lördag 2 oktober 2010

Därför totalförstördes..


Därför totalförstördes Egnellska huset - Falun - Dalarnas Tidningar
Är en mycket uppseendeväckande artikel Dalarnas Tidning som uppehöll mig under en ganska lång tid undet tågresan hem från Småland igår. Sällan har jag sett en så massiv och tung kritik om en insats och inte blev det bättre om man läser igenom kommentarer och andra relaterade alster. Rubrikerna skrek ut; ”Här brinner Egnellska huset - och 80 miljoner går upp i rök. Nu kan tidningen avslöja att den kulturhistoriska byggnaden kunde ha räddats. Räddningstjänstens bristande insats är orsaken till att huset totaltförstördes.”

Flera kommentarer var arten;
Äntligen! Detta är något vi alla väntat på.
Förmågan hos Rätj att se sig i spegeln och utvärdera sin verksamhet. Det finns otaliga bristfälliga insatser genom åren som aldrig kommit till ytan. Varför läggs så stora resurser på att "leka affär" och konkurrera med näringslivet? Öva och Träna brandsläckning o Räddning i stället
Va bra att detta kommer ut, det skulle behöva göras utredningar lite varstans för att brister skulle komma i dagsljus. Räddningstjänsten har för många sorters uppdrag för att kunna göra det mest vesäntliga, nämligen att släcka bränder.


Idag kom nästa artikel i granskningen och inte blev det sämre/bättre/lugnare av det. http://www.dt.se/nyheter/falun/article761958.ece

Kommer då även detta få konsekvenser för annat och andra och svaret är otvetydigt ja. ”Artikelförfattaren skall kanske begära ut fler olycksundersökningar från Dala Mitt. Varför användes tex inte stegbilarna på Herrhagsbranden? Vad var det som gick fel på branden i Bojsenburg?”
Ett ”hett tips” är att vi nu bara ser början på ett slags drev och jag har lite olika tankar i hur det skulle kunna sluta. Vi får se.

Jag har ingen aning om vad som är rätt eller fel och med vilken kvalitet och tanke man bedriver sin organisation i just Dala Mitt men däremot känner jag till ett antal andra där jag tycker man missar i ett av sina grunduppdrag; Räddning och släcka bränder. Allt hänger ihop och delarna är beroende av varandra men när satsningar och förstärkningar ensidigt drabbar den operativa verksamheten måste det få konsekvenser förr eller senare.

Bra att detta nu är i medial fokus och från något annat håll än vårt och att faktiskt medborgarna ser och tycker och det torde vara några ansvariga räddningschefer som drar lite efter andan nu. Jag skulle då gjort det i deras kläder för var slutar detta? Är det en början eller bara begränsat till Dala Mitt?

Tro mig, det är en början och det är svårt att dölja skott i foten, man haltar, och det kommer att dras fram från media. Vilken organisation är näst på tur visar sig men mer skott i foten, avslutningsvis och bokstavligen just idag: http://www.dt.se/nyheter/mora/article759518.ece ”Ärendet rubriceras som en arbetsplatsolycka.” Oj-oj-oj i mycket nu och mycket, mycket mer kommer. Hade´

1 kommentar:

  1. Jaha, då är det väl bara för några vetgiriga journalister att ta tag i spaden för de lär inte sakna underlag. Långt ner i söder finns det mycket att gräva i. Där är dessutom underlaget att jämföra med en havsbotten, dvs mjukt och man kan gräva djupt, fast vattnet kommer fort. Vill minnas att man dragit ner en 20 brandmän av den operativa styrkan, man har ett gigantiskt underskott på fordonsinköp, dvs de rasar i parti och minut. Men det har inte fått några konsekvenser ropar chefer och strateger och politikerna går runt med sina skygglappar tills en dag då allt brister...Bara vänta...
    Brandmännen gör ju ändå ingenting så tid finns det hur mycket som helst. Man skulle vilja se någon av beslutsfattarna som tar hem en byggare som får göra hela jobbet bara för att han kan "lite" el, "lite" vvs, "lite" målning, "lite" murning, ja helt enkelt "lite" av varje. Det är vad det blivit av brandmannayrket "lite" mycket av allting så nu kan man snart ingenting eller i vart fall har man tappat inte bara personal utan även kompetens för det medborgarna förväntar sig att man ska kunna. Heja Dalarna!!! Inatt hände det som inte skulle hända i Malmö, en dödsbrand. Har inte hembesöken haft effekt och hur gick insatsen?

    SvaraRadera