torsdag 28 oktober 2010

Ghostbusters


Man kan inte låta bli att fundera en hel del och i ganska många frågor gällande branden i Skivarps mölla utanför Ystad som skånetidningarna skriver om. Jo, det brinner mer än bilar, garage och soprum och man har mer problem i Skåne än den eller de galningar som skjuter också. Den så kallade gryningspyromanen har anhållits misstänkt för branden och anhållits misstänkt för dåden sedan polisens spanare tappade honom ur sikte i tisdagskväll - några timmar senare anlades bränder i Skivarp och Köpingebro. Alltså inte bara en brand tydligen. Från 13 maj 19 juli – satt den 46-årige man som kommit att kallas Gryningspyromanen inspärrad senast, de första dagarna anhållen, och den stora majoriteten av dagarna häktad. Han släpptes för att den tekniska bevisningen inte kunde binda honom till platsen. Om man frias har man full laglig rätt att söka skadestånd – något han gjort tidigare då han suttit inspärrad utan att sedan dömas. 98 000 samt 21 000 kronor har han inkasserat, på detta vis.

Bevakningen av Gryningspyromanen är inget som polisen smyger med – vare sig för allmänheten eller för honom själv.
– Vi bevakar honom fullt synligt, säger polisen Telsing som också berättar att bevakningen av mannen pågått under en längre tid, den 22 juli, alltså i somras. – Det här är egentligen en fortsättning på något som vi startade redan innan han blev frihetsberövad för bränderna i Hammenhög. Vid tidpunkten för de båda bränderna i byn hade Gryningspyromanen skakat av sig sin bevakare och nu; vid tidpunkten för möllabranden blir det….. exakt likadant.

Oj oj och uttrycket; ”går igen som ett spöke” har fått ett nytt ansikte och hur fungerar det egentligen, i praktiken. Nu har han skakat av sig polisen igen och det brinner..men, frisk är han, enligt ett antal så kallade sinnesundersökningar. Om än med en liten släng av drogproblematik. Uttalanden som; "halva Ystad ska brinna", en av er ska skickas till helvetet med rökförgiftning", gör väl ingen skillnad i den bedömningen och sånt som är helt normalt att yttra av gemene man. Och kvinna.

Det här fallet måste vara unikt och i mycket tror man detta är en saga istället för en verklighet i Sverige 2010. Tvärsom var det i nästa lilla betraktelse, ”saga” istället för verklighet då för:

Tidningen nsd.se meddelar att; Bilolyckan i Harads, Boden, var en övning: ”Den singelolycka som inträffade två km söder om Harads i Boden vid 18-tiden var en ren övning från räddningstjänstens sida och SOS Alarm. Den bil som uppgavs ha åkt av vägen existerar inte och inte heller de tre personer som var inblandade. Ingen skadades eftersom det inte fanns några inblandade i övningsolyckan.”

En klassiker, och i Sydafrika har de en ständigt återkommande replik för liknade: ”-Någon har inte gjort sitt jobb”, och det gäller väl tyvärr i Skivarp också. Nu ska jag till Sundsvall så; Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar