”Boverkets kommande byggregler kommer att motverka sitt eget syfte och i slutänden resultera i fler storbränder, negativ miljöpåverkan och en dramatisk kostnadsökning för samhället. Boverket bör ändra byggreglerna så att de vilar på både livräddande och egendomsskyddande grunder”, skriver brandingenjör Hans-Eric Zetterström i SvD Opinion. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nya-byggregler-leder-till-fler-storbrander_6205657.svd På BRAND 2011 var rubriken på ett miniseminarium; ”ska vi släcka?”, och där Hans-Eric Zetterström vände på frågan: ”- Jag vill sticka ut hakan och fråga: Kan svensk räddningstjänst släcka? Och mitt svar är nej. Brandskadekostnaderna låg ganska konstant på 3,5 miljarder kronor per år fram till 2007 då de steg till 4,7 miljarder för att sen ligga kvar på den höga nivån. Det här beror på en kombination av flera faktorer varav två är dominerande. Den ena är räddningstjänstens arbetssätt, bland annat beträffande rökdykning, men största orsaken är en förändrad syn på byggreglerna där man numera har ett uttryckligt ointresse för egendomsrelaterat brandskydd, det är nollprioriterat. Även om han tillspetsat hävdade att räddningstjänsten inte kan släcka menar han att den gör så gott den kan efter förutsättningarna, men icke desto mindre. Sedan 1800-talet har en av faktorerna vid premiesättningen i industrin varit tillgång till räddningstjänst. - Om vi går tillbaka fem år och tittar på vårt skadeutfall kan vi inte se att räddningstjänsten har någon inverkan på en brands skadekostnad. Därför har vi tagit bort begreppet räddningstjänst när vi bestämmer premien. Det måste bli en samklang mellan räddningstjänstens arbetssätt och bygglagstiftningen så att den också beaktar egendomsrelaterat brandskydd.” Bra ”rutet” tycker jag och det behövs en debatt men håller inte med i delar, tycker andra är tveksamma och framförallt då det ansvar som försäkringsbranschen skulle kunna ta, negligeras totalt. Om de hade en ”egen säkerhet och brandklassning” för att sätta premier skulle det vara en faktor som piska och/eller morot tror jag. Vad hindrar det egentligen och det är knappast.. resurser.
Cyniskt kan det också vara så att det samhällsekonomiska perspektivet ur det allmänna, ur tanken på kronor och ören, spelar roll fast man inte vill lyfta upp det och inte vill visa det på det sättet. Om det brinner, för säg 5 miljarder/år, och ändrade regler gör byggandet dyrare än det…
Nu tror jag inte dessa beräkningar håller och det beror helt på var man lägger kraven och på vem/vilka men oavsett, finns det fler värden än pengar.
För sen är detta oroande ur fler aspekter och jag tänker då i kombination av att den operativa räddningstjänsten också rustats och fortfarande rustas ned. Förmågan minskar för mer komplicerade och längre insatser generellt men tyvärr i vissa kommuner, även för vardagsolyckorna. ”Någon” som idag saknas, måste ta ett helhetsgrepp över hela området och över samtliga kommuner/förbunds gränser och se över vad vi har, vad vi kan och om det är vad vi förväntar oss och tror för att bestämma vad vi ska. Nu ligger det på enskilda kommunala politiker och enskilda tjänstemän och följer knappast lagens intentioner i delar och absolut inte likvärdighet och närhetsprinciper. Sluta tro utan skaffa kunskap och förbered en strategi för hur den enskilde medborgarens dom kommer att bli medan det fortfarande går. De vet inte utan tror de får hjälp i mängd och omedelbart för sina skattepengar och vari består mycket av den pågående debatten om ambulanser och SOS-Alarms förmåga? Jo ”den enskildes” ökade kunskap om den otillräcklighet som råder. Visserligen, och starkt drivet av media, men detta samverkar för media vet vad som intresserar och säljer och ”den enskilde” ÄR intresserad av dessa frågor. Vi får aldrig glömma bort att ytterst är det faktiskt inte ”bara” en fråga om pengar utan om hälsa och liv. Deras och våra alltså allas våra liv.
Kort, för kort inlägg för en så allvarlig fråga, men det kommer mer, mycket mer. Sen, för särintressen är som popcorn. Öppnar man locket har man dom över hela rummet.
Hade´
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar