måndag 20 juni 2011

En svensk tiger


På tåget läser jag lite om Grekland, bland annat, och:
”-Vi präglas fortfarande av vårt ottomanska arv. Vi har en ekonomi och ett samhälle som skulle kunna betecknas som post-sultanskt. I detta frodas medelmåttan och brist på respekt för regler” säger den grekiska professor och ekonomen Yannis Stournaras i en intervju med Svenska Dagbladet och fortsätter:
”Om man jämför tidigare ottomanska delar av Grekland med dem som var italienska eller brittiska är det stor skillnad i hur man gör saker. Arvet från det ottomanska imperiet innebär bland annat att olika saker sker ”bilateralt” snarare än i det öppna, att saker ”fixas”. Typiskt är stadsplanering ett av de områden där korruptionen är mest utbredd. Förtroendet för myndigheter och politiker är lågt och personliga kontakter spelar stor roll.”

Ord och inga visor och inte som en ”svensk tiger” och har grekerna inte helt enkelt levt på lånade pengar? Eller?? Brist på respekt för regler kändes sådär att läsa för Grekland är OECDs mest genomreglerade land och inträdesbarriärerna är höga inom många områden. Mer än hundra yrken är så kallade slutna yrken, ett slags skråväsende. Exemplen på hur dessa utgör inträdeshinder på marknaden är otaliga. En advokat i Aten kan inte verka som advokat i Peloponessos. Antalet notarier i ett visst område är begränsat och licensen går i arv. Dessutom är det obligatoriskt att anlita notarier för en mängd olika transaktioner. På liknande sätt finns det ett begränsat antal licenser för att köra lastbil, vilket lett till att dessa säljs på svarta marknaden för en kostnad av en halv miljon euro styck. Förutom att detta givetvis skapar onödiga kostnader i en rad sektorer skapar det starka intressegrupper som noga bevakar sina intressen. Det är en av förklaringarna till de strejker som är ett vanligt inslag i den grekiska vardagen för ska apotekarnas privilegier avskaffas stängs apoteken. Är det spårvagnsförarna som ska få sina förmåner indragna står spårvagnarna stilla. Och så vidare skrev Maria Eriksson för svensk tidsskrift.

Strejkar brandmännen då? Jodå och det är inte så länge sedan 3500 brandmän slogs med kravallpolisen i Aten. Grundfrågan då var fast anställning för 5500 brandmän i Grekland och ett försök att få ordning i sina anställningar men…de kanske skulle ha jobbat ”bilateralt och fixat” istället för att vara så öppna?

Kommer då det att lugna ned sig, tja den nya regeringens linje, att spara 28 miljarder euro till på tre år för att säkra nya stödmiljarder från EU och IMF, har enligt opinionsmätningen bara stöd av drygt var tredje väljare och det är dagliga protestmöten på Syntagmatorget i centrala Aten sedan den 25 maj. En bekant som varit där en tid berättade om många röster som drev tesen att våld ibland krävs för att få tillstånd viktiga förändringar och att ”nu var det dags för en revolutionär insats av folket” så detta känns..sådär. Sådär kändes också uttalandet jag läste i SVD från en protestantledare; ”-Det blir inga protester före 18.00 för det är för varmt nu..” och sen bör man kanske komma ihåg att Grekland styrdes av en militärdiktatur mellan -67 till 1974… men, visst blev det protester. Stora.

Men, själv är jag på tåget mot Göteborg och det är cirka 250 mil från Aten eller runt 3,30h med flyg och ganska långt ifrån Aten eller de bekymren, eller hur? Men å andra sidan åkte jag från Gävle imorse, med SJ, och det tar drygt 5 timmar. Om vi inte som förra gången blir stående tre timmar i Skövde och drar ned kontaktledningen. Eller när vi åker hem blir försenade 2 timmar för att vi kört på en älg. På samma resa. Jag hade föredragit då, att åka ToR till Aten, tidsmässigt och det hade också blivit och är billigare. Om jag åkt som privatperson. BRF har avtal som gör att vi har billiga resor men omvänt får vi stå ut med..”förseningar”, i princip gratis. Vi föresten, jag känns det som, så jag har lärt mig jobba ”byråkratiskt operativt” och många gånger i ”busken” och har mobil uppkoppling, laddade batterier, reservdricka och en extramacka med mig. Förutom kalsonger, strumpor ny skjorta, tandborste och bankens lilla mobila dosa. Alltid. Ligger Aten och Grekland långt bort och berör det inte oss?

Nej och jo men inte mer idag för mig, och enligt kreditvärderingsinstitutet Moody's har Sverige en "mycket hög" ekonomisk styrka, som speglar både ett högt BNP per capita och en uthållig och diversifierad ekonomi får återigen Aaa i betyg. Bra det också, för nästa avtalsrörelse, om det inte är för..varmt. Då förhandlar vi först efter klockan 18.00… för vi är ju globala och världen är liten numera. Alltså utanför SJ:s domäner för visst, vi är försenade. Igen. Och det finns en hel del att vara orolig för men bara sånt man kan påverka. Resten sker ju på nått sätt ändå. Om man tiger. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar