söndag 20 februari 2011

"Vi vågar inte hoppas.."


"Vi vågar inte hoppas än" - Medelpad - www.st.nu

Sigbjörn, kapitel trettielva och mitt femte inlägg sedan 1:a september men nu börjar det bli slutkapitel. Jag har skrivit om Sigbjörn för att jag trodde det skulle kunna bli ett ”Lex Sigbjörn” då ”ärendet” är intressant ur ett politiskt vs tjänstemanna-, politiskt vs medborgar-, chefs vs medarbetare-, arbetsgivare vs fackligt-, kvalitet vs ekonomi-, beslutsprocess vs MBL-perspektiv, och.. några perspektiv till.

För ett år sedan skrev ST om rekryteringen av Sigbjörn Olofsson. Redan då protesterade flera fackföbund högljutt mot tillsättningen. Fackens ståndpunkt var att landstinget brutit mot Medbestämmandelagen, MBL. Närmare bestämt plikten att informera i förtid, och plikten att förhandla innan chefstillsättningen. Arbetsgivarsidan höll inte med, och tvisten var på väg mot arbetsdomstolen. Men nu har den lösts via en rekommendation av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Uppgörelsen går ut på att landstinget betalar 30 000 kronor till vart och ett av de sju berörda fackförbunden. Dessutom ska ett 100-tal chefer sättas i skolbänken och lära sig mer om sina skyldigheter enligt MBL.
Den 16:e februari skrev hela personalstyrkan på lungkliniken ett upprört brev om sjukhusdirektören och nu tyder allt på att Sigbjörn Olofsson får sluta som chef för sjukhuset för dagen efter förklarar Landstingsdirektören för landstingsstyrelsen att det saknas förutsättningar för ett samarbete mellan Sigbjörn Olofsson och politikerna i Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd. Landstingsdirektören lovar "vidtaga åtgärder". ”-Det är väldigt svårt att reparera det som skett, men vi hoppas förstås på att få en fungerande vårdavdelning nu”, säger lungläkaren Lars Löwgren. ”- Fördelen med om det blir en ny sjukhusdirektör är ju att direktören inte är ett hinder för rekryteringen i alla fall. Nu känner alla som kommer utifrån till Sigbjörn och hans inställning”.

Rekryteringen av Sigbjörn kostade Ewa Söderberg (S) posten som landstingsråd och apropå kostnader så utgår full lön och pensionsförmåner till sista mars 2014 så nej, Sigbjörn Olofsson går inte lottlös om han får sparken utan kan landa mjukt med 5.4 miljoner kronor på lönebeskedet samtidigt som han behåller sina pensionsförmåner. En pension som redan finns på sjukhusdirektörens fondkonto i Handelsbanken, sedan den 2 september med 1 564 233 kronor. Så en sak är säker, kvar står skattebetalarna med notan nu när Sigbjörn försvinner. Lika klart är att sjukhusen i Västernorrland behöver ett nytt ledarskap.

Hade detta kunnat undvikas?
Tja, om man tittar från början och ser till ”fackens ståndpunkt” och vad de dels anförde vid tjänstetillsättningen och sedan fortsatt att påpeka och varför blir svaret ja. Ser man till svar från honom till samverkanspartners och även då fackliga organisationers och respekten för olika roller är det troligen också ja. Ser man till rollen och arbetsuppgifterna är nog svaret nej för det krävs en hel del att förändra så mycket och det är mer eller mindre omöjligt att vända en oceanångare i en bassäng. Ska då vara en stor bassäng. Borde man inte insett det för att åtminstone slippa delar av dels de ekonomiska åtagandena med att skriva ett så pass långt avtal och framförallt den organisatoriska skada man nu lidit och kommer att få brottas med för en lång tid. Jo och ja och jag tycker inte detta är något konstigt alls och vi ser ett förväntat scenario.

Vi har fler förväntande scenarior inom stat/kommun och landsting och det jag kan tycka är konstigt är att man inte ser, förstår och gör något innan det blir helt uppenbart att man tvingas göra saker och då i hast och relativt oplanerat. Den organisatoriska skada som då redan uppkommit blir oftast den svåraste och dessutom den akuta delen ”nya kvastar” får ta tag i och det är alltid svårt att återställa förtroenden och akut vrida saker tillrätta eller förändra. Förändringsarbeten är nödvändiga och det kan vara på plats med ”en Sigbjörn” men man måste veta och förstå konsekvenserna av det och det har uppenbart inte de bestämmande politikerna i Sundsvall gjort. Därför har man fått lämna sina uppdrag, förlorat majoriteter, fått extremt många personkryss, gjort pudlar och attackerat om vartannat och har nu en forma av anarki och kaos i såväl de högre politiska som i tjänstemannaleden. Och de medicinska, då chefsläkaren också gått pga. samarbetssvårigheter med ”ledningen”.

Sent ska syndaren vakna men nu verkar man gjort det och det ska bli intressant att följa ”processen” och lycka till. Även Sigbjörn som jag har ett slags ”hatkärlek” till då jag å ena sidan förstår honom och å andra sidan inte men så är det väl i allt. Även till de tonåringar som står och vill ha skjuts av mig just nu och helst nyss. Fast de då inte hunnit vakna. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar