onsdag 16 februari 2011

Teamwork


"A pessismist sees the difficulty in every oppertunity; an optimist sees the oppertunity in every difficulty", kan lite beteckna kamraten Alex Forrest från Kanada och tjäna som introduktion till inlägget denna dag. I Kanada utökar man nu från elva till ytterligare fyra cancerformer att anses vara arbetsrelaterade till brandmannayrket. Hjärn, urin-blåsa/-ledare/testikel, leukemi, non-Hodgkin-lymfom, lungcancer, esofagus, tjock-/ändtarms cancer men även hjärt-skada inom 24 timmar efter en räddningsinsats har ingått. Bröst, hud, prostata och ett antal myelomformer är de fyra ”nya”. Man har olika provinser i Kanada och Alex hemmaprovins Manitoba, blev också den första att erkänna bröstcancer i sin presumtiva lagstiftning. Förvånande? Nä, och;

Jag personligen tycker att just då bröstcancer är ett slags tröskel även för dem, alltså i acceptansen från myndigheterna i orsakssambanden mellan att vara brandman och cancerriskerna. Det finns en hel del teorier och många förklaringar just runt bröstcancerns orsaker och en hel del pusselbitar saknas. Livsfaktorer, individuell känslighet, miljö, ärftlighet och annat men det man vet är att risken ökar med ålder, är större i ett västland och värst är det i USA, Kanada och Holland och det finns viss ärftlighetsbetingelse och alltså precis sådana faktorer som skulle kunna göra att man säger, nej yrke och miljö och vara brandman är bara en liten del av orsaksfaktorerna och så pass små delar att vi inte erkänner denna cancerform som arbetsrelaterad. Ofta känner man inte till orsaken till att man drabbats och risken att vilken kvinna som helst i tex. Sverige skulle drabbas säger man ligger vid cirka 10% men numera upptäcks den allt tidigare och dödstalen minskar här. Gudskelov även om mer måste göras. Nu har man gjort det i Kanada utan direkt pekande vetenskaplighet i sambanden för bröstcancer och därav mina tankar mot att man passerat en till tröskel i problematiken. Vi har många trösklar kvar i Sverige men jag har ett antal CD:n, (materialet är stort, STORT), och mycket annat med mig från den gode Alex som BRF skall granska i en expertgrupp för just dessa frågor. Vi har lejt in expertis från den medicinska världen med ”rätt titlar och bakgrund” som skall hjälpa oss och vi jobbar på envetet och envist. Detta är oerhört viktigt.

Sen jobbar man lite annorlunda fackligt i tex Kanada och USA, eller så är det vi som är udda, för man är klart politiska generellt internationellt i sina fackliga engagemang. Inte politiska i den meningen att man tillhör eller stöder ett slags LO-kollektiv utan man stödjer från branschförbunden de som stödjer dem. Minst sagt aktivt och även med pengar/donationer. Sen om man ”tillhör ett slags LO” ändå, egentligen, bryr man sig inte om utan det är BRANSCHFRÅGORNA, sig själv och sitt yrke som gäller. Winnipegs borgmästare vann sitt tredje val nyss och den allmänna uppfattningen är att det var mycket tack vare The Fire Fighter Support. Under valet jobbade man aktivt och på valdagen gick IAFF:s lening och 150 brandmän från dörr till dörr för att uppmuntra människor att rösta för omval av borgmästare Katz. Väljarna svarade med att rösta och har ett stort förtroende för ”sina brandmän”. "Vi är verkligen stolta över att det hårda arbete vi lagt ned på detta blev framgångsrikt och att de politiker som förstår oss får fortsätta, säger Alex.

Under de senaste fem åren har Alex och hans kamrater stött 60 kandidater och 52 av dem har vunnit sina platser. "Jag tillskriver vår framgång till vägledning och råd av IAFF generalpresident Harold Schaitberger, säger Forrest. "Han har länge betonat hur politiska åtgärder är porten till framtida framgångar och även internationellt. Vi tar det på största allvar."

BRF tillhör IAFF och Harold Schaitberger är vår Generalpresident också och är en mycket, mycket betydelsefull person inte minst i det politiska livet ”over there”. Än så länge..och ser man till hans bekantskaps och kamratkrets och på den betydelse han spelat inte minst i det senaste presidentvalet, ja då känner man sig lite; glad. Glad över att vara på samma sida och i ett vinnande lag och naturligtvis skall man ha respekt men är man blyg och rädd syns man inte i dessa kretsar men det gör BRF. Vi lyser och jag myser. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar