Med låga löneavtal i den stora avtalsrörelsen 2010 landade löneökningstakten i fjol på en historiskt låg nivå.
Men det blev ändå reallöneökningar — nominell löneökning minus inflation — om än ganska små, i snitt på runt en procent, enligt Medlingsinstitutets (MI) bedömning. Nu visar SCB;s statistik för löner/konjunktur, (KLP), i Sverige för arbetare och tjänstemän i privat sektor visar att lönerna på ett år ökat med 2,1% respektive 1,7% för 2011.
Men, inflationen har börjat ticka uppåt, (i april var KPI 3,3%, att jämföras 2,9% i mars), och/men, hur det står till med reallöneutvecklingen 2011 då, egentligen?
Tja..Konjunkturinstitutet, KI, spådde att löntagarna kunde se fram reallöneökningar på 0,5 procent i år och den siffran kom man fram till genom att uppskatta de nominella löneökningarna till 2,7 procent och dra ifrån inflationen (konsumentprisindex) som uppskattas 2,2 procent.
Okey, vi hade alltså ett KPI-utfall enligt SCB på 3,3 som KI uppskattade skulle vara 2,2 för att få en reallöneökning på 0,5%. Det är 1,1% ”fel” och minus KI:s förväntade höjning på 0,5% blir det då en SÄNKNING på 0,6%.
2011 är ett dåligt år för löntagarna. (I KPI:n finns ”ränteutfallsfel” men å andra sidan finns inte ”mat och energikostnadsökningarna” med så..det går på ett ut. Ungefär.)
Tjänsteföretag och företag med exportverksamhet visar den starkaste konjunkturen men stort sett samtliga branscher visar bättre siffror jämfört med förra året vilket tyder på att konjunkturuppgången har breddats och fördjupats och man kan ju fråga sig varför lönerna ökar så svagt så det i praktiken blir en reallönesänkning när Sverige uppvisar rekordtillväxt? Borde det inte finnas utrymme för högre löneökningar när BNP ökar med 6,4% mot kvartalet året innan?
Jo…. det är dags att
”ta av foliehattarna” och se, analysera och vetenskapligt betrakta vad som egentligen sker, och varför, och.... vart
vi vill att det skall ta vägen och sluta tro på dräkt-kostymklädda-foliehattsprydda-tjänstemän när de säger;
Du ska inte tro på allt som är sant.
Vi behöver en stark motvikt mot arbetsgivarorganisationerna för att få bra och rättvisa löner och du behövs hos den motvikten, hos BRF.
Hade´
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar