måndag 4 oktober 2010

Brandmän riskerade livet vid dödsbrand


Brandmän riskerade livet vid dödsbrand - Falun - Dalarnas Tidningar skriver Dalarnas Tidningar och tyvärr är det ingen nyhet och inte speciellt för Dalarna för vad gör man och hur fungerar det. Egentligen, när det kärvar, krånglar och krisar. Och frågan man bör ställa sig och där AV med likande mydigheter inte bör utan faktiskt ska ställa sig är; kunde man förutsett detta? Är det en skuggorganisations regelverk där det uppvisas en sak men verkligheten en annan?

Arbetsgivaren och den chef som fått ansvaret delegerat till sig har enligt Arbetsmiljölagen arbetsmiljöansvar på en arbetsplats. Det är viktigt att skilja det ansvaret från straffansvaret som arbetsgivaren har enligt Brottsbalken (3 kap 10 §). Straffansvaret handlar om vem som ska ställas till svars då en skada, sjukdom eller fara uppstår på grund av att man inte följt Arbetsmiljölagen och föreskrifterna. Straffet för den chef som har ett delegerat arbetsmiljöansvar och inte följer lagen kan dömas till böter eller fängelse. Det är alltså mycket allvarligt, och det visar på hur viktigt det är att göra riskbedömningar och se till att alla brister åtgärdas.
I brottsutredningen som följer vid skada på grund av brott mot Arbetsmiljölagen, fastställs ansvaret till rätt chefsnivå. Domstolen ska bedöma chefens kompetens, befogenheter och resurser, och om den bedömer att de inte varit tillräckliga flyttas ansvaret till nästa chefsnivå. Därför är det viktigt att ansvarsdelegationen är tydlig.

Med halvhjärtade insatser i investeringar fungerar organisationer naturligtvis inte optimalt. Organisationer med managementproblem satsningar och suboptimering har gjort att både kapital och personella resurser slösats bort och den administrativa överbyggnaden ojämförligt stor och oförsvarbar. Många förbundsbildningar och samverkansformer anger innan just optimering av chefsled och administration som ett av skälen till samverkan ur ett kostnadseffektiviseringsskäl. Jämför man före och efter och låter det gå ett par år är det i många fall tveksamt, i andra ganska tydligt och i en del fullständigt uppenbart att det blev precis tvärs om.

Minskande operativa styrkor men med mer och fler arbetsuppgifter varav en del är ytterst tveksamma gör att utbildning, övning, orientering på objekt mm och mfl., tidigare primäruppgifter, blir eftersatta. Det är bara så och man behöver inte vara raketforskare för att inse att har man 10-12 timmar att fylla så har man 10 -12 timmar. Något in annat ut. Om man skall göra nytt och annat vem skall göra det och vad innebär det för helheten och för grunduppdragen och hur finansieras det och är det självklart att räddningstjänsten ska stå för de resurserna i en kommun? Det är dags att tänka till och i en del organisationer tänka om. Politisk populism räddar sällan liv, så inte minst för befolkningens skull är det dags att tänka till och om för en del. Och ta sitt ansvar. Även det primära. Hade.

1 kommentar:

  1. Gott nock! Det är det nya räddningstjänst begreppet. Gissa vem?

    SvaraRadera