fredag 4 februari 2011

Internationella Världscancerdagen


Idag är det den Internationella Världscancerdagen och Cancerfonden fyller dessutom jämna år. För 60 år sedan grundades Cancerfonden på initiativ av Morri Nidén och Ebba Andersson, två privatpersoner som båda hade haft cancer och överlevt. 60 år är en aktningsvärd ålder och det har hänt mycket både inom Cancerfondens och cancerforskningens historia. Sedan Cancerfonden bildades 1951 har 7 miljarder kronor delats ut till svensk cancerforskning. Pengarna har gjort stor skillnad för forskningens utveckling: överlevnaden i cancer har fördubblats, nya diagnos- och behandlingsmetoder har lett till att cancer upptäcks tidigare och lättare kan botas. Kunskapsläget är unikt och nu är det dags att ta nästa steg för att ytterligare öka överlevnaden i cancer.

Världscancerdagen är en global satsning som instiftades av Världshälsoorganisationen, WHO. Att förebygga cancer och höja livskvaliteten för cancerpatienter är återkommande teman.
I en studie av finansieringen av cancerforskningen i Europa (ECRM 2007) framgår att Sverige 2003 satsade cirka 600 miljoner kronor på forskningsområdet cancer, motsvarande cirka 70 kronor per capita. Endast i Storbritannien var finansieringen högre. Cancerfonden stod för drygt hälften av stödet till cancerforskningsprojekt i Sverige. Den statliga finansieringen däremot uppgick endast till cirka 10 procent. Ett så litet statligt bidrag förekom endast i Danmark. ECRM-analysen visar också att antalet producerade forskningsrapporter i relation till investeringen i cancerforskning var högst i Europa för Sveriges del och överträffade den som uppmättes i USA.

Googglar du på ”cancer + brandmän” kommer som 2:a träff av 260 http://brf-peter.blogspot.com/2010/08/brandman-och-cancer.html och det är kanske ingen slump. Brandmännens Riksförbund driver hårt dessa frågor tillsammans med andra organisationer. Vidare har vi en hel del internationella möten inplanerade under året med företrädare och experter som kommit betydligt längre än Sverige för just vår bransch. För även om Sverige generellt ligger i topp gällande forskning så gäller det tyvärr inte för brandmän. De ligger bara i toppen när det gäller att få vissa cancerformer vilket man visat ibland annat USA och Kanada. Ett otroligt angeläget arbete och även om vi har det material som vi tycker visar återstår en hel del i att bevisa nationellt. I Sverige. Ungefär som på bilden.

Ett mindre arbete och enklare är att det snöar. Otroligt mycket i Gävle just nu och jag är orolig för min nya traktor som står ute. Tänk om ”hon” blir blöt och kall så det måste jag se över och sen börja fasa ur mailhögen för att komma till helg. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar