fredag 15 april 2011

Brandmän till sjukhus och utan vatten


Brandmän till sjukhus - Södertälje - www.lt.se

Tre brandmän skadades i samband med släckningsarbetet då en tegelvägg plötsligt rasade över dem i Södertälje igår. Ser ni dramatiken i bilden? Nu verkar det gått förhållandevis "bra". Läste också en del kommentarerna under artikeln:

"Hoppas allt går bra med er, Hoppas arbetsmiljöverket startar utredning för att se hur detta kunde ske, Hoppas allt går bra, tänker på er som har livet som insats för att hjälpa och skydda oss invånare i samhället!!!! Tänker på er och era familjer , ber en bön!!, Det hände förmodligen pga att två faktorer samverkade! 1. Brandmän tillhör en grupp i samhället som arbetar under farliga förhållanden men ändå visar en otrolig lojalitet mot uppgiften som är att rädda människor och egendom. 2.En brand skapar osäkra förhållanden och förlopp som är svåra att förutsäga. Jag hoppas man kan dra slutsatser av den här, förmodligen unika, händelsen som gör att räddningstjänsten kan bli ännu lite vassare!"

Instämmer, är den korta kommentaren. Sen inte bara hoppas utan förutsätter jag att Arbetsmiljöverket redan är kontaktat. Detta är en arbetsplatsolycka och även polisen skall egentligen engagera sig. Egentligen. Vi får se. Just nu är det viktigaste att det går bra för de skadade och att de får sitt i den röra det alltid blir runt sådana här situationer. Inte bara en utan flera undersökningar kommer säkerligen att startas runt detta och om inte, ser BRF till att det blir så. Så-det-så, för vi har faktiskt som facklig organisation det ansvaret mot våra medlemmar.

I Sandviken har man haft det besvärligt inatt vid Sandvik.
Klockan 03.40 hördes flyglarmet står det i lokalpressen och strax efter varnade man allmänheten i radion för kemikaliefylld rök. En brand i en lokal med kemiska bad hade spridit sig till taket. http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.2957495-storbrand-pa-sandvik Taket har nu ramlat in och det ska även brinna en del i angränsande lokaler fortfarande nu på morgonen men man har det under kontroll med bara vanlig brandrök, inte giftig rök, enligt inre befälet vid räddningstjänsten. Branden var svårsläckt eftersom man inte kunde använda vatten i släckningsarbetet uppges det. En stor lokal som brinner för fullt och ni kan inte eller måste vara väldigt försiktiga med, att använda vatten, tänk lite på det.
Många insatser har speciella förutsättningar.

– I början var vi fem man, men det hade nog inte gjort någon skillnad om vi varit 25 man. Det hade varit totalkört i alla fall, säger Lars-Åke Stevelind, räddningstjänstens insatsledare på plats i Södertälje och det är den känslan bilden till inlägget skall illustrera. Både i Södertälje och i Sandviken, ibland är det "besvärligt", speciellt i början. Nu är det snart början på helgen så nu är det dags att göra ett fredagsryck och få undan lite mer från skrivbordet. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar