man gogglar på ”Räddningschef slutar” får man; ”Ungefär 43,900 resultat (0.23 sekunder)” Slutar efter internbråk, slutar med omedelbar verkan, tvingas sluta, slutar efter misstroendet mot honom, hårt kritiserade räddningschefen får nu lämna sin tjänst, slutade jobbet efter mycket hård kritik..och så vidare. Men, ni kan ju läsa detta själva och om artikeln från Norrtälje kan jag inte säga att jag blev förvånad då det surrats i korridorerna ett tag.

Det är mycket surr i dem nu, korridorerna, och vidare så ser vi artiklar som i Dalarnas Tidningar där den operativa förmågan ifrågasätts, statistik från MSB som visar på oroande trender och olyckskurvor som går åt fel håll och vi, dvs BRF, skriker ut på flera håll att: nu har det gått för långt i besparingar och omorganisationer och jag tror killen på bilden håller med.
Han har slang, och vatten, men här har faktiskt också storleken betydelse.
Ta ert ansvar Räddningschefer och förklara och visa konsekvenser på ett pedagogiskt och bra sätt så beslutande vet vad man beslutar om- Före. Vet vad man har- Efter. Sätt inte din egna karriär före medborgarnas väl och ve för det är egentligen de som är dina chefer. Visserligen ”administrerat” av valda politiker.
Även om det inte gillas av din personal uppskattas det för:

När en arbetsgrupp utsätts för stress och dålig arbetsmiljö kommer den lätt ur balans vilket är speciellt vanligt vid arbetstoppar och omorganisationer. Givetvis är det allas ansvar att göra det bästa av alla situationer och att tänka på hur vi beter oss mot varandra men chefen har det yttersta ansvaret och även arbetsmiljöansvaret på en arbetsplats.

Att du som chef har stor betydelse för hur de anställda upplever sin arbetsmiljö är något som många undersökningar lyft fram på senare år. Lägg märke ill att jag skrev upplever då det faktiskt inte behöver betyda att du upplever samma sak men det är ditt ansvar som informationsgivare att faktiskt kolla upp även det. I samma rapporter läser vi om att det många gånger är väldigt tufft att vara chef – kanske med orimligt stort ansvar, för många direkt underställda medarbetare och dåliga ekonomiska resurser. Resultatet kan bli att alla inte blir sedda och att man inte mäktar med att jobba förebyggande med arbetsmiljön.

Chefens sätt att göra sitt jobb har största betydelse för hur de anställda har det på jobbet. Därför är det inte underligt att chefen många gånger ses som en anledning till saker som blir fel på arbetsplatsen. Det kan också leda till en ond cirkel där alla beslut som du måste ta som chef underkänns av medarbetarna, som kan förlora förtroendet för henne/honom. Oftast finns det anledningar som går att rätta till när det blivit fel, men visst är det ett faktum att vissa chefer inte har de förutsättningar som krävs för ett bra ledarskap. När det blir så, tjänar ingen på att bita ihop, att låta tiden gå och kritisera chefen bakom ryggen.

Det bästa chef och medarbetare kan göra är självklart att hjälpas åt att skapa ett bra klimat, så problemen kan hejdas innan de uppstått eller blivit oöverstigliga – många problem grundas på missförstånd. Som chef har du en viktig uppgift att skapa en klimat där alla kan och vill komma med synpunkter och idéer. En miljö där ni pratar samma språk och strävar åt samma håll när det gäller verksamhet och mål. Ett bra ledarskap handlar självklart mycket om att rätt person är på rätt plats och tycker om att vara chef. Men det handlar också om att chefen får rätt förutsättningar i form av resurser, kompetens och befogenheter och där är åter samverkan och ärlighet viktigare än lojalitet mot karriären. I det lägre perspektivet. Det är den politiska ledningen för den ytterst ansvarige chefen som har ansvar för att han/hon får rätt förutsättningar för sitt ledarskap. Men då måste de också ha korrekt information och så var vi där igen. Samverkan, samverkan och samverkan.

Egentligen är det inte svårt men det går att göra det riktigt besvärligt och då slutar det alltid på samma sätt. Det visar historien och ”Ungefär 43,900 resultat (0.23 sekunder)” när man söker på ”Räddningschef slutar”. Hade´

1 kommentar:

  1. http://norrteljetidning.se/nyheter/1.971181-tillforordnad-raddningschef-utsedd

    MVH

    SvaraRadera