fredag 3 juni 2011

Nyckeln är..


I mitt inlägg den 1 juni skrev jag lite om de kommande byggreglerna och den debatt som Hans-Eric Zetterström, Svensk Försäkring dragit upp från Svensk Försäkrings håll. Senare den dagen i artikeln http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-maste-ta-hansyn-till-byggkostnaderna_6214435.svd får Hans-Eric Zetterström svar av 3 brandingenjörer från Boverket. Bland annat framkommer det att Svensk Försäkring tillstyrkte Boverkets förslag på de nya reglerna när dessa var ute på remiss 2010. Sedan undrar man över försäkringsbolagens egna ansvar och vill gärna ta del av deras skadestatistik och vill gärna ha svar på varför brandkostnaderna ökar. De vill jag med och då menar jag VARFÖR Svensk räddningstjänst inte kan släcka mer än svaret NEJ och att räddningstjänsten inte har haft någon inverkan på en brands skadekostnad de senaste 5 åren.

Jag tror jag har delar av svaren redan men, det vore intressant att se det analyserat från Svensk Försäkring och tänk om vi vore överens… Bra ”rutet” tyckte jag då och att det behövdes en debatt. Det tycker jag fortfarande så vi får se om man vågar fortsätta med den offentligt eller om man kryper in i konferensrummen för att slippa allmän beskådan. Det finns en uppenbar risk när varför-frågorna kommer att ställa neddragningar och omorganisationer och ansvaret för den avveckling av svensk räddningstjänst som skett och sker i fokus, att det blir..för jobbigt och svårt och det är inget bra att bitas i boxen. En ganska liten box som ibland känns lite som KPA-Pensions reklamen med de ”inkedjade protestanterna”: -Du, vet du vem som har nyckeln, jag är kissnödig..
Men, vi får väl se.

Annars var, föga förvånande, den mest lästa artikeln hittills i veckan, igen, generellt: ”Dog efter lång väntan på ambulans” och ett nytt fall. Det anmäls friskt till Socialstyrelsen nu och kan det vara så att räddningstjänsten står på tur? Inte med anmälningar till Socialstyrelsen utan till… ja vadå, de som borde ha nyckeln? Hade`

2 kommentarer:

  1. Jag frågade samme Hans-Eric Zetterström på BRAND-konferensen efter debatten om "ska vi släcka" varför inte försäkringsbranschen ställer högre krav på de boende när de tecknar försäkringar. Svaret blev att försäkringsbranschen är "avreglerad" och att många utländska bolag verkar i Sverige. Skulle något bolag ställa krav på t ex brandvarnare och brandsläckare skulle medborgaren välja ett annat bolag.Och någon "kartellbildning" typ asfaltsbolagen finns inte och skule inte heller funka menar han. Att trafikanter har samma regler med vinterdäck på vintern, bilbälte, besiktigad bil mm oavsett försäkring menar han styrs av lagstiftning. Kanske dax för lagstiftarna att stifta lagar om brandskyddet som är värda namnet, mao inte LSO, den är ju helt verkanslös.Samtidigt kunde de ålägga Boverket att införa nätanslutna brandvarnare i nybyggnation i alla sovrum, spisvakter där så behövs, sprinkler osv, även om det inte innebär "nollsummespel" i kostnader. Utslaget på några år kanske kostnaderna skulle minska, om nu människoliv är värt något..........

    SvaraRadera
  2. Det finns försäkringsbolag som ställer stora krav på brandskyddet, både i form av tekniskt brandskydd såsom sprinkler och i form av tillgång till räddningstjänst. I alla fall när de riktar sig mot industrin. Och det är utländska bolag som verkar i bland annat Sverige.

    SvaraRadera