tisdag 15 februari 2011

Förlegad syn inom LO..


”Förlegad syn på lön bakom medlemsras i LO och TCO” - DN.SE

Kommer ni ihåg att jag skrev om benchmarking, det borde ni, det var igår, óch här är en variant som Ledarna gjort mot LO och TCO och rubriceras ”generalattack”. ”Om ni inte moderniserar er verksamhet riskerar den svenska arbetsmarknadsmodellen att gå under” skriver man och jag tänker lite i hur vi, Brandmännens Riksförbund, skulle ha uppfattats och bemötts om vi skrivit nått liknade. Vilket vi gör och har gjort så jag har lite facit i just de frågorna.
Det är skillnad på olika och det är absolut skillnad på hur en del ansvariga tjänstemän och höga politiker väljer att tolka det som skrivs och förs fram. En sanning eller ett politiskt korrekt påstående från en organisation kan vara helt annat från en annan utifrån nästan samma textmassa eller muntlig framställan.

Precis som våra fackliga kolleger slår vi i Ledarna vakt om den svenska modellen. Vi tror att parterna själva, inte politiker, ska göra upp om villkoren på arbetsmarknaden. Vi tror att kollektivavtal också är morgondagens modell. Just därför förstår vi varför många väljer att lämna facket. Det stora flertalet fackförbund har nämligen misslyckats med att modernisera sin syn på hur kollektivavtal bör se ut och fungera. De flesta kollektivavtal på arbetsmarknaden går helt på tvärs med svenskarnas egna uppfattningar om hur rättvisa löner bör sättas och se ut….Det handlar om makt. Om att ge medlemmarna makten över sin egen yrkestillvaro, i stället för att ta makten ifrån dem. Så ser en modern svensk arbetsmarknad ut. Så skapar vi en ny svensk modell.”

Jag tar en rad igen; ”Det stora flertalet fackförbund har nämligen misslyckats med att modernisera sin syn på hur kollektivavtal bör se ut och fungera”, och får en Arkimedes-känsla i den Berghska kroppen:

Heureka!, (Jag har funnit det!), var ju vad den gamla greken Arkimedes jublande när han gjort en viktig upptäckt och i den reaktionen visade han en attityd viktigare än hans upptäckt - att han inte bara sökte sanning med hjälp av sitt förnuft, utan också fann glädje i det. Entusiasmen för förnuft och kreativitet har präglat många både före och efter Arkimedes och det är denna entusiasm som bildar grundstommen för att få ett engagemang i mångfald, av idéer och förslag, och handlar till stor del om sunt förnuft. Sen att artikeln också pekar på något annat viktigt för mig personligen, forskning, gör den inte mindre i ett slags ”Engagenuft-perspektiv”.

Engagenuft får man från de som faktiskt är i frågorna och inte av skrivbordskonstruktioner från trötta revirbevakande byråkrater som skriver för att imponera, förvirra eller slippa något. Oavsett om de bevakar kollektivavtalen från ett arbetsgivar- eller arbetstagarperspektiv läggs den största kraften på att utestänga/manifestera/hålla ifrån istället för att anpassa dem till den tid vi lever i eller ännu bättre, och egentligen självklart, den tid vi är på väg till. Jag tror att det egentligen är enkelt i sin svårighet, de som jobbar med detta kommer inte vara med i den tid vi är på väg till utan har något enstaka år kvar till sin pension till sitt avslut och har inte kraften och alltså engagenuftet, att inse det vilket då gör att det är enklare att hålla i något man känner igen, istället för att skapa något nytt. Jag kan förstå det ur ett allmänmänskligt perspektiv men inte utifrån deras, läs DERAS, organisationers. BRF har fattat och vi är förberedda och det kanske är därför som vi också har en medlemsutveckling att vara stolta över och motparter som är ”rädda” för oss. Här talar tiden för oss för vår övertygelse och vårt engagenuft i dessa frågor kommer att ge oss rätt och rätten och vi har då inte bråttom.

Däremot borde andra ha det, bråttom, och istället för att motverka samverka för annars kan en hel del sanningar komma att bli tuffa att tackla. För de som kommer sen kommer inte att kunna blunda för vad som skett, eller inte, före dem. Lojalitet kan lätt bli patriotism men någonstans och någon gång måste ju professionalismen ändå kliva in och peka och kanske då dessvärre med hela handen. (Vad skedde och sker inom politiken just nu och varför, och jag menar inte bara då hos (S) och påminner om att vi är partipolitiskt obundna inom BRF). Historien är tung för vissa men roligare för andra eller hur Arkimedesar? Heureka på er!, nu ska jag rusa för att träffa en del Finska ministrar här i Helsingfors så, hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar