fredag 1 oktober 2010

Kamprad with friends


Det finns elva faktorer som är nyckeln till framgång, visar en studie som forskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson gjort. Jag är på väg norrut från en tripp till Älmhult och just nu står tåget still i Nässjö. En bra resa med bra möten och med engagerade medlemmar. Lite Kamrad-anda rentav kanske men åter till reseboken; Passion, Nyckeln till framgång, som kommer ut.. idag och visar att till synes olika personer har mycket gemensamt. – Jag ville se om det fanns en gemensam nämnare bakom framgång, oavsett område, säger hon.

• Entreprenörskap.
• Mod
• En vilja till ständig utveckling.
• Engagemang och hög energinivå
• God självkänsla, gott självförtroende.
• Emotionell intelligens och stabilitet.
• Förmåga att välja sin egen väg vid behov.
• Karisma.
• Tävlingsinstinkt.
• Omgivande miljö och nätverk, förebilder.
• Lusten och passionen.

En bra chef måste ha god självkänsla, sammanfattar hon hur en bra ledare ska vara, rent allmänt. Den som har bra självkänsla vågar släppa fram medarbetare, den som har svag självkänsla håller dem tillbaka. God självkänsla ger också prestigelöshet och en god självkännedom och medvetenhet om sina svaga sidor, för alla har sådana sidor. En bra ledare har också en hög energinivå som ger omgivningen mer energi, och ställer tydliga krav, vilket inte är detsamma som att ställa hårda krav för en bra ledare är trevlig mot alla, så att alla känner sig sedda.

Att ett gott ledarskap är en viktig del i en framgångsrik organisation är alla överens om och att det ena inte fungerar utan det andra men finns sådana människor som är det ovanstående hela tiden?
Nä, naturligtvis inte och inte ens om man heter.. Kamprad, och kommer från Älmult.
Att ibland göra misstag som chef är en del av ledarskapet. Det avgörande är hur du förhåller dig till misstagen och hur du hanterar dem. I stället för att älta dem och riskera att de hämmar handlar det om att dra lärdomar och gå vidare. Eller att vissa misstag till och med är bra att göra. Att inse sig mänsklig handlar inte om att skylla ifrån sig. Tvärtom är det ett tecken på mognad i ledarskapet. Chefen är ingen övermänniska, det är inte heller värt att eftersträva att bli det.

Men det kan ju bli dyrt om verksamheten ska bygga på ’learning by failure’, kanske du tänker och visst är det bättre att agera genomtänkt. Men för att lyckas krävs att du står ut med att alla, även du, gör fel ibland. Ett citat jag har med mig från mina utbildningar är att: ”Kännetecknande för framgångsrika människor är att de själva tar ansvar för sina liv, sina handlingar och sina resultat” och naturligtvis som vanligt; att det inte är ett ”quick fix” då det krävs hårt arbete. Och hårt arbete igen och igen och igen och vilka har vi i vår bransch som är, vill, kan och motsvarar. Kanske har jag träffat några denna vecka och det visar sig sen. Mycket resande nu men sakta åker jag mot fredagsmys och en snickarhelg. Börjar bli lite bråttom med spikandet nu och det är ju svårt när "snickarn" inte är hemma. Hade´ bra på er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar