torsdag 9 juni 2011

Det är synd om hjärnan..


I artikeln http://www.svd.se/naringsliv/spaning-kreativitet_6220525.svd skriver SVD att utrymmet för att tänka minskar.
”1. Hjärnan behöver sova på saken,
-Problemlösande processer i hjärnan kräver ostörd tid, inte minst för att låta hjärnans undermedvetna arbeta, förklarar beteendevetare och fil dr i pedagogik Gunilla Ladberg på sin hemsida. Och kan inte ersättas av många kortare tidssnuttar. Hon tar upp utryck för arbetet som hjärnan gör utan att vi är medvetna om det, som ”smälta intrycken”, ”sova på saken” och ”låta det mogna”.
2. Dagar utan andrum,-Produktivitet och högre kreativa höjder går ofta dåligt ihop. Färre på samma jobb betyder högre arbetsbelastning, ökad stress och ett alltmer krympande utrymme för fria tankar på jobbet. När ska hjärnan då finna lugn nog att få aha-upplevelser?
3. Ständiga avbrott gör att vi flyr kontoret….-45 procent av tjänstemännen i en amerikansk undersökning gjord av Usamp svarar att de inte kan jobba mer än 15 minuter i sträck utan att mobilen, mejl, sociala medier – eller ständigt närvarande kollegor i öppna kontorslandskap – kräver deras uppmärksamhet. Petra Brask, effektivitetskonsult, uppger i sin blogg att deltagarna på deras kurser i genomsnitt blir avbrutna var åttonde minut. Och hon hänvisar till Bodil Jönsson vars forskning visar att det sen tar sju minuter att komma in i djup koncentration igen.”


Sen kan man undra lite om dessa ”upptäckter” är nya? Så här skrev Gaius Petronius för en tid sedan: "Vi tränade hårt, men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är att skapa illusionen av framsteg medan det istället åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering."
Gaius Petronius var ämbetsman i Rom och avled 66 e.kr !!! :-)
Man kunde då med, eller inte…. och i mer närtid skrev professor Bodil Jönsson 1999 i sin bok; “10 tankar om tid” om ställtiden hjärnan behöver när vi blir avbrutna och jodå, Bodil bloggar; http://www.bodiljonsson.se/

Till sist så tar det 3 min 30 sek att komma tillbaka i ett dokument som vi skriver om vi blir avbrutna sägs det. En undersökning som kom för några veckor sedan visade att administrativ personal blir avbrutna i snitt 37 ggr/h. 37 x 3.30 och vad säger det? En hel del och kanske främst om undersökningen men, idag är det examen för "lilldottern" så vem bryr sig om byråkratistörningar,

och oavsett, är det ändå alltid mest synd om…myr-stackarna. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar