fredag 29 oktober 2010

”Esprit de corps”


"Andra familjen" ett viktigt stöd i svåra situationer - Familjeliv - allehanda.se

Kåranda, ”Esprit de corps”, (franska, med betydelse; ”den känsla av gemensamma plikter och gemensamt ansvar, vilken sammanhåller medlemmarna av en truppavdelning, en officerskår, en poliskår och så vidare”), ska och är generellt, något positivt men visst finns det en del undantag med tonvikt på undantag. Tyvärr är det undantagen som ofta anförs och att tro att de skulle vara det generella är att ha en mycket, mycket skev bild av verkligheten. Ofta en bild med ett syfte och inte sällan ett politiskt syfte. Kårandan är så stark att man inte kan införa, göra, förändra.. Men, finns den inte överallt? Egentligen, men kallas olika saker och kan ha lite olika styrka beroende på vilken grupp, vilken organisation, eller som här, vilket yrke vi pratar om? Känt är att relaterat till styrka i en gemenskap finns faktorer som risker, hot, glädje, sorg mm och ju mer ”ytterligheter” man upplever, eller kan tänkas uppleva, tillsammans, ju starkare är –andan. Brandmän jobbar under stark press. Att de påverkas och reagerar på pressen är mänskligt. Att relationer till personer som delar detta blir stärkt är naturligt. Tur och vad bra och så spar man på team-buildnings-pengarna och kan lägga mer av dem på byråkrater som mig.

Gruppkänsla/samhörighet/gemenskap/kamratskap är ord som beskriver nästan samma sak och byggs utifrån gemensamma regler, tradition, kännetecken mm. Nätverk, och nätverkandets positiva effekter är odiskutabelt, men det är närbesläktat och ett ord som nästan är obefläckat och.. politiskt korrekt. Ett starkt nätverk är BRA och en stark kåranda är dåligt, eller? Nej absolut inte, det är bra både och, oftast, och det enda jag faktiskt saknar från mitt operativa jobb är att vara en del av ”kårandan”, alltså mina arbetskamrater även om jag nu har nya. Jag saknar inte kollegorna.
Jo det är skillnad på det med men det tar vi en annan gång.

Gryningspyromanen jag skrev om igår har begärts häktad för mordbranden som totalförstörde Skivarps mölla natten till onsdag. Polisen säger sig ha säkrat spår efter förövaren på platsen.Vilken typ av spår det rör sig om vill polisens utredare inte avslöja. Men åklagaren anser att bevisningen är så pass stark att han strax efter klockan 16 begärde den 46-årige mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Grovt var också det Enköpingsambulansen utsattes för och så har ambulansen och inte bara polisen fått en ollande medarbetare. På ABC nytt igår drogs detta och jag satte kaffet i vrångstrupen. Herregud och.. mycket mera kan man skriva men inte nu, en fredag, för nu går vi mot..mys. Hade

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar