söndag 17 april 2011

HelikoPeter


I länken http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.1172357-video-radhuslangan-i-hovsjo-i-ruiner ser ni en kille som gör en videoinspelning från en fjärrstyrd helikopter över Södertäljebranden.
Ett nytt fenomen? Nä. Lägg märke till hur det slutar för ni ser polisen lite i högra bildkanten på slutet.

Oavsett vad man tycker har detta kommit för att stanna och det gäller att tänka lite till och lite mer och utanför ramarna. Kan räddningstjänsten vara betjänta av detta och går det att använda under en insats som en del av den? Gör andra det och är det egentligen ”gammal teknik” som nyttjas för fullt operativt men av andra utanför den här branschen? Ligger Sverige bra till och kanske rent av är världsledande gällande den tekniken? Har BRF:s tidning SFF skrivit och beskrivit detta? Ja, ja, ja och ja vill jag påstå och det här är otroligt intressant. Tänk er, att varje län tex., hade en strategiskt placerad minihelikopter där flygrutterna var förprogrammerade till ett antal objekt och ledningscentralen tryckte på starta-knappen per automatik vid vissa larm och valde ut andra. Ni ser i bilen och vid ledningscentralen bilder från olycksplatsen innan ni kommer fram och kan hovra över något särskilt intressant. Koppla sen detta med värmekameror IR och sattelitbilder vid behov och ja… Är detta science fiktion och svammel? Nä, precis så gör militären och jag har sett det in action och vet att det fungerar. Otroligt bra. Är det dyrt då? Nä inte om man samverkar och delar på detta och inte bygga upp sina egna minicentra utan strategiskt placerar ut dem regionalt över Sverige. Det finns även andra aktörer att dela med utanför blåljussfären som spontant utan att tänka längre och djupare tex, energi och kraftbolagen.

Varför görs då inte detta? Det är en bra fråga och jag har lite olika svar men de håller jag på så länge för att inte få in mer prestige och mer låsningar i redan prestigefulla och låsningsbenägna organisationer. Jag vill påstå att det är en personfråga och att det finns ett antal proppar som hellre lägger all kraft på de ”politiskt korrekta frågorna”. Läs medel, och då ”orkar” inte organisationen mer. Problemet är att de hänger ihop och om man stryper, eller inte ökar flödet till en muskel i arbete, så mår den inte bra eller dör.

Åter, och jag avslutar i Södertälje och citerar Patrik Derk, vd för fastighetebolaget Telge Hovsjö – ”Husen har det brandskydd som krävdes när de byggdes på 70-talet. Så är det med nästan alla hus. Förhoppningsvis får vi reda på vad som orsakat branden senare, men självklart ska vi titta på brandsäkerheten när något sådant här händer.” och det behövs nog en hel del tittande efter detta men; det tar tid innan det kommer igång. http://www.dn.se/sthlm/teknisk-undersokning-drojer Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar