måndag 11 april 2011

Vad är kommunal självstyrelse?


Vad är kommunal självstyrelse? | Sveriges Kommuner och Landsting

SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
"De driver medlemmars intressen, (kommuner och landsting), och erbjuder stöd och service. De väcker frågor, agerar kraftfullt och skapar opinion. Uppdraget är att ge kommuner och landsting bättre förutsättningar för lokalt och regionalt självstyre. Visionen är att utveckla välfärden. Det är en fråga om demokrati."

Ja det är helt rätt, det är en fråga om demokrati och att inordna relativt skilda aktörer i en och samma struktur har sina risker. En alltför strikt centralistisk lösning riskerar att kväva handlingsfrihet och motverka ett nödvändigt beteende som hela grundiden med ett kommunalt självstyre vilar på. I Sverige tillämpar vi kommunalt självstyre och har en demokratisk ideologi som innebär en bred maktfördelning i samhället. Detta är manifesterat i konstitutionen, ända sedan.. kommunreformen 1862, och därför handlar det om att SKL skall erbjuda stöd och råd och inte bestämma. Man rekommenderar tex. Hörby Kommun att fatta vissa beslut men det är de själva som fattar dem och ibland ställer jag mig frågorna: Förstår kommunens företrädare det och vari ligger skillnaden mellan att rekommendera och bestämma och vad blir konsekvensen för en kommun om man inte lyder rekommendationen? Är det SKL/Pactas rekommendationer eller enskilda tjänstemäns och var ligger mandaten för de och det? Tjänstemännens och olika frågors mandat, alltså.

Lade ni märke till att jag skrev ”beteende” i stycket ovanför och BRF tycker sig ha märkt en förändring lokalt i just det då ”de lokala” allt oftare berättar att ”de vill men inte får”. Naturligtvis ställer vi då följdfrågorna; av vem och vilka och varför då? Jo vi får svar, så åter; SKL skall erbjuda stöd och råd för i Sverige tillämpar vi kommunalt självstyre och detta är manifesterat i konstitutionen. DET.. det är en fråga om demokrati. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar