lördag 9 april 2011

89-åringens liv gick inte att rädda - Eslöv - Skånskan.se


89-åringens liv gick inte att rädda - Eslöv - Skånskan.se

Den 89-årige man som lämnades i en brinnande lägenhet på Karidal i sex minuter i väntan på förstärkning från räddningstjänsten har avlidit. Nu vill mannens barn få igång en debatt om besparingarna inom räddningstjänsten. ”Han sprang ut för att hämta hjälp men hittade ingen och när han skulle ge sig in i lägenheten igen gick det inte att ta sig in och hela tiden hörde han faderns skrik inifrån lägenheten”.

Läs gärna artikeln och försök tänka er in i vad som står och vad som beskrivs konkret från verkligheten. En verklighet som är och blir konsekvenser av vad handlingsplanerna anger. En handlingsplan för räddningstjänsten är ett styrande kvalitetsdokument som anger när, var och hur och skall vara så bra att man kan förutse och förstå. Även som lekman och oinvigd. Om de beslutande hade förstått det som sonen Rolf Möller försöker beskriva hade man då tagit beslut om denna ambitionsnivå? Jag vet inte man jag tror inte det och om det stämmer det jag hört, att förundersökningen från Räddningstjänsten SYD inte anser att den egna insatsen på något sätt behöver utredas eftersom den så kallade ”dockningen”, när förstärkningen kom, fungerat bra, ja då blir man betänksam. Istället sägs det att denna händelse skall vara intressant ur ett boendeform och brandlarmsperspektiv. Visst, men också, kan jag tycka för nog är det märkligt att det skall vara så svårt att granska sig själva.

Dockningen fungerade, bra det, men en klapp på axeln från en del organisationer är som en halv meter från en spark i arslet, när man inte förstår eller ignorerar såväl medborgares som personalens oro och det känns inget bra. Hela idén med en granskning och utvärdering är ju att upptäcka saker som man kan göra bättre och rent konkret här, försöka undvika att fler drabbas av det som drabbade denne man och hans familj. Då måste alla aktörer vara med inte bara de utanför räddningstjänsten och det känns lite sådär med en organisation som aldrig erkänner ett fel. Alla gör fel, men när man inte inser och tillstår det, då har man större problem, för det går ju inte att göra bättre. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar