lördag 2 april 2011

LO-bas träffade brandmän som ratat och flytt Kommunal - Nyheter - Kuriren - Norrbottens-Kuriren


LO-bas träffade brandmän som ratat och flytt Kommunal - Nyheter - Kuriren - Norrbottens-Kuriren LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist hamnade mitt i en facklig maktkamp, när hon besökte Luleå på onsdagen. Hon träffade brandmän och fick reda på att hälften av dem lämnat Kommunal och gått med i partipolitiskt obundna Brandmännens riksförbund, BRF.

Maktkamp? Nja för jag ställer inte helt upp på: "för att nå framgång fackligt bygger det på att vi går ihop. Vi ska inte konkurrera med varandra", som hon uttryckte sig. För då bör det ske på lika villkor och inte med systematiska försök att stänga ute och en schysst konkurens gynnar de vi egentligen är till för, våra medlemmar, alltså brandmännen.
Man kan samverka på många sätt och nog vore det väl, som på bilden, det bättre med ett träd till?

Ulla Lindqvist hamnade också lite snett när hon ombads att gissa en brandmans grundlön. Han sade att han varit brandman i 35 år och började jobba som 18-åring. LO-basen gissade på 26.000 kronor i månadslön. Hon fick svaret att det var drygt 3.000 kronor för mycket. Sen att arbetstider och möjlighet till mer flexibla semesterperioder helt är lagreglerat och inte kan, om man vill, delvis läggas i ett förbättrat kollektivavtal förutom ”bara” löner nämndes inte tydligen. ”Vi var en jätteliten grupp i det stora facket men vi ska inte behöva stå tillbaka” är helt rätt i alla delar förutom att den jättelilla gruppen numera, och för varje vecka, blir än mindre. Omvänt är det för BRF. Undrar om det ha att göra med att vi företräder bara brandmän, med och av brandmän, och jag som vice Förbundsordförande hos oss hade gissat på 23 500 kronor. Hade jag fått "5 minuter i datorn" hade jag förmodligen kommit närmare än 500 kronor fel men då som Förhandlingschef för det enda branschförbundet inom detta område. I inlägget den 28 mars finns en annan brandman som i då får ses som högavlönad i förhallandet mot detta. Jag har jobbat i 22 år och har en lön på 23 400 kronor.

Jo vi har en fördel när vi slipper blanda ihop löner och olika förhållanden för andra kategorier, det medges, men ansvaret för att vi, dvs brandmännen, är där de är, det vilar väldigt tungt på Kommunal så vi får hoppas att detta är och var starten på ett uppvaknade. Oavsett om det sker i konkurens eller samverkan så finns BRF här och vi är inte alls främmande för "att nå framgång fackligt bygger det på att vi samarbetar men då måste Kommunal också i handling visa det. Jag tror dessutom att det är lite bråttom för Kommunal, och inte bara för att behålla de runt 2000 medlemmarna som är brandmän, utan också för att få lugnet så inte andra grupper i "det stora förbundet" börjar tänka i samma banor; ett branschförbund för, bussförare, vaktmästare mm och mm. Vi har argumenten till varför inte, och varför brandmännen ÄR unika, och här kan vi också samverka och samarbeta. Eller inte. Hade´

2 kommentarer:

  1. I Rsyd har Kommunal förhandlat fram en generell löneökning på hela 2% för brandmannakollektivet. Jo vi är ju höginkomsttagare inom kommunals avtal. Hur länge ska vi fortsätta acceptera detta???

    SvaraRadera
  2. Inte alls Assar och håll utkik efter nästa nummer av SFF. En liten start och hint i vad som är på g.. / BRF-Peter

    SvaraRadera