tisdag 14 juni 2011

Mer elände och ...Pippi


En tragisk och relativt ovanlig gasolycka skedde vid Sandvik i Sandviken igår. Två män, sysselsatta med reparationsarbete i ett källarutrymme vid ett av företagets smältverk förolyckades. Dödsfallen antas ha orsakats av läckande argongas. Argongas är en tung gas som samlats i källaren där personerna befunnit sig. Gasen är ju inte miljö- eller brandfarlig men kvävningsrisken är stor och det är det man tror har skett.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-doda-i-gasolycka-pa-smaltverk

Var det någon som trodde att söndagens sexklubbsartikel om en chef i region Skåne i Aftonbladet skulle bli en isolerad händelse?
Igår måndag gick Region Skåne ut med; Som regiondirektör för Region Skåne tar jag helt avstånd från den här typen av aktiviteter som media de senaste dagarna har beskrivit att en av våra medarbetare har ägnat sig åt under en tjänsteresa. Det är inte under några omständigheter förenligt med vårt uppdrag, säger Regiondirektör Sören Olofsson.

Då.. följde Aftonbladet upp med: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13160652.ab
”Fyrtio skånska politiker och tjänstemän flögs till världsutställningen i Shanghai. De bodde på lyxhotell, gick på bankett – och reste hem utan att ha uppnått några konkreta resultat. Priset för skattebetalarna: över tio miljoner. – Framför allt var det en hop svenskar som åkte till Shanghai för att träffa varandra, säger företagaren Henrik Thorsell, som var med.”
Ungefär hälften av de fyrtio resenärerna kom från Region Skåne, resten från kommunerna. ”En låg siffra”, enligt Cecilia Gyllenkrok, kommunikationschef och projektansvarig på Region Skåne. Hon är gift med Henric Borgström, en rutinerad ekonomijournalist som också är krönikör i Sydsvenskan så man borde alltså ha alla förutsättningar att hejda och/eller styra detta drev med sin mediala kunskap så detta kommer att bli intressant och kanske rent av lärorikt att följa. Sen har någon uppenbarligen räknat lite fel; ”Kostnaderna för att delta beräknas till 3,5 miljoner kronor” skrevs före men även 6 och 7 miljoner och AB skrev att notan var 10 miljoner, alltså efter. http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Naringsliv-Skane-samlingsnod/Naringsliv-Skane/Nyheter/Nyhetsarkiv/Storsta-naringslivssatsningen-nagonsin-intar-Shanghai/

Sen har Sweden EXPO 2010 i Shanghai inte bara inhyst skånska politiker och tjänstemän utan sålt 4 000 Pippi Långstrump-böcker i paviljongens shop och haft 230 000 besökare i paviljongens lekplast ”Villa Villekulla och delat ut 9 ton pepparkakor med. Man kan tro att jag är …negativ, men det är inte helt så faktiskt. Men i delar, och mest gällande ansvarsdelarna för när vår grundlag gjordes om 1974 såg man till att göra den meningslös. Viktigast var att införa det så kallade ”uppenbarhetsrekvisitet” som jag skrivit om förut. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar som strider mot grundlagen bara om felet är uppenbart. Man inser lätt att något som hundratals riksdagsledamöter och ett dussin ministrar ansett riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det har gett regeringarna fritt fram att bryta mot lagen sedan dess vilket de också gjort, oberoende av färg. Näst viktigast, ur andra sidans perspektiv, var att tjänstemannaansvaret togs bort. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina åligganden. Förutom om medias drev går... men då, då kan det bli ”politik och värdegrunder” istället och då, då åker de ut. Eller snett uppåt. Av de egna.

Så.. detta kommer att bli intressant och kanske rent av lärorikt att följa. Men inte Sandviksolyckan, den känns bara så onödig och ledsam. Hade´

3 kommentarer:

  1. Angående kostnaden för Shanghai-resan. Aftonbladet har räknat den sammanlagda summan för både Malmö stad och Region Skåne, medan Region Skånes hemsida bara räknar den egna summan. Och då stämmer förmodligen Region Skånes summa bättre. Behöver alltså inte vara räkningsfel.

    SvaraRadera
  2. Jo helt rätt Thomas men om du ser till deras prognos vs utfallet, facit så finns det ändå mer och andra siffror internt för Region Skåne av regionen självt. Oavsett följde SVD upp idag med ett "Kina-tema" och AB har säkert mer i uppföljningsväg. Jag är inte helt mot utan inser nödvändigheten av att "sälja sig" men..till vad och varför och hur och i vilken mängd? /BRF-Peter

    SvaraRadera
  3. Dagens första dåliga nyhet är något som man kan fundera över ur ett förebyggande perspektiv. Inertering med argon (eller annan inertgas såsom kväve eller koldioxid) är en vanlig metod att åstadkomma skydd mot antändning i maskiner eller släckning i fasta släcksystem i industri och sjöfart. Ett mycket effektivt brandskydd som samtidigt medför livsfara om man är på fel plats vid fel tillfälle.
    Med tanke på antalet nyinstallerade fasta släcksystem jag sett på senaste tiden i industrin så tror jag tyvärr inte att detta är sista gången vi ser denna typ av olycka. Det är också en tankeställare för oss i räddningstjänsten och inte minst ambulansen att om två till synes friska människor plötsligt blivit medvetslösa så finns det en anledning och den anledningen kommer göra oss lika medvetslösa om vi inte skyddar oss.

    Jag vill dock påtala att man ännu inte i detta fall vet att det rör sig om argon och att jag inte vet om det rör sig om ett släcksystem eller en annan typ av inertering. Risken för kvävning är dock den samma...

    SvaraRadera