torsdag 21 oktober 2010

Ambulansen..i Stockholm


…och så blir ambulansverksamheten, i Stockholm satt under luppen och under lite press, i DN debatt. Ambulanssjukvården har utvecklats runt om i världen under senare år – men i Stockholm är den betydligt sämre än i våra grannländer. Det här är bokstavligt talat livsfarligt. Bland annat riskerar patienter som fått hjärtstopp utanför sjukhusen att drabbas. Ledningen för Stockholms sjukvård måste vakna och ta problemen på allvar, skriver artikelförfattarna. http://www.dn.se/debatt/ambulansen-i-stockholm-ar-mest-som-en-snabbtaxi-1.1190498 Jag kan hålla med och tycker denna granskning i sak är bra men jag kan inte förstå varför man jämför Stockholm bara med grannländer och inte med Sverige.
Svaret ligger kanske lite i, citat; jämförbara storstäders organisationer men hur relevant är det egentligen och ur vilket perspektiv? Medicinskt, som om det skulle vara skillnad mellan en hjärtinfarkt i Stockholm vs. Pajala. Det finns annat än Stockholm, både bra och dåligt, och hur ligger man till i ett nationellt perspektiv? Hur ser det ut i Göteborg och i Malmö som också är stora städer fast i Sverige, i Åre, i Pajala. Finns det skillnader mellan svenska städer, mellan stad och landsbygd, mellan landsbygd och landsbygd och sen, hur ser det ut i resten av norden, i Europa och världen.

Sanningarna är att Sverige ligger bland dom allra sämsta i sjukvårdstillgänglighet och har lägst antal sängplatser på sjukhus, lägst bemanningstal av patientnära personal i hela Europa. Alla som jobbar i den svenska vården vet det och att den är underfinansierad och/eller illa organiserad och egentligen per definition har alla ”symtom” på att vara..sjuk. Närhet och likhetsprinciper är politiska slagord och inget mer för i praktiken är de orden för många av betydelsen; lika långt bort och lika dåligt. Det här är lika lite som för räddningstjänsten ett Stockholmsproblem, det är ett jättestort nationellt dilemma och bör då naturligtvis ”behandlas” så: Jag inte bara tror utan vet, att det finns betydligt sämre exempel än Stockholm och det är dags för en genomgripande sjukvårdsreform. För hela landet.

(Jo jag vet att 2 mil. invånare skall dela på 55 ambulanser dagtid och 35 nattetid i Stockholm, att bara 30% nås av en ambulans inom 10 minuter trots att tanken men målet är 75% och att länets befolkning ökar med en mindre stads storlek per år och att Stockholm inte bara är staden utan även landsbygd och stor skärgård. Och?)

”Någon” måste peka var vi ska ha den högkvalificerade och specialiserade och sällan använda vården, och det behöver inte ens betyda att den skall vara i Sverige, var centralsjukhusen och lokalsjukhusen skall vara belägna, vad de skall leverera och sen bygger man logistik och transporter runt och för detta. Transporter är inte bara ambulanser utan flyg och helikoptrar och ett nätverk med resurser som ser till att du kommer till rätt vårdnivå utifrån den sjukdom eller skada du har. Vissa skador och sjukdomar kan inte behandlas på det lokala sjukhuset, i det lokala landstinget av kompetens och resursskäl men däremot kan man ”konservera formen” dvs. stabilisera så pass att man orkar med en transport. Oftast redan av ambulanspersonalen om de är rätt utbildade och har rätt utrustning. Det är också skillnad på en doktor och en doktor och går lite att jämföra med en reparatör och en reparatör. Du går inte med din cykel till bilreparatören och omvänt men folk i gemen kan tänka sig, att för sin egen kropps skull, träffa ”bara” en doktor. En ortoped kan något mer än dig, då han i grundutbildningen läste om tex. hjärtinfarkter, men har sen spikat och sågat i ben. Inom räddningstjänsten vet vi att det är innehållet i en brandbil i utrustning och personal som lägger ribban och inte själva bilen.
(Eller åtminstone borde veta, för det finns uppenbarligen undantag.)

Jag håller med artikelförfattarna men vill byta ut Stockholm mot Sverige och börja, eller parallellt komplettera, med att bestämma andra betydande väsentligheter som var ska och vilka ska ansvara för den sällan använda vården. Inse att Sverige behöver centralisera eller lägga den i något grannland och byta mot något annat och inte minst, införa en nationellt täckande flyg och helikopterflotta som kompletterar, stärker och även möjliggör ett helt annat tankesätt. Exakt samma principer tror jag på för svensk räddningstjänst när det gäller ”sällan-insatser”. Och lite mera..
Mycket buller men vad får det för verkan och kom ihåg var ni läste det..först, för, jag tror faktiskt att detta är början på något...Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar