torsdag 21 april 2011

Mot påsken


Gräsbränderna duggar tätt och i de nyhetskanaler vi nyttjar och som levererar brand och räddningsnyheter verkar det verkligen som om våren har kommit och att släcka de bränderna verkar en lika tacksam uppgift som att samla regnvatten i ett durkslag.. Mycket spring alltså.
http://www.dt.se/nyheter/dalarna/article961896.ece
Annat spring som man kan notera är att återigen är blufförsäljare som försöker sälja brandskyddspaket till överpriser i Brandskyddsföreningens namn .
Ett ofog och jag kan förstå om de inte är glada.

Det är inte kollegorna i USA heller, inte glada, då de har, som de tycker problem med privata räddningsföretag. Det företag de undrade över var Rural Metros vars största ägare är ett inte helt okänt företag för oss: Europas Falck A/S. Falk har köpt bolag inom räddningstjänstområdet i södra Kalifornien och på östkusten och expanderar också i andra regioner, inklusive Latinamerika säger de. Okey, säger vi ungefär när vi för trettioelfte gången förklarar den svenska modellen, våra lagar och regelverk och var och hur Falks verkar hos oss, i norden och i Europa. Känns lite som om Falks snart får ge BRF nått erkännande för i vår iver att inte lägga oss i en fråga vi inte kan och som är ”lååångt borta” blir det lite nästan som att vi försvarar bolaget ur ett nationalistiskt spår. Jo, jag vet att Danmark inte är svenskt och inte heller tvärs om fast vi haft 12 krig, (Sverige-Danmark 8-4 och ett himla sjå runt Älvsborg), och att vi gjorde upp det sista på 1800-talet. Då vi fick Norge. En stund. Men, det är en annan..historia.

Ytterligare en historia.. är påsken och kommer ni ihåg varför mer än att man äter ägg? Ägg symboliserar ”återfödelse och fruktbarhet” och inom kristendomen firas påsken till minne av Jesu död och uppståndelse.
Skärtorsdagen – Den sista måltiden (och enligt folktron den dag då häxorna kvastledes åkte till Blåkulla.
Långfredagen – Kristi korsfästelse och någon kanske kommer ihåg att fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet i Sverige. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda.
Påskdagen – Kristi uppståndelse och den kristna kyrkans största dag, en firar och festdag. Sen är detta helgen då man ska passa sig för alla utklädda barn, alternativt ha godis hemma när de kommer som småhäxor med sina målade kort, labradorögon och vägrar gå av farstubron tills de fått nått. (Inte att förväxla med Halloween.) Vill ni redan nu förbereda er till tex 2012 så infaller påsken då den 8 april 2012, 31 mars 2013 och 20 april 2014 vilket har att göra med att påskdagen infaller för de västliga kyrkorna enligt Don Knuths påskformel:
int easter(int year)
{int g, c, x, z, d, e, n;
g = year % 19 + 1;
c = year / 100 + 1;
x = (3 * c) / 4 - 12;
z = (8 * c + 5) / 25 - 5;
d = (5 * year) / 4 - x - 10;
e = (11 * g + 20 + z - x) % 30;
if ((e == 24) || ((e == 25) && (g > 11)))
e++;
n = 44 - e;
if (n < 21)
n += 30;
n += 7 - (d + n) % 7;
return n; /* Om n > 31 kommer Påskdagen i April */}

Vill ni inte räkna själv kan ni välja att tro mig fram till 2015, eller kolla er egen almanacka för nu tar jag lite påskledigt och ska måla ägg med familjen. Snart. Ha en bra och LUGN påsk på er, Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar