fredag 29 april 2011
kolesterol och fiske
På väg hem från Ungern och det blir en del inlägg om det sen när jag har allt material samlat men på DN Debatt skriver man att ”Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män” Ha, vad var det jag sa och sagt. http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man och med ljumma känslor tänker jag lite på den företagsläkare vid räddningstjänsten som höll på att behandla ihjäl mig.
Han hittade nämligen ”något förhöjda” kolesterolvärden vid den årliga hälsokontrollen och trots att detta var bättre än året före beslutade han att det var dags för krafttag. Efter otaliga hjärt och kärlundersökningar, en del med radioaktiva isotoper samtidigt med maxade arbetsprov, konstaterade sjukhuset att man hade, en då, kärnfrisk 30 åring. Sjukhuset alltså, inte företagsläkaren. Han skulle bara hitta något och gav sig på njurar, lever och: -Aha, du har fått ett diskbrock! -Jo men det är en arbetsskada efter en bussolycka där jag… -Bra, bra då behandlar vi det och med elstötar och massage och vi har en nya anläggning som..I över ett år höll jag på och undersöktes totalt och var nog vid den tidpunkten en av Sveriges mest undersökte friske person som dessutom medicinerades med kolesterolsänkande läkemedel. Artikeln avslutas med; I dag har antalet statinbehandlade människor, (de kolesterolsänkande läkemedlen), i Sverige för länge sedan passerat en halv miljon och en stor del av dessa utgörs av friska människor vars enda ”sjukdom” är högt kolesterol. Dags att ta hänsyn till vetenskapen?
Jag gjorde det för 20-år sedan och har inte ätit en enda tablett sedan dess. Vidare tror jag fullt ut på ”What goes around comes around” och jag har senare i livet träffat denne doktor flera gånger. Men, då jag var jag inte ”patient”. Han är inte doktor längre, heller..
Nu ska det flygas och kastas in i en bil på Arlanda som för mig till flugfiskepremiären och det är samling, om inte vid pumpen, så i Flen på eftermiddagen. Middag ikväll innefattande byte av fiskehistorier och justering av utrustning. Sneglande i flugburkar och kanske rent av en avec till kaffet för att direkt imorgon bitti, se en gubbhög som rusar ur stugan för att få första och sen största fisken. (Jag har hittat en riktig dräparfluga i Boden som jag kommer att gömma för nyfikna fiskebröder och låta tala för sig själv. Har aldrig känt mig så säker på att kunna förlöjliga dem i lördags-middags-diskussionen, men psssst, detta är en hemlis.) Kommer jag att tänka på kolesterol något mer denna helg när det på bilden bara väntar på mig. Tror jag. Hade´
torsdag 28 april 2011
”World Day for Safety and Health at Work”
Idag, den 28 april är det ”World Day for Safety and Health at Work” och det pågår en rad aktiviteter i Sverige och internationellt.
Jag är I Ungern. ”Friska Brandmän”, ett projekt som syftar till att utveckla rutiner och metoder som skapar en bättre och hälsosammare arbetsmiljö för brandmän har vunnit en Good Practice Award från Europeiska Arbetsmiljöbyrån i Bilbao. Priset delas ut i Budapest idag under Ungerns EU-ordförandeskap. Projektet som från början var ”förhindra cancer hos brandmän” bedrivs av Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting med referenspersoner från MSB och AV har alltså fått stor internationell uppmärksamhet. Kul och grattis på oss. Pressmeddelande har eller kommer att skickas ut från SKL under dagen som beskriver detta mer och där det finns kontaktpersoner att ringa för intresserade.
Nu ska jag leta på resten av delegationen. Alltid sist.. tack bloggandet :-) Hade´
onsdag 27 april 2011
Snabbare med bara en vid ratten
Tjugofyra7 - Snabbare med bara en vid ratten
Jag pratade med en av fiskekompisarna som erbjöd sig att ta lite packning till helgens fiskafänge åt mig. Jag ska först till Budapest för jobbets räkning och åker direkt till premiärfisket och packningen skulle annars får vara i bilen på Arlandas parkering. Jag avböjde och då säger han; "men fluglinorna kan jag ju ta i varje fall så de inte förstörs i solen om det blir varmt". Och då slår det mig, och jag måste erkänna, jag hade inte packat upp dem än sen i höstas. Eller något annat heller mer än ställt in grejorna i förrådet. Det är gjort nu, och nedpackat igen, och vilken tur jag inte sparde någon fisk..
Jag är på väg till eller är i Budapest…då BRF tillsammans med Kommunal och SKL/Pacta, men mer om detta sen, var så säkra. I bloggen i länken ovan skriver Sandra Danielsson, brand- och riskhanteringsingenjör, om svensk räddningstjänst. Sandra är en duktig debattör och vill gärna provocera, väcka och ruska om, och vet man det borde man kanske förhålla sig till det. Jag brukar kunna göra det och det ligger i min yrkesroll men solen har fläckar och ibland är, och blir man, lite tröttare än vanligt. Det blev jag här och reagerade över formuleringen, citat; ”Jag börjar med en svår fråga: Hur många deltidare behövs för att köra en brandbil?” Mitt svar var;
..och nog för att jag vet att du vill provocera och att jag egentligen inte borde kommentera men, slumpen gjorde att jag dels inte sett detta inlägg förrän nyss och sedan faktiskt idag, blivit intervjuad av en brandingenjörsstudent gällande fackets syn på FIP-bilar. I stora drag är det som Stefan skriver och beskriver men ibland kan provocerandet gå lite för långt, och det i sin tur kan faktiskt i sig, skapa ”problem med vilja, flexibilitet och att se det positiva”. ”Jag börjar med en svår fråga: Hur många deltidare behövs för att köra en brandbil? Du skriver själv att detta ”varit en stor fråga” och varför inte behålla den där, i att ha varit, och inte sparka in dörrar som är öppna, för vissa områden/stationer helt nödvändiga. Sverige är stort, långt och olika men jag är övertygad om att ett är lika, som svar på din dumförklaring av en hel yrkeskategori. Det hade känts lite bättre med hur många brandmän..men du kanske skriver som du tänker. Det gör jag. Oftast. // BRF-Peter
I mina ”tips för blivande förhandlare inom BRF” kan man bland annat läsa:
• Var väl förberedd
• Undvik egna reaktioner, lyssna istället
• Avbryt inte
• Var inte rädd för tystnader
• Bygg upp förståelse för motparten
• Tappa aldrig fokus på egna mål
• Var trovärdig och lyhörd
• Ljug aldrig
Undvik egna reaktioner står det och i detta menas också, ”tappa inte humöret” . På fotbollsplanen får du ett gult eller rent av ett rött kort och jag delar ut ett gult till mig själv. Men, jag är, må erkännas, fortfarande lite sur för just en enda mening, "Hur många deltidare behövs för att köra en brandbil", som jag ser lite som ett norge-historie-plagiat och visst, det kan vara lite prinsesse-på-ärten-aktigt, men det tar jag. Hade´
tisdag 26 april 2011
Tjernobyl
I dag den 26 april har precis 25 år gått sen kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Den 10:e augusti skrev jag om brandmännen där http://brf-peter.blogspot.com/2010/08/tjernobyl.html och sedan dess har det blivit fyra inlägg om Japan och Fukushimas kärnkraftverk i relaterade inlägg. Är jag för eller mot kärnkraft kan man undra? Det undrar jag med. Jag har inte kompetensen själv att egentligen veta och förstå utan faller för känslor och intryck men visst ville jag gärna få bort detta elände som skadar utan att synas, bara det, att inte se vad man skall vara rädd för, men, vad finns för alternativ? Inga som räcker för tillfället sägs det och jag vill gärna ha ”ström till min dator” och att andra mindre bemedlade också ska kunna få det. Hade´
måndag 25 april 2011
"Eslöv måste betala för rökdykare igen"
"Eslöv måste betala för rökdykare igen" - Eslöv - Skånskan.se Lesley Holmberg och Folkpartiet är nu beredda att lyfta frågan för att återigen få en 1+4 styrka i Eslöv. – Det här var en het fråga redan 2008 när vi gick med i Räddningstjänsten syd. Vi var kritiska men fick ge oss i slutänden. Nu har vi sett vad beslutet innebar och då är det dags att ändra förutsättningarna. Tony Hansson (S) som sitter med i direktionen för Räddningstjänsten syd och menar att det är svårt att se frågan ur ett snävt Eslövsperspektiv. Varför då undrar jag? Eslöv är en del i Rsyd och en del som uppenbart "haft bekymmer". Har man lika bekymmer på fler ställen i förbundet bör väl kanske även "fler ställen" tas in och granskas och då kan Eslöv gå före.
Förbundet har ökat med ett Eslöv sedan starten men.. man har sedan 2006 gått från 529anställda till 478, 2010. Minus 51 samtidigt som man ökat den administrativa sidan. Befolkningen, och sannolikt riskerna, har däremot ökat med nästan 34 000 personer i området. Hur många är 34 000 personer då? Ja, Eslövs kommun har enligt SCB 31 587 innevånare, Kävlinge 29 013 och i Malmö har bara stadsdelen Södra Innerstaden cirka 34 000 invånare.
För att kunna förbättra något måste man erkänna att det kan finnas problemen. Detta ska inte ens behöva påpekas, egentligen, men finns en kultur av att inte erkänna att man överhuvudtaget kan ha fel då har man inte bara problem. Man har gigantiska bekymmer. Min drömorganisation jobbar efter sanningar, kritiskt tänkande och vetenskapliga ställningstaganden utan att snegla på professionella särintressen och politiska förväntningar. Den finns knappast fullt ut men en organisation som visar en oförmåga i att ta till sig kritik väcker frågor om man egentligen överhuvudtaget bryr sig. Bryr sig om vanliga medarbetare och vanliga människors oro och i vissa fall, faktiskt, förtvivlan.
Att svara är inte att bara svara med de välplanerade färdiga svaren på de ”förväntade frågorna” och styra in de oväntade till ”rätt ram och fålla” utan faktiskt också, att säga något. Något annat än de vanliga övergripande och sammanfattade plattityderna.
Tony Hansson står fast vid att Eslövs styrka bygger på en ”avvägning av många faktorer”. Han kunde lika gärna säga; det här är för komplicerat för er att förstå så det är ingen ide jag förklarar för hitintills har ingen faktiskt gjort det. Nedvärderande och nonchalant kan man tycka.
Vad och vilka faktorer, jag tror att många är intresserade, och faktiskt, kan bedöma dem för det är många runt om i Sverige som tittar på Rsyd nu. Hade´
Kalkon och kanon
Kommunalrådet Ulla-Maj Andersson jag skrev om tidigare relaterat till Nordmalings arbetsmiljöproblem i kommunhuset har blivit förstanyhet på Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12926451.ab
Lite sent kanske, eller nyhetstorka? Till och med utländska medier har varit före:
A mayor in Northern Sweden has been told she is no longer welcome inside the town hall, because she is a health and safety issue, reports Swedish Radio News. Social Democrat Ulla-Maj Andersson has been told by the council's head of administration that she will have to work somewhere else, as council workers and bosses have complained about angry tirades and threats aimed at them.
An independent investigation into problems at Nordmaling Council found that almost 100% of the respondents had complained about the mayor's actions. The mayor cannot be fired, as she is an elected official, she can only be forced to quit if her Social Democratic party decides to remove her. Swedish Radio has tried to get a comment from the party leadership, but they have so far been unable to get a statement. Ulla-Maj Andersson is refusing to comment on the issue, and will now have to find a new office in the town after Easter. Nordmaling blev då internationellt kända men kanske inte på det sätt man som kommun vill bli.
Sen har jag lagat till mitt livs första kalkon. ”Göra en kalkon” är något annat och det har jag passerat många gånger, och kommer troligen hamna i fler, men här handlade det om nått man skulle kunna äta. Också. Samtidigt skrev jag några artiklar och har ett litet bisyssle-konsultjobb att dona med över helgen och då ramlade jag över detta: http://grenfeldt.com/ge-mig-nat-att-tro-pa En bloggande kille på 25 år som heter Jonas Grenfeldt och som jag inte har en aning om vem det är eller ens att han fanns till för 10 minuter sen. Jag citerar; ”….och jag kan inte låta bli att tänka. Vi som svenska medborgare har ingått ett kontrakt med svenska staten (och dess kommuner) som går ut på att vi betalar skatt och i gengäld får vissa tjänster utförda.
-Sjukvård i alla former (primärvård, långtidsvård, äldrevård) är till exempel en av dem.
-Utbildning (grundskola, gymnasium, högskola) är en annan.
-Skydd mot inre hot (polis, brandkår, rättsväsende), den tredje.
-Skydd mot yttre hot (militärt försvar) den fjärde.
-Fungerande infrastruktur (vägar, järnvägar, flygplatser, vatten, elektricitet) den femte.
-Kontroll (monopol) av spel och alkohol den sjätte.
-Pension som tack för lång och trogen tjänst den sjunde.
-Solidarisk hjälp (sjukpenning, försäkringskassa, socialbidrag) den åttonde.
-Chansen att hjälpa andra (flyktingpolitik, bistånd) den nionde.
Och ja, merparten av dessa saker kan vi inte klara själva, och det är helt rimligt att vi därmed betalar för dem. Men vad är det egentligen vi får för världens näst högsta skattetryck? Vad får vi för över 46 % av de pengar som annars hade varit våra att spendera fritt?....”
Och han avslutar; ”Kan någon snälla, och jag är gravallvarlig nu, berätta för mig varför jag ska betala skatt? Som egenföretagare är mitt skattetryck dessutom bra mycket högre än 46,9 % – mer än hälften av allt jag tjänar försvinner innan jag får möjligheten att handla momsbelagda varor för det.”
Han får svar av den här killen; http://www.wedholm.net/
”Jag håller med dig om att skatten är en betalning för det vi gemensamt nyttjar, t.ex. sjukvård, vägar och säkerhet. Att det dyker upp fall där vissa inte får den service de förtjänar ser jag som ett tecken på att några har lovat mer än de kan hålla. Det kanske är dags att slopa kostsamma förbättringsreformer i valstriden och istället fokusera på att bibehålla det vi har. Det går inte att lova nytt när det man redan har blir allt kostsammare att upprätthålla. Vi kanske t.o.m. måste skära ner på viss service för att behålla det vi värderar mest.
Går inte ekonomin ihop finns det två lösningar, nedskärning eller skattehöjning. Dem som röstar på dyra men lockande vallöften måste också vara beredda att få den kostnaden på skattsedeln. Dem som röstar för skattesänkning måste vara beredda på lite sämre offentlig service.
Personligen har jag inget emot en lite sämre service på flera områden om jag vet att det kan göra större nytta inom t.ex. sjukvård eller kommunikationer.”Otroligt intressant och en hel del klokskap; ”fokusera på att bibehålla det vi har. Det går inte att lova nytt när det man redan har blir allt kostsammare att upprätthålla. Vi kanske t.o.m. måste skära ner på viss service för att behålla det vi värderar mest” och naturligtvis läser jag in räddningstjänsten där. Två nya bloggar jag kommer kolla en hel del på men, hur gick det med kalkonen? Jo jag lyckades Goggla fram råden som räddade middagen och hittade dessutom en video på hur man trancherade kalkoner, lite snyggt. Så, nu är jag tranchemästare. Om…jag får säga det själv. Hade´
söndag 24 april 2011
SOS Alarm granskas efter dödsfall
SOS Alarm granskas efter dödsfall - DN.SE På tisdag kommer MSB att granska Emil Linnells dödsfall. – Fallet handlar om kompetens och rutiner, frågor som vi ska kontrollera, säger Eleonor Storm, handläggare på MSB. I kommentarerna kan man läsa från en signatur, jurist; MSB i all ära - men dom har inget med det här tragiska dödsfallet att göra! Det är Socialstyrelsen. Återigen har DN misslyckats i att presentera den sanna bilden. Läs på hur alla avtal är konstruerade! Avtalet med Staten! Avtalen med Landstingen. Lite beklämande att inte MSBs utredare inte heller är påläst. Sen när blev det MSB:s uppgift att ställa upp krav och granska vad en hälso - och sjukvårdspersonal gjort i yrkesutövningen?
Fel, fel, fel åtminstone nästan... för: Mellan Svenska staten och SOS Alarm AB finns ett alarmeringsavtal som reglerar SOS-tjänsten och vissa alarmeringstjänster. MSB har i uppgift att utöva tillsyn och kontroll över att SOS Alarm AB uppfyller åtagandena enligt alarmeringsavtalet.Avtalet består av 18 olika punkter som styr hur SOS Alarm ska hantera SOS-tjänsten på ett effektivt sätt.
SOS Alarm ska enligt avtalet
•driva SOS–centraler som upprätthåller SOS tjänsten för nödnumret 112 i hela landet
•erbjuda samtliga kommuner, landsting och statliga räddningsorgan att träffa avtal för anslutning av alarmeringstjänster
•utnyttja positionering av 112- samtal där så är möjligt i fast och mobil telefoni
•ansvara för samhällsinformationen
•utveckla SOS-tjänstens innehåll i takt med att omvärldens behov, samhället och tekniken förändras
•följa och medverka i det internationella samarbetet och utvecklingen inom området
•sammankalla och ansvara för ett 112- råd
•lämna en årlig verksamhetsrapport till regeringen
•fullgöra åtaganden även vid större krissituationer eller extraordinära händelser.
Men...
Alarmeringsavtalet omfattar bland annat inte hur ambulanser ska dirigeras efter att SOS- operatören har konstaterat att den hjälpsökande är i behov av ambulans. Avtalet omfattar inte heller det fortsatta arbetet med att larma ut räddningstjänsten enligt olika larmplaner efter att SOS-operatören har konstaterat att räddningstjänsten måste larmas ut. Detsamma gäller för polisen. Detta innebär att kommuner, landsting och polis tecknar egna avtal som styr hur det fortsatta samarbete ska gå till efter att SOS-operatören har konstaterat vilka hjälpresurser som behövs.
Detta ger några frågor; konstaterade operatören att det fanns ett hjälpbehov eller inte och utifrån vilka direktiv. SOS-avtal med staten eller SOS-avtal med landstinget i Stockholm. Kom operatören förbi: En SOS-operatör ska genom intervju primärt fastställa vad som har hänt och var det har hänt.
Oavsett så tycker jag det är helt rätt och MSB ska in i detta men tillsammans med andra aktörer där inte minst, eller kanske främst, Socialstyrelsen har ett stort ansvar i just då denna händelse. Också. För granskningen behövs då grundtanken med ett nödnummer och allt där runt omkring, är i all sin enkelhet genial men vart har kvaliten, utveckling och framförallt ödmjukheten i uppdraget tagit vägen. Så mycket klagande, så mycket påstådda fel och så till synes liten verkstad i att bemöta detta, röner nu, förhoppningsvis, ett omtag och ett förbättringsarbete som syns. Däremot kommer man troligen, vi får se, inte hitta fler syndabockar än en sjuksköterskas felaktiga agerande men jag kan stå ut med det om det blir resultat som syns och inte allt hamnar i en svensk-lagom-utrednings-fil som konserverar och tar hänsyn. Hänsyn till andra än den som lånar sitt namn som en slags medial blixt-från-klar-himmel för att det måste vara slut och stopp nu; Lex Emil Linnell. Hade´
lördag 23 april 2011
Land Of Confusion
Kommunalråd i Nordmaling utpekas som arbetsmiljöproblem - TCO-tidningen Kommunalrådet kränker sina medarbetare, och är ett arbetsmiljöproblem. Situationen är allvarlig och åtgärder behöver vidtas. Slutsatserna i Previas rapport är uppseendeväckande och har skakat om rejält i kommunhuset i Nordmaling. Spänningen mellan tjänstemän och politik har tagit sig till nya höjder, eller bottnar, och kommunen har även kontaktat Arbetsmiljöverket för stöd och vägledning . Söker man lite snabbt på vad då detta kan vara blir man minst sagt häpen. Lyssna själv; http://svtplay.se/popup/minispelare/v/2315643/vasterbottensnytt/se_hela_intervjun_med_ulla-maj_andersson?bmp,k104714,1,f,-1/pl,v,,2334149= och här är kanske början till slutet på denna konflikt:
http://www.folkbladet.nu/251654/2011/04/21/ulla-maj-andersson-lamnar-kommunhuset
Har det hänt förr och fanns och finns detta i andra kommuner? Här pekas Eslöv och Södertälje ut av SKL;s husorgan: http://www.dagenssamhalle.se/nyheter/kommunchef-trottnade-naer-kommunalrad-lade-sig-i-2768 Om jag sammanfattar;
Bland de mest svårlösta problem som finns inom arbetsmiljöområdet så utgör besvärliga chefer och/eller politiker de allra mest utmanande. Och..pinsammaste om de får gå för långt.
Länkar i titeln till Genesis - Land Of Confusion, en låt om politiska problem och det kalla kriget. Fast på 80-talet. Hade´
fredag 22 april 2011
Hejja Bosse (tror jag)
Samhällets mångfald ska synas hos räddningstjänsten - hd.se
Med hjälp av bidragspengar från europeiska socialfonden, ska Landskrona räddningstjänst, tillsammans med Räddningstjänsten Syd, som är en samorganisation för flera olika skånska kommuner, dra igång en lärlingsutbildning till hösten. Den 1 oktober startar en tio månader lång utbildning för sammanlagt 20 ungdomar i åldern 20-24 år. För att kunna söka till utbildningen måste man vara arbetslös eller befinna sig i övergången mellan arbetsliv och studier. Målet är att hälften av deltagarna ska vara kvinnor. Här kan du läsa mera; http://www.rsyd.se/NyhetsArkiv/Aktuella-handelser/ESF-medel-for-tva-skanska-raddningstjanstprojekt/
http://gt.expressen.se/nyheter/1.2410618/orsak-till-bilbranderna-nagon-vill-markera och polisen tycker sig se ett mönster i stadsdelsupproren i Göteborg de senaste två åren. Bilbränder, stenkastning mot räddningstjänsten och polis och annan skadegörelse startar ofta med att någon ”viktig figur i området” återkommer från fängelse eller LVU och måste på något sätt markera, säger Mats Palmgren, biträdande polischef i Storgöteborg. Det handlar ofta om grupper på 10-20 personer som agerar. De flesta kända av polisen och sociala myndigheter sedan tidigare som i vissa fall drar med sig lovlediga yngre ungdomar.
Och snart är det sommalov…
Räddningsförbundet, Närf, backar på förslaget om nedskärningar. I stället ska personalstyrkan utökas. – Medborgarna ska kunna känna trygghet, säger direktionens ordförande Bo Carlsson. Som också säger, håll i er nu; – Det är viktigt att vi har ett gott förhållande till dem som jobbar. Hatten av för Bo och tänk att få höra det av flera ordföringar. Jag skriver det igen: – Det är viktigt att vi har ett gott förhållande till dem som jobbar, och lägger till, det funkar inte annars. I längden. Stefan Fransson, Brandmännens Riksförbund, pekar på vikten av de fyra nya heltidsanställda och hoppas att den nya tjänsten inre befäl kan bli ett lyft. – Det kan ge oss ute på fältet en bra uppbackning från början vilket kan spara både tid och stress. Bra jobbat på er allihopa. http://ttela.se/start/regionalanyheter/1.1189817-narf-backar-efter-motstand
Nu ska den årliga påskpromenaden till svärföräldrarna förberedas och sen genomföras. Matsäckar, hund och ”barn” och en och en halv timmes ”fysisk aktivitet” där mesta energin brukar vara att få hunden med sig från allt roligt i skogen. Förr var det lite lika med barnen men sen de blev ungdomar får man vara glad att de överhuvudtaget är med. Det har vi inte sett än visserligen. Nu ska det kokas choklad, bredas mackor, (och smygas ned en liten konjak), och sen ätas kalkon. Om vi hittar den, vg se bilden,..så vi hörs. Hade´
torsdag 21 april 2011
Mot påsken
Gräsbränderna duggar tätt och i de nyhetskanaler vi nyttjar och som levererar brand och räddningsnyheter verkar det verkligen som om våren har kommit och att släcka de bränderna verkar en lika tacksam uppgift som att samla regnvatten i ett durkslag.. Mycket spring alltså.
http://www.dt.se/nyheter/dalarna/article961896.ece
Annat spring som man kan notera är att återigen är blufförsäljare som försöker sälja brandskyddspaket till överpriser i Brandskyddsföreningens namn .
Ett ofog och jag kan förstå om de inte är glada.
Det är inte kollegorna i USA heller, inte glada, då de har, som de tycker problem med privata räddningsföretag. Det företag de undrade över var Rural Metros vars största ägare är ett inte helt okänt företag för oss: Europas Falck A/S. Falk har köpt bolag inom räddningstjänstområdet i södra Kalifornien och på östkusten och expanderar också i andra regioner, inklusive Latinamerika säger de. Okey, säger vi ungefär när vi för trettioelfte gången förklarar den svenska modellen, våra lagar och regelverk och var och hur Falks verkar hos oss, i norden och i Europa. Känns lite som om Falks snart får ge BRF nått erkännande för i vår iver att inte lägga oss i en fråga vi inte kan och som är ”lååångt borta” blir det lite nästan som att vi försvarar bolaget ur ett nationalistiskt spår. Jo, jag vet att Danmark inte är svenskt och inte heller tvärs om fast vi haft 12 krig, (Sverige-Danmark 8-4 och ett himla sjå runt Älvsborg), och att vi gjorde upp det sista på 1800-talet. Då vi fick Norge. En stund. Men, det är en annan..historia.
Ytterligare en historia.. är påsken och kommer ni ihåg varför mer än att man äter ägg? Ägg symboliserar ”återfödelse och fruktbarhet” och inom kristendomen firas påsken till minne av Jesu död och uppståndelse.
Skärtorsdagen – Den sista måltiden (och enligt folktron den dag då häxorna kvastledes åkte till Blåkulla.
Långfredagen – Kristi korsfästelse och någon kanske kommer ihåg att fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet i Sverige. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda.
Påskdagen – Kristi uppståndelse och den kristna kyrkans största dag, en firar och festdag. Sen är detta helgen då man ska passa sig för alla utklädda barn, alternativt ha godis hemma när de kommer som småhäxor med sina målade kort, labradorögon och vägrar gå av farstubron tills de fått nått. (Inte att förväxla med Halloween.) Vill ni redan nu förbereda er till tex 2012 så infaller påsken då den 8 april 2012, 31 mars 2013 och 20 april 2014 vilket har att göra med att påskdagen infaller för de västliga kyrkorna enligt Don Knuths påskformel:
int easter(int year)
{int g, c, x, z, d, e, n;
g = year % 19 + 1;
c = year / 100 + 1;
x = (3 * c) / 4 - 12;
z = (8 * c + 5) / 25 - 5;
d = (5 * year) / 4 - x - 10;
e = (11 * g + 20 + z - x) % 30;
if ((e == 24) || ((e == 25) && (g > 11)))
e++;
n = 44 - e;
if (n < 21)
n += 30;
n += 7 - (d + n) % 7;
return n; /* Om n > 31 kommer Påskdagen i April */}
Vill ni inte räkna själv kan ni välja att tro mig fram till 2015, eller kolla er egen almanacka för nu tar jag lite påskledigt och ska måla ägg med familjen. Snart. Ha en bra och LUGN påsk på er, Hade´
onsdag 20 april 2011
”Jag behöver en ambulans, snälla”
”Jag behöver en ambulans, snälla” - DN.SE och vad säger man?
Att det "bara" är en operatör, nu avskedad, är en enkel och lättsåld förklaring men inte så lättsåld att jag eller någon, som vet hur det fungerar, egentligen, köper den. Här är den yttersta konsekvensen av vad egentligen vi hanterar inom blåljussfären. Och att de länkar i de kedjor som finns runt om måste fungera. De agerar på direktiv från beställaren, här landstinget, och det är lätt att inte se konsekvenser av det när man inte förstår, vad det egentligen innebär, i de olika beslut man tar.
Ytterst, för någon i nöd. Här är det konkret och tyvärr oreparabelt.
Jag skrev imorse innan "detaljerna" kommit ut i detta: Felaktiga bedömningar och där det finns en medicinsk risk, kan hamna och hamnar under Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och det finns en skyldighet att själv anmäla fall som är tveksamma, enligt en så kallad Lex Mariaanmälning men det känns för enkelt, för banalt, för lindrigt och:
"Bland det värsta jag läst på väldigt länge", kommenterade någon på DN.
Jag bara håller med. Kan någon göra något annat? Hade´
23-åring nekades ambulans – avled
23-åring nekades ambulans – avled senare av mjältruptur - Dagens Sjuksköterska Oerhört tragiskt men hur funkar det?
Vid intervjuerna i ett sjukvårdsärende använder larmoperatören ett medicinskt index som intervju- och beslutsstöd. Detta har tagits fram i samarbete med Svenska Läkaresällskapet och återspeglar den medicinska professionens syn på prioriteringar inom ambulanssjukvården. Indexet är integrerat i en teknisk IT plattform och med dessa hjälpmedel identifieras den uppringandes hjälpbehov och ger ett kvalificerat beslutsstöd i prioriteringen. På samma gång sker en dokumentation över ärendet. Vidare finns alltid tillgång till högre medicinsk kompetens i form av sjuksköterskor och läkare och under senare år har flera landsting/regioner tecknat avtal med SOS Alarm om att all ambulansprioritering ska ske av sjuksköterska. Arbetet sker enligt handboken för patientsäkerhetsarbete från Socialstyrelsen och det finns en skyldighet att ha ett ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet under samma myndighet. Felaktiga bedömningar och där det finns en medicinsk risk, kan hamna och hamnar under Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och det finns en skyldighet att själv anmäla fall som är tveksamma, enligt en så kallad Lex Mariaanmälning.
Men... det blir fel, ändå, vilket alla inom branschen är medvetna om och hela tiden jobbar med, och då blir man ju så klart nyfiken, då Rsyd infört ett system som beskrivs av dess chef så här:
"Vårt förebyggande och föregripande arbete ger resultat: Antalet utryckningar har minskat dramatiskt mellan 2009 och 2010. Den främsta anledningen är införandet av larmbefäl som sitter i SOS-centralen. Uppgiften är att prioritera inkommande larm, stödja den enskilde tills styrkan är på plats och stödja utryckningsstyrkan med information mm. Under 2010 räknar vi med att ca 5-600 inkommande larm antingen resulterat i en åtgärd av den drabbade eller av någon annan, eller i ingen åtgärd alls. Det positiva i detta är att beredskapen för ”riktiga” olyckor ökar och övningar, hembesök och annat arbete inte behöver avbrytas. Jag menar att detta visar att vi både är på rätt väg och att vi delvis lyckats med några av våra föresatser:
•att minska antalet olyckor och bränder,
•att den enskilde ska göra mer,
•att vår arbetsmiljö ska bli säkrare och bättre."
Katastrof-Karre högg i sin kommentar; Intressant att en räddningstjänst i alla börjar tolka och följa lagen om skydd mot olyckor. finns det en förteckning över vilken typ av händelser der är som Rsyd inte åkt på ? I så fall vill jag ha den. Att en bättre larmhantering skulle minska antalet olyckor och bränder är dock tveksamt. Händelsen har ju otvetydigt inträffat eftersom uppringarna har behövt hjälp. Det är ju själva utryckningen som minskat. Det enda som minskar olyckor och bränder är kunskap, information och utbildning.
Jag höll med Karre, igen, och skrev utifrån min erfarenhet från det inledande stycket i detta inlägg, och där det finns en skarp myndighet då det går fel och som aktivt är med och styr upp saker före, och delger andra organisationer vad som sker och varför, alltså Socialstyrelsen: Jag är positiv till detta i grunden men också intresserad av statistiken, kvalitetsdokumenten/manualerna som ger direktiven i hur, när och vad era larmbefäl agerar. Inom sjukvården finns liknande och det var och är ett himmla sjå att få till ansvarsfrågorna, bland annat, vill jag minnas. Samverkar ni med andra organisationer, är MSB på banan, är andra frågor och jag ser gärna lite mer info eller finns den någonstans på er webb?
Men, jag har inte fått nått svar. 5-600 inkommande larm är cirka 10% av totalen om jag inte missminner mig på den totala statistiken. Generellt ligger man nog på 25-30%automatlarm med och kan man dessutom kapa de med, säg 10% där också, ja klart att det finns ett intresse. Om, och ett stort OM, man kan göra detta på ett säkert sätt. Detta är så otroligt laddat och självklart för medborgaren, när jag ringer 112 kommer det hjälp, att ett enda fellarm kan välta hela tanken. I princip.
Därför borde MSB vara med som ägare/förvaltare av lagstiftnigen för någon form av insyn och delaktighet bör vara på sin plats så vi inte får helt olika regler och planer i olika delar av Sverige och så det går att utveckla deta eller delar i detta till och i flera organisationer. Evidens och kvalitativa planverk. För alla. Men jag upprepar. Jag är riktigt positiv i grunden men misstänksam och tveksam till implementeringen av ny verksamhet på detta sätt och, till detta utfall, minus 5-600 larm, om de nu inte bara står för brinnade papperskorgar. Men gör de det ska man kanske byta bransch och börja sälja..papperskorgar. De lär gå åt, ända tills de står mot en vägg tex., då blir det "ansvars-diskussioner". Är det den enskilde operatören eller organisationen som ansvarar och hur är det tydliggjort. Före. Också. Hade´
tisdag 19 april 2011
Medvind..är skönt
I Informationsbolagets Nyhetsbrev den 18:e april kan man läsa: En socialdemokratisk motion till riksdagen om bättre ekonomiska villkor för deltidsbrandmännen i framförallt glesbygden har godkänts av riksdagen, som nu skickar frågan vidare till regeringen med krav att se över vilka ekonomiska morötter och regeländringar som kan vara nödvändiga att vidta för att säkra den framtida rekryteringen.
Va…en till och hur har vi kunnat missa den??!!, var min reaktion för vi har väldigt goda kontakter med många politiker i skilda delar och över hela det politiska fältet och en hel del ringande och mailande till vårt politiska kontaktnät vidtogs. Oavsett så var det goda nyheter men nu har jag landat också och har konstaterat att det var det vi redan visste och jobbat och jobbar med. Bland annat, för det kommer troligen mer och kommer vi att låta någon enmans eller fåmansutredning att vara det som blir en egen sanning? Nej, och då förstår ni lite av nått av mina tidigare inlägg.. En stor :-) kan ett fackförbund som verkligen brinner för denna bransch tycka. Våra frågor ÄR på agendan och BRF har.. vår i luften och vinden i ryggen.
I motion 2010/11:Fö204 av Ann-Kristine Johansson (S) anförs att det behövs en översyn av deltidskårernas bemanning i syfte att förbättra rekryteringen till räddningstjänsten. Motionären påtalar i motionen att det har blivit allt svårare att både rekrytera och behålla deltidsbrandmän. Mot bakgrund av faktorer som försämrad ersättning, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och de generella förändringarna på arbetsmarknaden är det angeläget att en översyn av rekryteringsfrågan genomförs, inte minst för att belysa om ytterligare ekonomiska incitament eller regeländringar är nödvändiga för att trygga bemanningen framöver.
Även i motion 2010/11:Fö207 av Tomas Eneroth och Carina Adolfsson Elgestam (S) påtalas behovet av en översyn i syfte att förbättra rekryteringen till räddningstjänsten då deltidsbrandmännens insatser är helt avgörande – inte minst för att en fungerande räddningstjänst ska kunna finnas i mindre tätorter och på landsbygden. Orsakerna till problemen är enligt motionärerna många: försämrad ersättning, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och kanske framför allt förändringarna på arbetsmarknaden.
Utskottets ställningstagande för dessa två motioner var/är: Utskottet har vid en rad tillfällen under tidigare riksmöten behandlat frågan om rekrytering av deltidsbrandmän, senast i motionsbetänkande 2009/10:FöU9. I propositionen Stärkt krisberedskap – för säkerhets skull (prop. 2007/08:92) gör regeringen bedömningen att räddningsstyrkor som är organiserade med deltidsanställd personal (räddningsmän i beredskap) har stor betydelse för räddningstjänstverksamheten. Systemet med deltidsanställda brandmän bör därför enligt regeringen fortsätta. Utbildningen bör vara av god kvalitet och genomföras med fortsatt statligt finansiellt stöd. Regeringen har också i en skrivelse till riksdagen, En strategi för utvecklingskraften i Sveriges landsbygder (skr. 2008/09:167), konstaterat att den kommunala räddningstjänsten är en av organisationerna i första linjen, i fråga om samhällets förmåga att arbeta med skydd mot olyckor och krishantering, och att utbildningen för deltidsanställd personal inom räddningstjänsten är viktig för medborgarnas säkerhet och trygghet.
Utskottet konstaterar dock, i likhet med regeringen, att bl.a. befolkningsutvecklingen i områden där räddningstjänsten utgörs av i huvudsak deltidsanställd personal har en för rekrytering av personal ogynnsam utveckling. I glesbygdslänen och särskilt i den norra delen av Sverige närmar sig flera tätorter en situation där kommunerna tvingas minska personalen i räddningstjänstorganisationen och på en del platser ersätta eller komplettera denna med andra metoder för att hålla en rimlig säkerhets- och trygghetsnivå. Regeringen anser därför att det behöver prövas om det finns alternativa lösningar för att i första hand genom samverkan mellan s.k. blåljusmyndigheter (polis, kommunal räddningstjänst och ambulanssjukvård) uppnå en för medborgarna god tillgänglighet av hjälp vid nödlägen och en rimlig trygghets- och säkerhetsnivå avseende allmän ordning, säkerhet och hälsa.
Regeringen har uppdragit åt MSB (Fö2009/1961/SSK) att i samverkan med Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen, Länsstyrelsen i Västernorrlands län, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Länsstyrelsen i Örebro län lämna förslag till formerna för och finansieringen av ett försök att pröva alternativa lösningar. Kommunerna i respektive län ska bjudas in för att delta i arbetet. Försöksperioden ska omfatta fyra år. Om det visar sig vara lämpligt kan även andra allmänna aktörer än kommunal räddningstjänst, polis och ambulanssjukvård, t.ex. kommunala förvaltningar, involveras i försöken. MSB ska senast den 1 juni 2011 redovisa uppdraget till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet).
Utskottet konstaterar att regeringen även i budgetpropositionen för 2011 påtalar att det på landsbygden har blivit svårare att rekrytera deltidsanställd personal till räddningstjänsten och att alternativa lösningar behöver prövas.
Utskottet välkomnar naturligtvis de åtgärder som vidtas i syfte att uppnå en för medborgarna god tillgänglighet av hjälp vid nödlägen och en rimlig trygghets- och säkerhetsnivå avseende allmän ordning, säkerhet och hälsa. Utskottet anser dock att även andra faktorer spelar in när det gäller att lösa problemen med bemanningen av deltidsbrandkårerna. Det gäller t.ex. försämrad ersättning, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och de generella förändringarna på arbetsmarknaden. Utskottet anser att det är angeläget att en översyn av rekryteringsfrågan genomförs för att ta fram förslag på åtgärder som kan falla på statsmakterna att vidta. Översynen bör bl.a. belysa om ytterligare ekonomiska incitament eller regeländringar är nödvändiga för att trygga bemanningen framöver. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Utskottet tillstyrker delvis motionerna 2010/11:Fö204 och 2010/11:Fö207 (båda S).
Avslutar med en inledning från en skrivelse jag skickade till några intresserade politiker i..USA och Bryssel. Faktiskt relaterat, för vi tillhör ju det globala facket.. : BRF, Brandmännens Riksförbund or Swedish Confederation of Firefighters is a politically independent trade union's national organization for workers in emergency services in Sweden. Established in 1945, with the collective bargaining agreement since 1946. The union is by far the largest union in the Swedish rescue services….
Mer om detta, men sen, också. Hade´
måndag 18 april 2011
Hur och varför lyfter det, eller inte
Naturligtvis kunde ju inte helikoPetern som visades i förra inlägget flyga. Kolla igen så ser ni ju ….att vänstra bakhjulet är trasigt. Apropå högtflygande planer och antiplaner:
De välavvägda löneökningarna 2010 har varit ett viktigt bidrag till att Sverige snabbt återhämtat sig från krisen. Inför den kommande avtalsrörelsen – som ger ett delvis annorlunda utrymme för lönehöjningar – gäller det att också hitta avtalsnivåer som präglas av ansvar för samhällsekonomin. Det sämsta vore om förhandlingarna präglas av en attityd att ”nu ska man ta ut allt som går”. En facklig huggsexa driven av revanschlystnad leder bara till höga nominella löneökningar som inte blir något värda eftersom de driver upp inflation och räntor. Detta vore förödande och ett svek mot dem som står utanför arbetsmarknaden, skriver företrädare för Sveriges arbetsgivare. Skriver ett antal VD:ar i ett gemensamt utfall på DN Debatt med mera och så slutklämmen: Det vore ett grundligt svek mot de grupper som ännu står utanför arbetsmarknaden och som, för att komma ut i solen, behöver en fortsatt jobbtillväxt skapad av en stark ekonomisk tillväxt.
Förberedelserna inför den kommande avtalsrörelsen är i full gång alltså. Förhandlingarna inom industrins område kommer att påbörjas under hösten 2011 och övriga förbund startar i början av 2012. LO-samordningen bygger på att ett av de först slutna avtalen ska fungera som lönenorm för de övriga förbunden. Det blir med stor sannolikhet ett industriavtal. Industrin får alltså i viss utsträckning styra, men i gengäld förväntas industrifacken att backa upp de andra förbundens krav om satsning på de kvinnodominerade branscherna och på deras strävan efter att få upp de lägsta lönerna. LOs avtalssekreterare Per Bardh säger: - Den svenska ekonomin har återfått sin kraft mycket tack vare de uppoffringar som löntagarna gjorde under den ekonomiska krisen. När vi nu går in i löneförhandlingar i ett starkt ekonomiskt läge ska det synas i lönekuverten.
Ett antal bloggare och hundratals kommentarer följde, i stilen:
”Det är tack vare er bonusbaroner som ni arbetsgivare kommer att få en tuffare avtalsrörelse.” Här handlar det mycket om ”signaler” för det finns många, många tankevurpor, om, man förutsätter att folk redovisar inte undanhåller och betalar sin skatt och, jag har skrivit det förr och gör det igen: Jag har inget emot att man kan tjäna pengar och det ÄR ett konkurrensmedel. Skaffar man sig utbildning, erfarenhet och gör ett bra jobb, så vad bra då. Det som är bra för organisationen eller företaget är bra också för mig. Skatteresonemanget däremot, förenklat, och tex för en jämförelse mellan en person som tjänar 20 000 kr/mån och en som tjänar 50 gånger så mycket, 1 000 000 kr/mån, blir väldigt annorlunda efter skatt. Efter skatt är skillnaden nere i 29 gånger så hög lön. Skillnaden i hur mycket skatt de betalar är å andra sidan över 120 gånger så stor. En löneökning på fyra procent före skatt blir inte alls lika stor efter skatt. Inte för någon inkomst. Men det finns heller inget generellt omräkningstal, det slår helt olika beroende på inkomst. De som drabbas värst är de som har inkomster nära de båda brytpunkterna för statlig skatt (cirka 33 000-47 000/mån.) En löneökning på en procent före skatt varierar för normala inkomster i värde mellan 0,66 och 0,93 procent efter skatt.
Jag utvecklar detta mer sen och lägger man in en deltidsanställd brandman i resonemanget, och beräkningarna, ger en procent i ökning i princip…promille i handen att handla för. Nu behöver ju inte brandmän i gemen oroa sig för att komma upp till brytpunkterna för statlig skatt heller, men:
Helt klart är förväntningarna på löneökningarna betydligt högre den här gången för facken. En förklaring är självklart den förbättrade konjunkturen där majoriteten av företagen visar bra resultat. Kommunernas ekonomi är bättre och de svenska statsfinanserna förs fram som en framgångssaga. Sen har även ett antal fallskärmar, bonusar, chefslöner och politiska höjda arvoden varit och är uppe för debatt och i ett sådant läge är det inte återhållsamhet fackens medlemmar tänker sig. Ett annat skäl till att förväntningarna är höga är att det inom många sektorer finns ett djupt missnöje med nivån på de avtalade löneökningarna förra året. För många inom till exempel tjänstesektorn och handeln ansågs löneökningarna vara på tok för lite med tanke på de vinster företagen gjorde och knappt hade bläcket torkat på den uppgörelse som gjordes i kriskommunen innan de visade vinst. Stor vinst och som man istället lade på ytterligare överbyggd administration.
Vilka grupper kommer LO och Kommunal att "särskilt tillse" och finns brandmän med någonstans om ens i periferin? Redan nu kan man utläsa de svaren och drar man egna egoistiska slutsatser av det och är brandman, ja då finns det alternativ. Eller skylla sig själv. Om BRF är i klar majoritet i även det kollektivavtalsområdet då, vad händer?
Det blir en spännande avtalsrörelse 2011/2012.
Jag läste sen nyss på lt.se att ”brandmännen i Södertälje kritiserar brandberedskapen i stan” men inte mer, då detta var exklusivt för papperstidningen. Nu ska jag, då också, skaffa fram en papperstidning och har lite mycket denna dag, så.. Hade´
söndag 17 april 2011
HelikoPeter
I länken http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.1172357-video-radhuslangan-i-hovsjo-i-ruiner ser ni en kille som gör en videoinspelning från en fjärrstyrd helikopter över Södertäljebranden.
Ett nytt fenomen? Nä. Lägg märke till hur det slutar för ni ser polisen lite i högra bildkanten på slutet.
Oavsett vad man tycker har detta kommit för att stanna och det gäller att tänka lite till och lite mer och utanför ramarna. Kan räddningstjänsten vara betjänta av detta och går det att använda under en insats som en del av den? Gör andra det och är det egentligen ”gammal teknik” som nyttjas för fullt operativt men av andra utanför den här branschen? Ligger Sverige bra till och kanske rent av är världsledande gällande den tekniken? Har BRF:s tidning SFF skrivit och beskrivit detta? Ja, ja, ja och ja vill jag påstå och det här är otroligt intressant. Tänk er, att varje län tex., hade en strategiskt placerad minihelikopter där flygrutterna var förprogrammerade till ett antal objekt och ledningscentralen tryckte på starta-knappen per automatik vid vissa larm och valde ut andra. Ni ser i bilen och vid ledningscentralen bilder från olycksplatsen innan ni kommer fram och kan hovra över något särskilt intressant. Koppla sen detta med värmekameror IR och sattelitbilder vid behov och ja… Är detta science fiktion och svammel? Nä, precis så gör militären och jag har sett det in action och vet att det fungerar. Otroligt bra. Är det dyrt då? Nä inte om man samverkar och delar på detta och inte bygga upp sina egna minicentra utan strategiskt placerar ut dem regionalt över Sverige. Det finns även andra aktörer att dela med utanför blåljussfären som spontant utan att tänka längre och djupare tex, energi och kraftbolagen.
Varför görs då inte detta? Det är en bra fråga och jag har lite olika svar men de håller jag på så länge för att inte få in mer prestige och mer låsningar i redan prestigefulla och låsningsbenägna organisationer. Jag vill påstå att det är en personfråga och att det finns ett antal proppar som hellre lägger all kraft på de ”politiskt korrekta frågorna”. Läs medel, och då ”orkar” inte organisationen mer. Problemet är att de hänger ihop och om man stryper, eller inte ökar flödet till en muskel i arbete, så mår den inte bra eller dör.
Åter, och jag avslutar i Södertälje och citerar Patrik Derk, vd för fastighetebolaget Telge Hovsjö – ”Husen har det brandskydd som krävdes när de byggdes på 70-talet. Så är det med nästan alla hus. Förhoppningsvis får vi reda på vad som orsakat branden senare, men självklart ska vi titta på brandsäkerheten när något sådant här händer.” och det behövs nog en hel del tittande efter detta men; det tar tid innan det kommer igång. http://www.dn.se/sthlm/teknisk-undersokning-drojer Hade´
lördag 16 april 2011
Direktör fick 16 års fängelse för olycka
Direktör fick 16 års fängelse för olycka | Nyheter | Aftonbladet Ni som tycker att svensk arbetsmiljölagstiftning är hård. Som tror att andra EU länders diton är lindrigare och/eller enklare. Klicka på länken och läs om ståltillverkaren Thyssen Krupp i Italien. Italienska domstolen dömde högsta chefen till 16,5 års fängelse för överlagt mord igår för en arbetsplatsolycka och brand 2007 i Turin där sju arbetare dog. Fyra andra chefer vid fabriken dömdes för delaktighet och vårdslöshet till 13,5 års fängelse – och en femte dömdes till tio år. Thyssen Krupp ska också betala böter på 1 miljon euro. Försvaret hävdar att domen var "politisk". Politisk?
Olyckan var en av de värsta i Italien av sitt slag och gav upphov till en hätsk säkerhetsdebatt så; ville man sätta ned foten och visa någonting? På Italienskt vis.
Vad hade hänt och framförallt vad hade vi gjort i Sverige och hade det överhuvudtaget blivit en "hätsk säkerhetsdebatt"? Jag tror mig veta svaren för det skall nog till att snuset eller surströmmingen är hotat av EU innan den knutna näven åker upp ur en svensk ficka och en politisk dom, det finns inte, eller rättare sagt; syns inte.
Räddningstjänsten larmades vid 21-tiden till en misstänkt brand i Nolby igår. Personen som larmade SOS hade då sett öppna lågor och känt brandlukt. Räddningsstyrkan i Njurunda, ambulans och polis kallades till platsen men de kunde snabbt lämna adressen. Det visade sig att det bara var några personer som grillade så äntligen; grillningssäsongen är igång. Jag ska dra fram grillen under dagen för ikväll blir det lite party-party. Problemet är bara att alla trädgårdsmöbler, en moped och diverse skrot ligger framför och före grillen. Hur kunde den hamna längst in förrådet i höstas? Måste ha varit barnen..eller hustrun. Oavsett har jag sett en ny grill, vg se fotot, en sån vill jag också ha! Nu återstår bara att förklara det för familjen. Vi ställer in semesterresan för vi måste... Här lär jag tänka till och ut några bra argument först. Jag har försökt förr men de är osedvanligt kallsinniga, nästintill omöjliga, det är liksom tacken det för att man vill höja matkulturen i hemmet. Hade´
fredag 15 april 2011
Brandmän till sjukhus och utan vatten
Brandmän till sjukhus - Södertälje - www.lt.se
Tre brandmän skadades i samband med släckningsarbetet då en tegelvägg plötsligt rasade över dem i Södertälje igår. Ser ni dramatiken i bilden? Nu verkar det gått förhållandevis "bra". Läste också en del kommentarerna under artikeln:
"Hoppas allt går bra med er, Hoppas arbetsmiljöverket startar utredning för att se hur detta kunde ske, Hoppas allt går bra, tänker på er som har livet som insats för att hjälpa och skydda oss invånare i samhället!!!! Tänker på er och era familjer , ber en bön!!, Det hände förmodligen pga att två faktorer samverkade! 1. Brandmän tillhör en grupp i samhället som arbetar under farliga förhållanden men ändå visar en otrolig lojalitet mot uppgiften som är att rädda människor och egendom. 2.En brand skapar osäkra förhållanden och förlopp som är svåra att förutsäga. Jag hoppas man kan dra slutsatser av den här, förmodligen unika, händelsen som gör att räddningstjänsten kan bli ännu lite vassare!"
Instämmer, är den korta kommentaren. Sen inte bara hoppas utan förutsätter jag att Arbetsmiljöverket redan är kontaktat. Detta är en arbetsplatsolycka och även polisen skall egentligen engagera sig. Egentligen. Vi får se. Just nu är det viktigaste att det går bra för de skadade och att de får sitt i den röra det alltid blir runt sådana här situationer. Inte bara en utan flera undersökningar kommer säkerligen att startas runt detta och om inte, ser BRF till att det blir så. Så-det-så, för vi har faktiskt som facklig organisation det ansvaret mot våra medlemmar.
I Sandviken har man haft det besvärligt inatt vid Sandvik.
Klockan 03.40 hördes flyglarmet står det i lokalpressen och strax efter varnade man allmänheten i radion för kemikaliefylld rök. En brand i en lokal med kemiska bad hade spridit sig till taket. http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.2957495-storbrand-pa-sandvik Taket har nu ramlat in och det ska även brinna en del i angränsande lokaler fortfarande nu på morgonen men man har det under kontroll med bara vanlig brandrök, inte giftig rök, enligt inre befälet vid räddningstjänsten. Branden var svårsläckt eftersom man inte kunde använda vatten i släckningsarbetet uppges det. En stor lokal som brinner för fullt och ni kan inte eller måste vara väldigt försiktiga med, att använda vatten, tänk lite på det.
Många insatser har speciella förutsättningar.
– I början var vi fem man, men det hade nog inte gjort någon skillnad om vi varit 25 man. Det hade varit totalkört i alla fall, säger Lars-Åke Stevelind, räddningstjänstens insatsledare på plats i Södertälje och det är den känslan bilden till inlägget skall illustrera. Både i Södertälje och i Sandviken, ibland är det "besvärligt", speciellt i början. Nu är det snart början på helgen så nu är det dags att göra ett fredagsryck och få undan lite mer från skrivbordet. Hade´
torsdag 14 april 2011
En liten betraktelse om nollvisioner
Tjugofyra7 - En liten betraktelse om nollvisioner Jag fick ett tips om ett bra inlägg om nollvisionsarbete. Det var det. Länken leder till tipset och inlägget står för sig själv. ..."i brist på egna nya idéer är det alltså en sedan länge accepterad terapiform att påminna om att det var minst lika bra förr och att höga och kloka tankar tänktes även då.... " Hehe och det är stor.. komik tycker jag. Också. Känner någon mer än jag igen sig? Här uttalar sig samme "kille" om politikers kunskap inom detta område: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/politiker-vet-for-lite-om-olyckor_1475281.svd från 2008 men lika aktuellt idag. Tycker jag om att lösa det han skriver är ungefär som är påven katolik?
Jag skrev igår att jag åkt söderut. Tyskland, Spanien, Egypten, Bali eller Sydafrika?
Nä jag är i Göteborg. Men, kolla denna ”lustiga” engångssläckare från Japan. Ungefär 20 cm hög, väger ett kg och godkänd av deras Fire Equipment Inspection Institute. Upptäckte den på samma sida som jag läste om att man tagit robottraktorer och robotlastbilar till hjälp vid saneringen av de havererade kärnkraftverken. Snacka om ytterligheter. http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3148410.ece
Nu blir det en promenad, sen tåg, bil, möte, bil, buss, tåg, möte, tåg, bil och jag är hemma. Varför känns planen lite sådär, kan det vara att SJ är inblandad tre gånger? Hade´
onsdag 13 april 2011
Lön?
Mer pengar till den som jobbar - DN.SE och så har man jämfört ett vårdbiträde med en läkare. 23 200 mot 60 300 kronor. Nu råkar jag veta vad både vårdbiträdet och läkaren tjänar, generellt, och bägge summorna är för höga. Bägge för brandmän med beroende på var man tittar och så såg jag en kommentar: "Jag reagerar bara på att ett vårdbiträde får så högt som 23.200 i lön. Är det normalt? Jag har jobbat 5 år som brevbärare och får 20.000." Kommentar till den kommentaren är att du skall vara glad att du inte är en brandman som jobbat 25 år då har du visserligen lite mer, men mindre, än dig själv om 20 år..eller hur det blir. :-)
Appropå pengar och temat "slippa betala":
Jag har ju ”ondat” en del över elpriserna. Här är en intressant artikel om detta: http://www.e24.se/analys/mycket-att-lara-av-den-amerikanska-elkrisen_2738405.e24 Kolla även E24;as granskningsruta till höger om artikeln. Vi är ju inte först och förhoppningsvis blir vi inte sist att få xxxxx ur vagnen så det blir lite verkstad. Anskrämligt är det ord som kommer för mig och synonymer till det är: mycket ful, frånstötande, avskräckande, ohygglig, motbjudande, otäck, hemsk, rälig, gräslig, vämjelig. Här har samma sajt ett tips: http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/sa-pressar-de-elpriset-med-upp-till-35-procent_2730833.e24 och 15 000 brandmän, kan det vara nått?
Oavsett så är det lite bråttom nu för nu fungerar tågen igen och jag ska med. Igår missade jag men det gjorde ju mindre tyckte någon för jag var ju bara på väg...hem.
Nu är jag på väg söderut några dagar. Hade´
tisdag 12 april 2011
Kvinnliga brandmän sökes i Vansbro
Kvinnliga brandmän sökes - Vansbro - Dalarnas Tidningar
Erika Wiklund, brandman i Vansbro, tror inte att det generellt är någon skillnad på kvinnliga och manliga brandmän. "- Vi kanske tänker på ett annat sätt än män gör, men annars är det ingen skillnad än att det inte blir så grabbigt på stationen för precis som när det gäller manliga brandmän så krävs det ett bra psyke, ett visst mått av styrka och att man inte lider av höjdskräck eller cellskräck." Jag tycker om dessa prova på dagar och de aktiviteter som görs och under parollen; "precis som när det gäller manliga brandmän." Alla är välkomna och behövs när man visat att man kan och klarar vad som krävs för det man skall utföra. För allas, inte minst den nyanställdes egen skull.
I http://www.kindaposten.se/article/articleview/41843/1/4/ skriver man om att samstämmigt går de tre fackliga organisationerna Kommunal, SKTF och Brandmännens riksförbund ut och ger kommunledningen en rejäl skopa efter beslutet att avbryta rekryteringen av ny räddningschef. En av orsakerna till den fackliga ilskan är bristen på information. En annan orsak är att kommunledningen gjort en helomvändning och vill se en gemensam chef med Vimmerby. Bra med facklig samverkan runt gemensamma problem tycker jag då och;
Gryningspyromanen som har gäckat Skånepolisen sedan slutet av 90-talet är dömd om någon missat det. Spåren har vid upprepade tillfällen lett till Ulf, nu 47. Men, bevisen mot honom har aldrig varit tillräckliga trots att polisen vid flera tillfällen haft hård bevakning på honom. Natten mellan den 1 och 2 december i fjol sattes ett hyreshus på Bollhusgatan i centrala Ystad i lågor, 17 personer fick evakueras, och det är därifrån nu åklagaren hämtat sina bevis och yrkade på tio års fängelse. I dagligt tal kallas alla mordbrännare för pyromaner, men polis och åklagare tror inte att 47-åringen är pyroman i ordets rättsmedicinska betydelse utan att han startat bränder för att ge uttryck åt sitt hat mot samhället. Ett slags ”övervintrande-ungdoms-bil-bännare”. "Vid en sammanfattande bedömning finner tingsrätten att det genom den bevisning som åklagaren lagt fram är ställt utom allt rimligt tvivel att det är den 47-årige mannen som anlagt branden. Eftersom branden anlades nattetid, då de boende kan förväntas sova har den så kallade "gryningspyromanen" på ett hänsynslöst sätt utsatt de 17 hyresgästerna för livsfara. Därför ska brottet rubriceras som grov mordbrand”, anser tingsrätten. Ulf Borgström dömdes till åtta års fängelse i fredags. Är det klart nu? Nja…
Försvarsadvokaten meddelade igår att hans klient kommer att överklaga domen och visa svagheter i tingsrättens resonemang. Nu mot resten av dagen, mycket nu, och har bilden nått med inläggen att göra. Nä, det är från min gamla station i Bergby. Före min tid och ett tag trodde jag det var en Åsbrinkarstege bakom släckbilen. Det var det inte. :-) Hade´
måndag 11 april 2011
Vad är kommunal självstyrelse?
Vad är kommunal självstyrelse? | Sveriges Kommuner och Landsting
SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
"De driver medlemmars intressen, (kommuner och landsting), och erbjuder stöd och service. De väcker frågor, agerar kraftfullt och skapar opinion. Uppdraget är att ge kommuner och landsting bättre förutsättningar för lokalt och regionalt självstyre. Visionen är att utveckla välfärden. Det är en fråga om demokrati."
Ja det är helt rätt, det är en fråga om demokrati och att inordna relativt skilda aktörer i en och samma struktur har sina risker. En alltför strikt centralistisk lösning riskerar att kväva handlingsfrihet och motverka ett nödvändigt beteende som hela grundiden med ett kommunalt självstyre vilar på. I Sverige tillämpar vi kommunalt självstyre och har en demokratisk ideologi som innebär en bred maktfördelning i samhället. Detta är manifesterat i konstitutionen, ända sedan.. kommunreformen 1862, och därför handlar det om att SKL skall erbjuda stöd och råd och inte bestämma. Man rekommenderar tex. Hörby Kommun att fatta vissa beslut men det är de själva som fattar dem och ibland ställer jag mig frågorna: Förstår kommunens företrädare det och vari ligger skillnaden mellan att rekommendera och bestämma och vad blir konsekvensen för en kommun om man inte lyder rekommendationen? Är det SKL/Pactas rekommendationer eller enskilda tjänstemäns och var ligger mandaten för de och det? Tjänstemännens och olika frågors mandat, alltså.
Lade ni märke till att jag skrev ”beteende” i stycket ovanför och BRF tycker sig ha märkt en förändring lokalt i just det då ”de lokala” allt oftare berättar att ”de vill men inte får”. Naturligtvis ställer vi då följdfrågorna; av vem och vilka och varför då? Jo vi får svar, så åter; SKL skall erbjuda stöd och råd för i Sverige tillämpar vi kommunalt självstyre och detta är manifesterat i konstitutionen. DET.. det är en fråga om demokrati. Hade´
söndag 10 april 2011
Eslöv-"bekymret"
Känns det igen, var det förväntat och hanterar Rsyd Eslövproblemen som många trodde?
Först lite introduktion från grundboken i kommunikationsstrategi.
Som kommunikationsstrateg tar du fram strategier för opinionsbildning, driver större kommunikationsprojekt, skriver debattartiklar och webbnyheter samt är bollplank och stöd för olika kommunikationsaktiviteter. Din utmaning blir att tillsammans med ditt team: - Hjälpa ledningen att utveckla och kommunicera verksamheten, - omvärldsbevaka för att ge förvaltningsledning och verksamheterna möjlighet att ligga steget före, - stödja ledning och verksamheter i mediekontakter. Kommunikationsstrategen leder och arbetar tillsammans med kommunikationsteamet – en grupp som, utifrån sin stabsposition, arbetar konsultativt mot förvaltningsledning och verksamheter. För att klara jobbet behöver du ha en relevant utbildning med inriktning på marknadsföring, kommunikation, beteendevetenskap, pedagogik eller journalistik.
En kommunikationsstrateg är alltså organisationens ”propagandaminister”, ett slags ”lobby-expert och tillrättaläggare av orden”. Före, under och efter. Före om någon aktivitet eller process ska genomföras. Under för att stödja att delmålen och strategin följs som planerats och efter, för att kort; förklara vad bra det blev.
Jag har stor förståelse för detta och inser svårigheterna i yrket och det stora problemet är när det inte blev bra. Då handlar det alternativt om att vidhålla den ursprungliga strategin, -”jo det är visst bra”, eller att lindra skadorna. Sällan, alltför sällan handlar det om ett erkännande, åtminstone i de första skeendena. Tänk lite Bagdad-Bob och ”allting går att sälja med mördande reklam - kom och köp konserverad gröt”. Men nu är det inte riktigt fullt så illa, eller bra, beroende på vem man är, för vissa saker ÄR bara. Är fakta, finns, har hänt. Då kan man välja att lyfta annat och att vara offensiv i en relaterad eller kanske helt ovidkommande fråga. Göra den större än grundfrågan och hoppas på att den blåser över och bort. Eller, till någon annan. –”Jovisst vi har ju ett problem men de där borta har samma och dubbelt och att de som inte ens har ordnat den frågan heller kan..”
Den 7:e kom, ingen gjorde fel och ett ”statistiskt underlag” http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1434099/Ingen-gjorde-fel-nar-90-aring-dog.html
Den 8:e kom, titta här då ”stora framgångar”
http://www.skanskan.se/article/20110408/MALMO/704079816
Jag avslutar med ett citat från http://blogg.rsyd.se/perwidlundh/2011/03/24/raddningstjansten-syds-formaga-diskuteras/#comments Karre: Jämförbara kommuner med Eslöv har snabbare och därmed bättre insatsförmåga.Jag läser just nu tillsynsrapporter från olika länsstyrelser och funnit att man gärna jämför förmågan mellan lika stora kommuner. Jag kan också konstatera att 1+2 styrka heltid oftast kompletteras med insatsledare i beredskap och deltidare med fip-bil på 90 sek. Enkelt, bra , trovärdigt och omtanke om kommunens medborgare, besökare, verksamheterna – ja , alla ! Egentligen kan jag inte riktigt förstå varför man inte löser Eslövs ( och Lödde) problematiken. Det kommer ju alltid ett facit i efterhand. Alltid. Och återigen: vad tycker politikerna ? Tryck på att någon ansvarig säger någonting och kommer med ett förslag.
Det fungerar skriver ledningen och visst men fungerar det bra och är det säkert ska bilden illustrera. Nu väntar jag bara på titta-på-dom-då artikeln men den blir kanske svår relaterat till vad Karre anfört men då kan man ju skriva om annat. Det var ju länge sen Rsyd och Per Widlundh försökte beskriva BRF;s syn på kvinnor inom räddningstjänsten tex. Flera veckor faktiskt och det brukar vara en bra ”avledare”. Hade´
lördag 9 april 2011
89-åringens liv gick inte att rädda - Eslöv - Skånskan.se
89-åringens liv gick inte att rädda - Eslöv - Skånskan.se
Den 89-årige man som lämnades i en brinnande lägenhet på Karidal i sex minuter i väntan på förstärkning från räddningstjänsten har avlidit. Nu vill mannens barn få igång en debatt om besparingarna inom räddningstjänsten. ”Han sprang ut för att hämta hjälp men hittade ingen och när han skulle ge sig in i lägenheten igen gick det inte att ta sig in och hela tiden hörde han faderns skrik inifrån lägenheten”.
Läs gärna artikeln och försök tänka er in i vad som står och vad som beskrivs konkret från verkligheten. En verklighet som är och blir konsekvenser av vad handlingsplanerna anger. En handlingsplan för räddningstjänsten är ett styrande kvalitetsdokument som anger när, var och hur och skall vara så bra att man kan förutse och förstå. Även som lekman och oinvigd. Om de beslutande hade förstått det som sonen Rolf Möller försöker beskriva hade man då tagit beslut om denna ambitionsnivå? Jag vet inte man jag tror inte det och om det stämmer det jag hört, att förundersökningen från Räddningstjänsten SYD inte anser att den egna insatsen på något sätt behöver utredas eftersom den så kallade ”dockningen”, när förstärkningen kom, fungerat bra, ja då blir man betänksam. Istället sägs det att denna händelse skall vara intressant ur ett boendeform och brandlarmsperspektiv. Visst, men också, kan jag tycka för nog är det märkligt att det skall vara så svårt att granska sig själva.
Dockningen fungerade, bra det, men en klapp på axeln från en del organisationer är som en halv meter från en spark i arslet, när man inte förstår eller ignorerar såväl medborgares som personalens oro och det känns inget bra. Hela idén med en granskning och utvärdering är ju att upptäcka saker som man kan göra bättre och rent konkret här, försöka undvika att fler drabbas av det som drabbade denne man och hans familj. Då måste alla aktörer vara med inte bara de utanför räddningstjänsten och det känns lite sådär med en organisation som aldrig erkänner ett fel. Alla gör fel, men när man inte inser och tillstår det, då har man större problem, för det går ju inte att göra bättre. Hade´
fredag 8 april 2011
Statistik, inriktning och beslut
IDA-portalen så kan man se statistiken för räddningstjänstens insatser under 2010.
Den statistik som presenteras här baserar sig på händelser som föranlett räddningsinsatser av kommunal räddningstjänst enligt Lagen om skydd mot olyckor (2003:778), samt insatser av kommunal räddningstjänst i väntan på ambulans, skriver man. I ”Uppdrag utöver räddningstjänst”, under ”annat uppdrag”, finner man tex. IVPA-larmen och i inledningen till stycket står; Räddningstjänsten utför även uppdrag utöver de som räknas som räddningsinsatser enligt LSO.. Märkvärdigt, kan jag tycka, att SKL/Pacta har en uppfattning vad som är räddningsinsats och i princip alla andra inkluderande vår myndighet, MSB, har en annan. Eller? Men:
2009 ryckte räddningstjänsten runt omkring i Sverige ut på 93 000 insatser varav 34%, eller 31 600 ungefär, var automatlarm. Bara sex procent av alla larmen var riktiga. Siffrorna gäller i stort hela 2000-talet och torde då även gälla för 2010. Ökningen på cirka 3000 larm, 34 500 är då omvänt innefattande 2400 riktiga larm. Alltfler uttalanden som; ”vi betraktar inte ett inkommet automatlarm som räddningstjänst utan som en teknisk indikering. Det innebär att vi inte åker med blåljus till automatiska brandlarm” och ”Vi kommer att kartlägga alla automatlarm och se vad som orsakat dem. Sedan gör vi en utvärdering och tar fram en åtgärdsplan för hur vi ska minska den här typen av larm” hördes frekvent under 2010 och nu kommer resultatet. Eller? För kan man tolka ökningen, trots uppmärksamheten under 2010 på dessa larm som ett misslyckande, eller har så många fler anslutit sig att det trots allt är en minskning? Jag vet inte men det finns många frågetecken och problem runt detta, det vet jag. Kanske ett är hur man redovisar detta i statistiken från MSB och att siffrorna ser olika ut beroende på var man läser dem och hur, (och i vilket syfte kanske), man presenterar dem sen ute i kommunerna?
”Bara” två villor blev utbrända och en eldskadades svårt i den kraftiga vinden vid torsdagens brand i Everöd. Inga bra väderförutsättningar precis och totalt deltog 35 brandmän från Kristianstad, Tollarp och Degeberga i släckningsarbetet. Tankbilar från Kristianstad Airport kallades också in för att bistå med vatten. – ”Ett stort problem är att hålla vattenförsörjningen. Vi har nu sex tankbilar på plats och jag hoppas att det räcker”, sade räddningsledare Dan Svensson. Det gjorde det tydligen men vad hade hänt utan tankbil eller om tankbilen/arna kommit senare? Debatten är i mycket, och förståeligt, inriktad på förstainsatser och tidigt ingripande. Men det finns undantag, och frekvent, då detta inte fungerar med små styrkor och tekniska moderna lösningar och hur gör man då, och förstår man det, från beslutande politiskt håll? Jag är tveksam eller rättare sagt i vissa fall, övertygad om att man inte gör det. För någon har tonat ned vissa delar i informationen och fokuserat bara på det positiva. Enligt statistiken lever getter på marken men om jag glömmer det och visar den bild som "pryder" inlägget när jag drar min redogörelse för mina beslutsfattare är jag säker på att de tror något annat. Om de inte känner till "getter".
Nu kan man inte ”försäkra sig” mot allt men man bör vara medveten om mot vad och vad man har för förmåga relaterat till detta och det finns faktiskt reglerat i LSO;n och är grunden i risk- och sårbarhetsanalyserna. Som är grunden för handlingsplanen som beslutas politiskt. Att ge beslutsunderlag, att ge underlag för information till allmänheten, underlag för samhällsplaneringen och faktiskt, ge en riskbild för hela samhället. I branschen pratar vi också om vardagshändelser-stora olyckor-katastrofer utifrån konsekvenser och sannolikhet och nog är det väl uselt om organisationer, läs kommuner, inte klarar ens vardagshändelser med stor sannolikhet och apropå försäkra sig mot? Vad tycker försäkringsbranschen om detta, och/eller; de tar ju bara tillbaka det i höjda premier. Eller? Oavsett är det förvånansvärt tyst från dem och det kan jag också tycka är lite pinsamt om man utger sig för att jobba förebyggande och vill vara en del i helheten runt risk och konsekvenser av vad som faktiskt sker.
Nu mot fredagslunken och en del spännande frågor och några möten först bara så: Hade bra på er.
torsdag 7 april 2011
Hur många lingon finns det i världen
Det är inte rationellt, det är inget farligt alls, man måste lära sig. Varför då, man kan ju gå runt? Jajamän så är det oftast, nästan jämt, och mycket, mycket tänkvärt. Kärt barn har många namn men inom BRF kallar vi det oftast att ”tänka utanför ramarna” och då kommer de bra idéerna. Oftast. Ibland ser man lösningen när man tänker på annat eller på vansinnigheter som ”inte går” och märker att; jo med det gör det ju, kanske, vi prövar så får vi se. Då är det skönt att ha korta beslutsvägar och inte så många slangar att ta sig över innan man kan gå till handling.
Apropå handling hur tänkte vårdförbundet i tisdags på frågan om hur SKL ställer sig till avtalsförslaget VF nyss sagt ja till: – ”De är hemma, det är deras förslag”, svarade Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Persson. Okey?? De kamrater jag har som är ”systrar” är dystersystrar idag men;
Apropå slangar, för få eller inte, hittade jag detta inlägg:
“Jag vill bjuda på lite fakta gällande Eslöv. Tittar man på lagens tankar om likvärdigt skydd så faller Eslöv utanför ramen. Jag har kollat tio kommuner i samma storlek som Eslöv. Nio av dem har en fullvärdig förstastyrka heltid. Den tionde är inte fullt så bra och har därför fått påpekande av länsstyrelsen vid en tillsyn: ” förmågan för styrkeuppbyggnad i det tidiga skedet bör utvecklas” skriver aktuell länsstyrelse i sin tillsynsrapport. Fast detta är säkert inget nytt för rsyds politiker.” Detta skriver Karre på Räddningschefen för Rsyds blogg och det gäller den debatt om en ”fördröjd rökdykarinsats” i Eslöv jag skrev lite om i http://brf-peter.blogspot.com/2011/03/brandmannen-fick-inte-radda-liv.html och http://brf-peter.blogspot.com/2011/03/konstant-arg-i-dagar-efterat.html Karre är känd i branschen sedan många och är Karsten Erichs eller Karre Katastrof och journalist i botten med ett alldeles speciellt intresse för räddningstjänstfrågor vilket inte minst han visat i sitt Informationsbolaget.
Till sist när vi ändå är i Malmö så läste jag att Citymail har polisanmält att de råkat ut för tjuvar som specialiserat sig på att stjäla årskort till Malmö FF:s fotbollssäsong… Varför då??, både för tjuven och Citymail, för det är ju inte såna guldklimpar som om det vore till Gefle IF eller Brynäs IF:s hemmamatcher precis. Eller? Hade´
onsdag 6 april 2011
Upp som en sol tvingar fram en..kris
För bara två-tre år sedan var kommunsektorn en krisbransch. Regeringen tvingades öka sitt stöd med 17 miljarder för att kommunerna och landstingen skulle klara sina grundläggande åtaganden. 2010 gör nästan alla överskott.( 272 av 290 kommuner och 18 av 20 landsting.) Denna berg- och dalbana i kommunernas ekonomier är ett klart tecken att något inte står rätt till. För att ge stabila förutsättningar för välfärden måste det kommunala balanskravet förändras skriver många nu och jag håller med dem. Balanskravet, som tillkom 1998, innebär att kommunerna inte får använda de goda årens överskott till att täcka upp för de dåliga åren. Underskott, däremot, ska balanseras inom tre år. Skälet var att stävja en ordning där alltför många kommuner och landsting planerade för lättvindigt och inte hade tillräcklig kostnadskontroll. (På ren svenska; vissa var så vanstyrda att hade de inte varit en offentlig organisation hade de varit i konkonkurs.) Balanskravet visar sig nu, tvärtemot sitt syfte till alltför kortsiktig planering, och alla har egentligen problem och i en del så är frågan om man inte slösar bort pengarna under goda år på storvulna riskprojekt i stället för på mindre glamorösa och mer lagreglerade verksamheter som skola, vård och räddningstjänst i stället för att bygga upp en reserv inför de dåliga Även de med kvalitet och kompetens i sitt styre.
Har ni tänkt tanken över vart överskotten tar vägen? Vad bygger man och ur klarar man sen av driften och vilka yrkeskategorier anställer man och får de sen gå först? Det finns studier på detta, alltså "sanningar" och detta stämmer också i ett par räddningstjänstorganisationer vi just nu håller på att granska.
För vår del, dvs. räddningstjänstens, har detta inneburit ett otal besparingsåtgärder som kanske hade kunnat undvikas och är det någon som tror att när de goda åren kommer, och det kan vara och har varit direkt efter ett katastrofår, så återanställer och tillrättalägger man det man drog ned eller rent av raserade?
Och om/när man i undantagsfall försöker, lyckas man i dessa rekryteringsproblemens tidevarv och då menar jag främst deltidssidan. Detta har varit och är ett glesbygdsbekymmer med men den delen av Sverige är det ju inget av de politiska partierna som längre bryr sig om kan man tycka. Till och med gamla bondepartiet letar ju väljare runt Stureplan numera eller? Det bor och är flera människor där än i Hassela, vid norra utkanten av Hälsingland. Nä, det är svårt nästintill omöjligt att bygga upp en raserad deltidskår men om man nu har pengarna så kanske det istället skulle kunna läggas en del på att behålla det som finns kvar och dessutom stimulera de medarbetare som stått ut med delar av dessa medel? Det är också en viktig framtidsfråga och det ska bli intressant om fler än BRF driver den tesen eller ens insett ännu att den borde drivas.
Avslutar med lite Göteborg för i http://gt.expressen.se/nyheter/1.2392199/det-brinner-overallt-nu så skriver GT om ungdomskravaller och bilbränder. Vittnen berättade om krigsliknande scener, där maskerade och skrikande ungdomar stoppade bilister eller knuffade ut bilar i gatan och tände på. ”Knuffade ut bilar i gatan” betyder det att de inte vill att annat ska antändas eller tycker man att det ger en bättre störande effekt, undrar en oinvigd. Ett slags förebyggande brandskydd ur handboken-för-hur-man-skapar-kaos-i-samhället-men-på-ett-säkert-sätt? Nja.. Hade´
tisdag 5 april 2011
Tjänstefel och ansvar
Jag hörde lite ”korridorsnack” igår om tjänstefel, hur man överklagar, vad man har för juridiska möjligheter mm och etc. och jag bör tillägga att det inte var i BRF:s korridorer, inte ens i närheten, men väl i Stockholm, dvs rykten som nått hufudstadens tjänstemän. Mer om detta sen, kanske, men:
Formellt sett finns lagstiftning om tjänstefel: -brott som innebär att någon uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning åsidosätter vad som åligger honom. BrB 20:1.
BrB 20:1. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften skall dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år. Om gärningen med hänsyn till gärningsmannens befogenheter eller uppgiftens samband med myndighetsutövningen i övrigt eller till andra omständigheter är att anse som ringa, skall inte dömas till ansvar.
Om ett brott som avses i första stycket har begåtts uppsåtligen och är att anse som grovt, skall dömas för grovt tjänstefel till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningsmannen allvarligt har missbrukat sin ställning eller om gärningen för någon enskild eller det allmänna har medfört allvarligt förfång eller otillbörlig förmån som är betydande.
Den som är ledamot av en beslutande statlig eller kommunal församling är inte underkastad ansvar enligt första eller andra stycket för någon åtgärd som han vidtar i denna egenskap.
Vad som sägs i första och andra styckena skall inte heller tillämpas, om gärningen är belagd med straff enligt någon annan bestämmelse. Lag (1989:608).
Tjänsteförseelse är något annat och förklaras med:
åsidosätter arbetstagare uppsåtligen eller av oaktsamhet vad som åligger honom i tjänsten och denna förseelse inte är ringa kan han åläggas disciplinpåföljd.
Men det är i praktiken obefintligt, det döms inte ut. Därför är det kanske riktigt att hävda att tjänstemannaansvar inte finns i Sverige.
Medborgarrättsrörelsen skrev angående Grundlagsutredningen om skärpt straffansvar vid tjänstefel: ”Medborgarrättsrörelsens kritik var hård när straffansvaret för tjänstefel vid myndighetsutövning togs bort 1975. Beteckningen tjänstefel återinfördes 1989, men med en annan innebörd än vad tjänstefel tidigare haft. Exempelvis är straffansvaret vad avser adekvansläran inte densamma som i straffrätten, utan är densamma som i civilrätten. Det innebär att det inte räcker med ett samband mellan en handling och en skada, utan att det också måste föreligga ett ”tillräckligt” samband. Det betyder i praktiken att riksdagen förklarat att vissa tjänstefel inte ska kunna straffas även om samband mellan en felaktig myndighetsutövning och skada är påvisat. Man anser inte att felaktiga ”bedömningar” ska kunna straffas. I en jämförelse mellan enskilda medborgares ansvar gentemot staten och myndighetspersoners ansvar gentemot medborgare gäller alltså helt olika ansvar. Detta är orimligt. Det svenska adekvansbegreppet har ingen förankring i europarätten. Innebörden för svensk del synes vara att ”eliten” antages göra sitt bästa för samhället och att den måste ha utrymme för misstag eller betungande konsekvenser för enskilda utan eget ansvar, eller ansvar för stat och myndigheter. Det bör i grundlagen uttryckas att denna skillnad i straffansvar inte får förekomma i svensk lag.”
Vad händer i en förlängning utan allmän rättssäkerhet – om utvecklingen fortsätter som beskrivs idag – där svenska medborgares rättigheter nonchaleras – hos landets högsta tillsynsmyndighet(er)? Är inte det en fråga av högsta rang som både talar och svarar för sig själv och hur kommer det sig att det är nästan tyst i den svenska samhällsdebatten i den här frågan? Någon författningsdomstol finns inte Sverige. Inte heller den traditionen, men vi har i alla fall Riksdagens Ombudsmän. Tyvärr har JO också alltmer blivit en instans som har som huvudsyfte att hålla ärenden borta från Europadomstolen och de anses har blivit "myndighetskramare" istället för att stödja enskilda, eller åtminstone försöka utreda tjänstemän och myndigheter. Finns det då inte några möjligheter alls om myndigheter och myndighetspersoner missbrukar den offentliga makten?
Den Europeiska unionen (EU) ställer krav på medlemsstaterna att upprätthålla rättsstatliga principer, inte bara vid tillämpning av den gemensamma rätten utan - numera - också när det gäller statens interna förhållanden.
EU-kommissionen har trehuvudprinciper relaterat till detta: - att regering och myndigheter respekterar lagen, - att domstolarna är självständiga under lagen och - att det finns verksamma medel mot missbruk av den offentliga makten.
Ska bli intressant ur ett strikt juridiskt perspektiv, om ”korridorsnacket” stämmer och det läggs en anmälan mot en räddningschef som ansvarig för ”sin” handlingsplan och konsekvenserna av den. Mycket intressant för tänk om detta skulle vara ett första steg i att man inte kan gömma sig i ett slags tjänstemannaanonymitet utan faktiskt, som i allt annat, måste ta ansvar för sina handlingar. Hade´
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)