lördag 9 oktober 2010

Få kvinnor inom brandförsvaret


Få kvinnor inom brandförsvaret - DN.se skriver DN efter att ha snappat upp det från Sveriges Radio och Ekot. Inget mer. Ingen tanke, ingen analys, inget reportage eller annat utan som om det vore en nyhet. Sen gäller inslaget bara heltidare. Den här artikeln känns lika ny som att jorden är rund och lika menigsfull som att sitta med en Colaflaska på huvudet. Nästan.

Apropå runda; http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5633243 Kvinnor ska inte kunna nekas sjukpenning bara för att de är gravida. Det har Svea hovrätt slagit fast. Äntligen kom nämligen domen där hovrätten konstaterar att fyra gravida kvinnor som nekats sjukpenning har utsatts för diskriminering av Försäkringskassan. Ett ärende som sedan 2006 drivits av först Jämo och sedan Diskrimineringsombudsmannen och det går inte fort kan man tycka. Men så är det om det, ”och man”, krånglar. (Hehe..fick till det där tyckte jag.) Kort handlar det om att Försäkringskassan vägrade att betala ut sjukpenning med hänvisning till att ”graviditet inte är någon sjukdom utan en del av den normala livsprocessen”. DO å sin sida hävdade att en man med samma besvär sannolikt hade fått sjukpenning. I domen konstateras att kvinnorna har utsatts för könsdiskriminering då de nekats sjukpenning på grund av att de är gravida. Försäkringskassan får ändra sin praxis och även samhället/statsmakterna blir mer medvetna om att man faktiskt inte får missgynna någon på grund av graviditet. Man får inte neka någon jobb eller ge sämre villkor heller. Detta hade kunnat vara en fråga att titta på i DN:s reportage och hur det slagit och slår för räddningstjänsten. Kan möjligen sånna frågor vara hindrande för tjejerna och vad kan man göra åt det då i så fall?

BRF vet att det är så och har haft ett antal liknade frågor under förhandling genom åren såväl lokalt som centralt och naturligtvis har vi noga följt FK;s irrfärder i detta. Nu vet vi och vi har lagt in det i våra strategier och vårt tänk för tjejerna. Många som tycker att det borde och att det ska bli men inte så många som beskriver och berättar om; hur och varför tycker jag.

Nu ska man till tåget, trots att det är lördag, för Volbeat spelar i Stockholm ikväll. De och det är bra det. Och kul. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar